0
1
σχόλια
325
λέξεις
CULTURE
Online και δωρεάν: Η παράσταση ντοκουμέντο των Ανέστη Αζά και Πρόδρομου Τσινικόρη, στο ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση
 
DOCTV.GR | ΦΩΤΟ: ΚΑΘΑΡΗ ΠΟΛΗ, © Χριστίνα Γεωργιάδου
30 Νοεμβρίου 2020
Σε αυτό το θέατρο-ντοκουμέντο, πέντε καθαρίστριες από διαφορετικές χώρες (Αλβανία, Βουλγαρία, πρώην Σοβιετική Ένωση, Νότια Αφρική, Φιλιππίνες), είναι οι πραγματικές πρωταγωνίστριες του έργου. Οι γυναίκες αυτές, δεν έκαναν πάντα αυτή τη δουλειά. Στις χώρες τους, είναι από καθηγήτριες πανεπιστημίου μέχρι αρχιτεκτόνισσες. Οι ιστορίες τους διαμορφώνουν νέες εικόνες της καθαρίστριας μετανάστριας, ανιχνεύοντας τον κίνδυνο του ρατσισμού, του φασισμού, της γυναικείας μετανάστευσης και των στερεοτύπων, μέσα από το βλέμμα και τις προσωπικές τους μαρτυρίες.

Στο έργο διατυπώνονται διάφορα ερωτήματα: Ποιοι καθαρίζουν την Αθήνα; Γιατί, στην πλειονότητά τους, είναι γυναίκες και μετανάστριες; «Γεννήθηκαν» καθαρίστριες; Πόσο διαφέρουν οι βιογραφίες τους από τις δικές μας; Γιατί χρησιμοποιείται ο όρος «σκούπα» στις επιχειρήσεις δίωξης μεταναστών από το δημόσιο χώρο; Οι μετανάστριες καθαρίστριες της Αθήνας γίνονται οι πρωταγωνίστριες της διεθνούς συμπαραγωγής με την υπογραφή των Ανέστη Αζά και Πρόδρομου Τσινικόρη, Καθαρή Πόλη, που μετά το μεγάλο της ταξίδι στις σκηνές του κόσμου, τώρα έρχεται στο ψηφιακό κανάλι της Στέγης.

Στην Καθαρή Πόλη των Ανέστη Αζά και Πρόδρομου Τσινικόρη, ανέβηκε για πρώτη φορά στη Μικρή Σκηνή της Στέγης τον Φεβρουάριο του 2016 και στη συνέχεια ταξίδεψε σε περισσότερες από 40 σκηνές εντός και εκτός Ευρώπης, από το Παρίσι και τη Βαρκελώνη μέχρι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με την υποστήριξη του προγράμματος «Εξωστρέφεια» της Στέγης. Μπορούμε να δούμε την παράσταση στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση, με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία & δραματουργία: Ανέστης Αζάς, Πρόδρομος Τσινικόρης
Δραματουργική συνεργασία & έρευνα: Μαργαρίτα Τσώμου
Σκηνογραφία & Ενδυματολογία: Ελένη Στρούλια
Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Μουσική: Παναγιώτης Μανουηλίδης
Βίντεο: Νίκος Πάστρας
Εμφανίζεται στα βίντεο: Νέλλη Καμπούρη
Κατασκευή Κούκλας: Γιάννης Κατρανίτσας
Βοηθοί σκηνοθέτη: Ιωάννα Βαλσαμίδου και Λιάνα Ταουσιάνη
Βοηθός Σκηνογράφου & Ενδυματολόγου: Ζαΐρα Φαληρέα
Διεύθυνση Παραγωγής: Βασίλης Χρυσανθόπουλος
Πρωταγωνιστούν: Mabel Mosana, Rositsa Pandalieva, Fredalyn Resurreccion, Drita Shehi, Valentina Ursache
Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Συμπαραγωγή: Goethe-Institut, στο πλαίσιο του project EUROPOLY

 
Διαβάστε επίσης:
8 γυναίκες συζητούν: Πατριαρχία, σεξισμός και έμφυλη βία στην ελληνική κοινωνία
Online: Η Αποκάλυψη στο κανάλι της Στέγης
Δωρεάν και Online: Το Σώσε, η φάρσα του Μάικλ Φρέιν
εμφάνιση σχολίων