2
4
σχόλια
1014
λέξεις
ΜΟΥΣΙΚΗ
Η κολεκτίβα που κάνει πάρτι με 115 bpm, έχει προορισμό τα «ταξίδια» των ανθρώπων και κουλτούρα την πολυπολιτισμικότητα
 
DOCTVGR | ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΛΙΤΑ ΚΑΡΑΛΗ
11 Ιανουαρίου 2022
Τι σημαίνει Exotica Kuttura, τι είναι η ομάδα σας, ποιος είναι ο σκοπός της και ποιό το όνειρό της; Μάλλον έφτασε η ώρα να μιλήσουμε γι΄αυτό εδώ, στο DOCTV.gr. Exotica Kuttura λοιπόν: To “Exotica” είναι φυσικά μια αναφορά στη μουσική ‘’Exotica’’, το πρώτο fusion παραδοσιακής με σύγχρονη μουσική. Για μας, ήταν μία συνειδητή επιλογή να χρησιμοποιήσουμε μια τόσο φορτισμένη λέξη. O όρος exoticism στην τέχνη εμπεριέχει μια αρνητική χροιά που συνδέεται με την αποικιοκρατία. Παρόλα αυτά, μας άρεσε η ιδέα να επιδιώξουμε μία σύγχρονη προσέγγιση για την μουσική, η οποία συμφωνεί με τη πολυπολιτισμικότητα και έχει σαν βάση την εκτίμηση και το σεβασμό. Το “Κuttura” για εμάς σημαίνει Future Culture και είναι μια made up λέξη με συνθετικά: Kultur + Futuro (Γερμανικά - Ισπανικά). Είναι η δική μας ουτοπική διαδρομή.

Η ομάδα μας τώρα, έχει ως επίκεντρο τα events με βάση την downtempo & world electronic μουσική. Από εκεί ξεκινήσαμε. Από τα clubs και το dancefloor. Παράλληλα μέρος του οράματος μας είναι να εξερευνούμε και να αναδεικνύουμε όλες τις πτυχές της σκηνής αυτής. Γι’ αυτό, τον τελευταίο χρόνο δημιουργήσαμε δύο καινούργια projects: το “Common Grounds”, μία σειρά mini docs, το οποίο επιμελείται η ομάδα του Exotica Kuttura και το “Narrative Theory”, μια μηνιαία ραδιοφωνική εκπομπή στο Movement radio. Όνειρο μας είναι κάπως όλα αυτά τα όμορφα πράγματα, να οδηγήσουν φυσικά στην δημιουργία του πρώτου downtempo φεστιβάλ στην Ελλάδα.

Το Exotica Kuttura κατάγεται από κάποιον τόπο; Που έχει ρίζες, αν έχει; Θέλει να φτιάξει μια δική του χώρα; Οι ρίζες του Εxotica Kuttura (EK) βρίσκονται σε δύο ευρωπαϊκές πόλεις, την Αθήνα και το Βερολίνο. Εκεί δηλαδή που γεννήθηκε. Είναι παιδί της αστικής κουλτούρας. Αν θεωρήσουμε ότι κατάγεται από κάπου, θα λέγαμε από τον κόσμο των Ιδεών. Aπό εξερευνήσεις, ταξίδια και την ανταλλαγή με ανθρώπους δημιουργικούς. Ίσως από ένα κόσμο που θέτει ψηλά αξίες όπως η διαφορετικότητα και η ελεύθερη έκφραση. Σίγουρα όμως κατάγεται από τον κόσμο της ηλεκτρονικής μουσικής. Αν έχει δική του χώρα; Δεν πιστεύουμε σε σύνορα. Θέλουμε όμως να ζούμε σε ένα κόσμο χωρίς διακρίσεις που να εκφράζεται από το σύνολο και όχι από τη μονάδα. Aυτή είναι και η βάση των events του EK πέρα από τη μουσική.

Τα μουσικά gatherings που κάνετε, που θέλουν να μας ταξιδέψουν; Τα club nights του EK τα νιώθουμε σαν γιορτή. Είναι για εμάς ένα ταξίδι δημιουργίας και μοιράσματος με τον κόσμο. Όλα ξεκινάνε από πολύ νωρίς. Από την ιδέα, το concept, τον χώρο. Αυτά είναι τα δομικά υλικά μας και προσπαθούμε να τα μεταχειριστούμε ώστε να δημιουργήσουμε shelters, χώρους δηλαδή που προάγουν την ελεύθερη έκφραση και είναι ανοιχτοί για Όλους. Όταν βρεθούμε, την ημέρα των events, το ταξίδι ξεκινάει και επιστρέφει στους ανθρώπους και τον χώρο. Αυτά αλληλεπιδρούν, αλληλο-προσδιορίζονται και δημιουργούν τις δικές τους ιστορίες που γράφονται στον χρόνο.

Φυσικά, κυρίαρχο συστατικό είναι η μουσική. Downtempo μουσική, κάτω από τα 115 bpm. Ρυθμοί και grooves που επιτρέπουν στο σώμα να είναι ελεύθερο. Τα sets των DJs που καλούμε στα event μας έχουν έναν hybrid και storytelling χαρακτήρα. Αυτή είναι και η μαγεία της συγκεκριμένης σκηνής. Κάποιος μπορεί να ακούσει από organic house και electronica, μέχρι disco και roots μουσική. Πάντα όμως με ένα twist οργανικών ηχοχρωμάτων ή παραδοσιακής μουσικής.

Η καραντίνα άλλαξε κάτι στον τρόπο σκέψης - αυτοέκφρασης της ομάδας σας; Η καραντίνα μας αφαίρεσε το σημαντικότερο κομμάτι του Exotica Kuttura. Την επαφή με τον κόσμο και τα dancefloors. Ήταν για εμάς ένα αναπάντεχο σοκ. Από την άλλη, μας έδωσε την ευκαιρία να κάνουμε μία ενδοσκόπηση και να εμβαθύνουμε παραπάνω σε όλα αυτά που δουλεύουμε. Μας έδωσε χώρο να φιλοσοφήσουμε.

Το video project Common Grounds με ποιους καλλιτέχνες επιλέγει να συνομιλήσουν; Ποιο είναι το κριτήριο και ο προορισμός; Το Common Grounds είναι ένα filming project που έχει σαν σκοπό να εξερευνήσει και να αναδείξει την κουλτούρα που προωθεί αυτή η μουσική σκηνή. Δίνει την ευκαιρία σε ανθρώπους που βρίσκονται μπροστά ή και πίσω από τις «κουρτίνες» (καλλιτέχνες, μουσικούς παραγωγούς, djs, κολεκτίβες) να μιλήσουν για θέματα όπως η μουσική, η club κουλτούρα, η τέχνη ή κοινωνικά θέματα. Αν υπάρχει κάποιο κριτήριο για τις συναντήσεις αυτές, αυτό είναι η αγάπη για μοίρασμα.

Τι μάθατε από την Common Grounds συνάντηση -συναναστροφή με την Alma Linda; Για αρχή θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για άλλη μια φορά την Catalina (Alma Linda). Ένα πολυδιάστατο άνθρωπο που έχει πάθος με ό,τι καταπιάνεται. Είτε σαν Dj, booker και παραγωγός είτε σαν ακτιβίστρια και δημοσιογράφος. Έχει ένα αστείρευτο πάθος να παλεύει για τα ιδανικά της, έχοντας πλούσιο έργο πάνω στην προώθηση του diversity στα clubs, την δημιουργία shelters, τα δικαιώματα των LGBTQ και BPoC (Black Person and Person of Colour) ανθρώπων και φυσικά την μουσική. Ένα πολύ σημαντικό πράγμα που μάθαμε απο την Catalina είναι το πως να είσαι ενεργός σε πολλούς τομείς μιας μουσικής βιομηχανίας χωρίς φθείρεσαι. Να ζείς δηλαδή σε μια άκρως χαοτική και επιταχυνόμενη κοινωνία, κρατώντας τις αξίες σου ακλόνητες.


Τι μάθατε από την Common Grounds συνάντηση -συναναστροφή με τον Maugli; Ο Matteo (MAUGLI) είναι ένας πολύ δημιουργικός καλλιτέχνης που εμβαθύνει αρκετά σε ζητήματα που αφορούν την τέχνη του και όχι μόνο. Η συνάντηση μας έγινε σε ένα κοινόβιο, στα προάστια του Βερολίνου, όπου μένει και έχει και το studio το. Κατά τη διάρκεια της κουβέντας μας, συνειδητοποιούμε το πόσο σημαντικό είναι η καλλιτεχνική ευαισθητοποίηση γύρω από θέματα όπως η πολιτισμική οικειοποίηση (cultural appropriation), ειδικά όταν χρησιμοποιείς στοιχεία, ήχους και πρακτικές από παραδοσιακές κουλτούρες του κόσμου. Ο Matteo αγκαλιάζει την οργανικότητα και το sampling από χώρες όπως το Λάος, η Τανζανία και η Βραζιλία κάτι που είναι εμφανές και στον τελευταίο του δίσκο “Alba”. Ο τρόπος όμως που το κάνει, αναδεικνύει το πως αυτό μπορεί να γίνει με σεβασμό, δίνοντας credit και προωθώντας με όλους τους δυνατούς τρόπους τις κουλτούρες από τις οποίες δανείζεσαι.


Και μια τελευταία ερώτηση που κάνουμε σε όλους: Σε τι κόσμο πιστεύετε; Πιστεύουμε σε έναν απλό τρόπο ζωής, όπου η αγάπη μπαίνει μπροστά σε όλες τις αποφάσεις και συναναστροφές. Όπου οι άνθρωποι επιστρέφουν και σέβονται την φύση. Ελπίζουν, διεκδικούν, εμβαθύνουν, εκφράζονται ελεύθερα, και φυσικά ΧΟΡΕΥΟΥΝ.


Διαβάστε επίσης:
4 διεθνείς παραστάσεις στη Στέγη

Robolita + Aiora: Duality Vol.2
2021: Οι 30 καλύτερες ταινίες
εμφάνιση σχολίων