2
3
σχόλια
808
λέξεις
ΜΟΥΣΙΚΗ
To Tomorrow Comes The Harvest στον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου
 
DOCTV.GR | ΦΩΤΟ: ΣΤΕΓΗ
19 Ιανουαρίου 2022
Το Ίδρυμα Ωνάση παρουσιάζει τον Jeff Mills, τον DJ από την θρυλική techno σκηνή του Ντιτρόιτ, σε μια μουσική συνάντηση με τον Γαλλοϊνδό δεξιοτέχνη της τάμπλα Prabhu Edouard και τον Γάλλο κιμπορντίστα Jean-Phi Dary.

Μια μουσική συνεργασία σε παγκόσμια πρεμιέρα στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση υπό το φως, τις δονήσεις και το φόντο του ιερού νησιού της Δήλου, μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και κέντρο του αρχαίου Κκυκλαδικού πολιτισμού.

Μετά τη Charlotte de Witte στην Αρχαία Μεσσήνη, που την παρακολούθησαν εκατομμύρια θεατές σε όλο τον κόσμο, το Ίδρυμα Ωνάση δημιουργεί ένα ακόμη υβριδικό event με τη συνεργασία του ADD Festival. Η παγκόσμια πρεμιέρα θα γίνει στις 20 Ιανουαρίου στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση.

Από την underground σκηνή των κλαμπ του Ντιτρόιτ στις αρχές της δεκαετίας του ’80 μέχρι τα conceptual live set του σε κινηματογράφους, γκαλερί και μουσεία (βλέπε Λούβρο), ο Jeff Mills συνεχίζει την πρωτοπορία του στην σύγχρονη dance μουσική κουλτούρα. Το μουσικό σχήμα Tomorrow Comes the Harvest είχε ξεκινήσει με τους Jeff Mills και τον θρυλικό ντράμερ Tony Allen που απεβίωσε το 2020).

Η Δήλος, το νησί του φωτός και ιερό κέντρο των Κυκλάδων είναι σήμερα ένα ακατοίκητο νησί, γεμάτο αρχαιότητες. Η ανθρώπινη παρουσία στο νησί χρονολογείται από το 2500 π.Χ. H πόλη που αντικρίζουμε σήμερα αναπτύχθηκε μέσα σε λίγες δεκαετίες μετά το 166 π.Χ., όταν οι Ρωμαίοι κήρυξαν ατέλεια για το λιμάνι της Δήλου. Η Δήλος ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO το 1990. Γύρω της κυκλικά βρίσκονται τα νησιά που ονομάστηκαν Κυκλάδες.

«Πώς μπορείς να πολλαπλασιάσεις την εμπειρία τού να βρίσκεσαι στο νησί της Δήλου; Ένα νησί όπου άνθρωποι δημιούργησαν έναν τόπο λατρείας, ψυχαγωγίας, διασκέδασης και δημιουργίας. Ένα νησί όπου απαγορευόταν να ταφεί οποιοσδήποτε, έτσι ώστε να μην έχει ποτέ κανείς ιδιοκτησιακά προνόμια. Για να μην ανήκει σε κανέναν. “Αύριο γίνεται ο θερισμός”, είπαν ο Jeff Mills, ο Prabhu Edouard και ο Jean-Phi Dary. Κι εκείνη τη μέρα που μαζευτήκαμε εκεί στη Δήλο και τιμήσαμε με αυτοσχέδιες σπονδές τους αρχαίους Έλληνες θεούς και τους θεούς όλων των θρησκειών, ζητώντας να γίνει μουσικό όργανο ο ίδιος ο δυνατός άνεμος και όχι εμπόδιό μας, να είναι το φως θερμό και τρυφερό, να μας ακούσουν τα αγάλματα, να έχει κύμα πολύ η θάλασσα έτσι ώστε να μην ξεχάσουμε ποτέ το ταξίδι, εκείνη τη μέρα λοιπόν έγινε ο θερισμός. Κι εμείς ήμασταν εκεί. Και το γιορτάσαμε.» -Αφροδίτη Παναγιωτάκου, διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση

«Το live στο νησί της Δήλου ήταν μια ονειρική εμπειρία. Οι γεωγραφικές συντεταγμένες και η τοποθεσία, η κατάσταση και ο στόχος είναι πράγματα που δεν θα μπορούσα να θεωρήσω φυσιολογικά. Ήταν ένα ταξίδι που θα μας οδηγούσε τελικά και τους τρεις μας στην εξύμνηση της φύσης, της ιστορίας και του υψηλότατου επιπέδου συνείδησης. Και όπως σε οποιαδήποτε ομάδα εξερευνητών το κάθε άτομο διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στη διαδικασία, έτσι κι εδώ δεν συνέβη κάτι διαφορετικό. Η κοσμική χημεία του ταξιδιού παρέα με τον βετεράνο κιμπορντίστα Jean-Phi Dary και τον δεξιοτέχνη της τάμπλα Prabhu Edouard μετουσιώθηκε σε μια σοφία, την οποία μέχρι εκείνη την περίσταση είχα μονάχα φανταστεί ως μια επέκταση και συνέχιση αυτού που είχαμε ξεκινήσει εγώ και ο μακαρίτης Μέγας ντράμερ Tony Allen. Χωρίς να έχουν προηγηθεί ιδιαίτερες συζητήσεις, οδηγίες ή κατευθυντήριες γραμμές, αυτοσχεδιάσαμε προκειμένου να βρούμε ο καθένας τη θέση του και όλοι μαζί να διαγράψουμε την κοινή μουσική μας διαδρομή – σαν ένα μουσικό σκάφος. Και αυτός είναι ο σκοπός του Tomorrow Comes the Harvest. Είναι ένα μέσο δημιουργικής υπέρβασης, εξερεύνησης και ωρίμανσης. Χωρίς συμβιβασμούς ή προειλημμένες απόψεις για το τι χρειάζεται να γίνει. Η όλη ιδέα γύρω από το Tomorrow Comes the Harvest είναι μια πρόταση ελευθερίας και ανοιχτής σκέψης, έτσι ώστε να μπορέσουν και άλλοι να ενταχθούν στην πορεία. Μετά από αυτή την εμπειρία, μου είναι δύσκολο να φανταστώ ότι ο καθένας από εμάς είναι (ψυχικά) το ίδιο άτομο που ήταν πριν από το ταξίδι μας στη Δήλο. Δεν είμαι σίγουρος τι ακριβώς άλλαξε, αλλά έχω την αίσθηση ότι κάτι προχώρησε και ανήλθε σε ανώτερο επίπεδο.»  -Jeff Mills

Παγκόσμια Πρεμιέρα: Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022, 21:00, χωρίς αντίτιμο ή χρονικό περιορισμό.

Δείτε το τρέιλερ


Δείτε την πρεμιέρα


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ TOMORROW COMES THE HARVEST (JEFF MILLS, PRABHU EDOUARD, JEAN-PHI DARY) ΣΤΗ ΔΗΛΟ
Σκηνοθεσία: Χρήστος Σαρρής
Curatorial Direction: Αφροδίτη Παναγιωτάκου
Project Manager: Δημήτρης Θεοδωρόπουλος
Παραγωγός: Βασίλης Παναγιωτακόπουλος
Chief Operating Officer: Χρόνης Λιλλής
Επικεφαλής Παραγωγής: Δήμητρα Δερνίκου
Project Consultant: Νίκος Αθανασόπουλος
Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Δαγριτζίκος, Παναγιώτης Πιλαφάς, Νίκος Παλόγος
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Έβαν Μαραγκουδάκης
Σκηνογράφος: Εύα Μανιδάκη
Τεχνικός Διευθυντής: Λευτέρης Καραμπίλας
Ηχοληψία: Brona Lynch
Συντονισμός Παραγωγής: Έλενα Χωρέμη
Συντονισμός Παραγωγής & Βοηθός Σκηνοθέτη: Σμαράγδα Δογάνη
Εκτέλεση Παραγωγής: Ζωή Μουσχή
Κάμερα: Δημήτρης Ζιβόπουλος, Φίλιππος Ζαμίδης, Κοραλία Δογάνη
Χειριστής Drone: Ορφέας Καλαφάτης
Βοηθός Σκηνογράφος: Ισμήνη Linthorst
Μοντάζ: Τρύφωνας Καρατζίνας
Χρωματική Επεξεργασία: Μάνθος Σάρδης
Post Production: KENT Films
Βοηθός Video Crew: Ανδρέας Μάρκου
Ηχολήπτες: Στάμος Βασιλάκης, Γιάννης Γκλιάτης
Ηλεκτρολόγος: Κυριάκος Ξανθόπουλος
Μηχανικός Σκηνής: Ιάκωβος Δαρζέντας
Βοηθός Μηχανικού Σκηνής: Leonardo Cela
Backliner: Ιορδάνης Χατζηβασιλάκης
Εκτέλεση Παραγωγής: Δέσποινα Σιφνιάδου
Κατασκευή Σκηνικού: Lazaridis Scenic Studio
Ατζέντης: Katty Lange


Οι μουσικές συνθέσεις είναι των Jeff Mills, Jean-Philippe Dary και Prabhu Edouard. Μια παραγωγή του Ιδρύματος Ωνάση, βασισμένη σε μια ιδέα του ADD Festival
εμφάνιση σχολίων