3
4
σχόλια
335
λέξεις
ΣΙΝΕΦΙΛ

Μία ταινία και μία συνέντευξη

ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΟΥΚΑΣ
13 Ιανουαρίου 2012
Το έργο του Ούγγρου σκηνοθέτη Μπέλα Ταρ στη χώρα μας το γνωρίσαμε μέσα από το αφιέρωμα που έγινε το 2002 στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, παρ’ ότι ο ίδιος γυρίζει ταινίες από το 1977. Από τότε μέχρι και πέρυσι που κυκλοφόρησε η ταινία «Το άλογο του Τορίνο» -η υποψηφιότητα της Ουγγαρίας για τα φετινά βραβεία Όσκαρ- έχει γυρίσει μόλις εννέα ταινίες. Γνωστός για τα μεγάλης διάρκειας πλάνα του πολλά από τα οποία κρατούν έντεκα λεπτά, έμπνευση για πολλούς κινηματογραφιστές από τον Τζιμ Τζάρμους έως τον
Γκας Βαν Σάντ που έχει δηλώσει ότι «Οι ταινίες του προσεγγίζουν τόσο πολύ τους αληθινούς ρυθμούς της ζωής, που γινόμαστε μάρτυρες της γέννησης ενός νέου κινηματογράφου». Μεγάλη επιρροή για το κινηματογραφικό κίνημα του αναμοντερνισμού ο ίδιος υποστηρίζει ότι «Δεν υπάρχει καμιά αλληγορία στις ταινίες μου, κανένας συμβολισμός».

Αυτή την εβδομάδα βγαίνει σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα η ταινία του «Κολαστήριο» του 1988. Μια ασπρόμαυρη, υπνωτική ιστορία ενός μοναχικού άνδρα που είναι ερωτευμένος χωρίς ελπίδα με μια παντρεμένη τραγουδίστρια του καμπαρέ. Προσπαθώντας να βρει λύτρωση στην αγκαλιά της, εμπλέκει τον άντρα της σε μία υπόθεση λαθρεμπορίου ώστε να περάσει χρόνο με την αγαπημένη του. Η ερωτική ιστορία για τον Ταρ έχει δεύτερο ρόλο: «Η ταινία μιλά για τοπία, για τα στοιχεία και για τη φύση ενός απομονωμένου κόσμου, όπου δεν απομένει πια τίποτα. Θελήσαμε να αφήσουμε το βλέμμα να πλανηθεί απερίσπαστο, αλλά στην πραγματοποίηση της ταινίας, το καλό είναι ότι εντέλει εγώ αποφασίζω πού θα σταματήσει το βλέμμα…». Εγκαταλειμμένα κτίρια, παρηκμασμένα μπαρ, ομίχλη, βροχή και βιομηχανικά τοπία με τους ήρωες μαριονέτες σ’ ένα Μπεκετικό σύμπαν που μοιάζει τόσο καταθλιπτικό αλλά στο φακό του Ταρ μετατρέπεται σε κάτι μαγικό χάρη και στη μουσική του Mihály Vig.

Ο Ταρ δήλωσε πριν λίγους μήνες στον Hollywood Reporter ότι δεν θα γυρίσει άλλη ταινία, ενώ στο παρακάτω video μιλά στον Gary Pollard για το έργο του.


Info: «Κολαστήριο». Πρεμιέρα 12 Ιανουαρίου. Σκηνοθεσία: Μπέλα Ταρ. Παίζουν: Miklós Székely, Vali Kerekes, György Cserhalmi. Διανομή: New Star


Σκηνή από την ταινία «Κολαστήριο»


Απόσπασμα από την ταινία «Κολαστήριο»


Συνέντευξη του Μπέλα Ταρ


εμφάνιση σχολίων