0
2
σχόλια
302
λέξεις
IT LIST
Υπάρχει άρωμα για άτομα που θέλουν να μυρίζουν σαν να έκαναν μόλις σεξ; Υπάρχει
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ | UNSPLASH
24 Φεβρουαρίου 2022
Όταν σκεφτόμαστε το άρωμα, συνήθως έχουμε κάποιες προκαταλήψεις. Το όνομα, θεωρητικά είναι ευχάριστο, η μυρωδιά του ωραία και χαρακτηριστική- άντε και λίγο σέξι – ενώ σχεδόν πάντα η διαφήμισή του συνοδεύεται από σούπερ ευχάριστες εικόνες και μπόλικο παραμύθι. Τι γίνεται όμως όταν το άρωμα φιλοδοξεί να μυρίζει σκέτο και απροκάλυπτο σεξ; Όταν ονομάζεται «Πόρνη των Παλατιών»; Όταν προωθείται μέσω ενός σποτ που δείχνει σάπια μήλα γεμάτα σκουλήκια;

Το Sécrétions Magnifiques είναι το unisex άρωμα που σχεδιάστηκε για να παραπέμπει κατευθείαν στη μυρωδιά του σεξ, δηλαδή κάτι ανάμεσα σε αίμα, ιδρώτα, σπέρμα και σάλιο. Δημιουργήθηκε από τον αρωματοποιό  Antoine Lie, κυκλοφόρησε το 2006 και φυσικά δεν περιέχει κάποιο από αυτά τα  υλικά. Τα συστατικά του περιλαμβάνουν από γάλα, σανδαλόξυλο, φύκια και καρύδα, μέχρι ίριδα και οποπόναξ. Το θέμα όμως είναι η ιδέα.

Η Etat Libre d'Orange είναι η ασυνήθιστη εταιρία avant garde αρωμάτων που το κυκλοφόρησε, και αποφάσισε να μη σταματήσει εκεί. Σαν τον αρωματοποιό Ζαν Μπατίστ Γκρενούιγ στο «Άρωμα» του Πάτρικ Ζισκίντ, έχει βαλθεί να χώσει σε μπουκαλάκια πολλές μυρωδιές της ανθρώπινης ύπαρξης, χρησιμοποιώντας υπέρ- εξελιγμένη τεχνολογία και σετάροντάς την με ονόματα που μοιάζουν βγαλμένα από φάρσα -ή απλώς από την καθημερινή ζωή. Το I Am Trash (Είμαι Σκουπίδια) είναι το πρώτο άρωμα φτιαγμένο από ανακυκλωμένα υλικά, όπως φλούδες μήλου και κυκλοφόρησε μαζί με ένα διαφημιστικό που μόνο σε άρωμα δεν παραπέμπει: το σποτ έδειχνε μήλα να σαπίζουν και να κατακλύζονται από σκουλήκια –πριν να ανθίσουν λουλούδια μέσα από τη μούχλα.

Αρώματά σαν κι αυτά φιλοδοξούν να αλλάξουν την μονοδιάστατη κουλτούρα της καλογυαλισμένης αγοράς, βουτώντας μέσα στην ειλικρίνεια και εξαφανίζοντας τα υπονοούμενα. Και με ονόματα όπως τα Fat Electrician (Xοντρός Ηλεκτρολόγος), La Fin du Monde (Το Τέλος του Κόσμου) και Putain de Palaces (Πόρνη των Παλατιών), μάλλον είμαστε σε καλό δρόμο.