1
1
σχόλια
431
λέξεις
CULTURE
Με αφορμή την Παγκόσμια Hμέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών. Δείτε το στο Onassis YouTube Channel
 
DOCTV.GR
24 Νοεμβρίου 2020
Σεξισμός, τοξική αρρενωπότητα, victim blaming, η κουλτούρα του βιασμού. Οκτώ γυναίκες μιλούν για όλα όσα η κοινωνία δυσκολεύεται να ακούσει.

Στις 25 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Hμέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών, η Στέγη μας προσκαλεί σε μια διαδικτυακή συζήτηση για την πατριαρχία, τον σεξισμό και την έμφυλη βία στην ελληνική κοινωνία. Η συζήτηση είναι διαθέσιμη από τις 25 Νοεμβρίου 2020, 12:00, στο κανάλι της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

Με αφορμή τις υποθέσεις της Ελένης Τοπαλούδη, της Σούζαν Ήτον και του Ζακ Κωστόπουλου, οι ομιλήτριες μοιράζονται καθημερινές εμπειρίες σεξισμού, συζητώντας για τα έμφυλα στερεότυπα με τα οποία μεγάλωσαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν στην προσωπική και επαγγελματική τους ζωή.

Γυναίκες και θηλυκότητες σε όλο τον πλανήτη διεκδικούν μια ζωή χωρίς βία, φόβο και καταπίεση. Στα θέματα εξετάζονται από το κίνημα στην Πολωνία για το δικαίωμα στην άμβλωση μέχρι τις τεράστιες διαδηλώσεις για τις γυναικοκτονίες στη Λατινική Αμερική και το παγκόσμιο κίνημα #Metoo.
 

Η συζήτηση εξερευνά επίσης πώς μπορούμε να αντιδράσουμε και να στηθούν κοινότητες αλληλεγγύης και υποστήριξης, ώστε να σπάσει ο κύκλος της βίας και του στίγματος  

Στο προσκήνιο έρχεται όχι μόνο το συλλογικό τραύμα της έμφυλης βίας, αλλά και η κουλτούρα κοινωνικής ανοχής, το φορτίο του victim blaming και της κουλτούρας του βιασμού που χαρακτηρίζει την ελληνική κοινωνία.

Η έμφυλη βία δεν κάνει διακρίσεις. Στη συζήτηση συμμετέχουν μία μαιευτήρας-γυναικολόγος, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, μία δημοσιογράφος–σεναριογράφος, μία δικηγόρος, μία κοινωνιολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, μία τρανς σεξεργάτρια, η υπεύθυνη επικοινωνίας του Κέντρου Διοτίμα και μία δημόσια υπάλληλος.

Oι ομιλήτριες προσεγγίζουν και το αποτύπωμα της κακοποίησης στη συλλογική συνείδηση, δίνοντας έμφαση στη θεσμική αντιμετώπιση που συχνά επανατραυματίζει τα θύματα έμφυλης βίας.

Η συζήτηση εξερευνά επίσης πώς μπορούμε να αντιδράσουμε και να στηθούν κοινότητες αλληλεγγύης και υποστήριξης, ώστε να σπάσει ο κύκλος της βίας και του στίγματος. Διεξάγεται στο πλαίσιο της σειράς ψηφιακών συζητήσεων για την ελληνική κοινωνία, Society Uncensored, που εξετάζει κρίσιμα και επίκαιρα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα της εποχής, χωρίς λογοκρισία.

Συμμετέχουν:
Ήβη Καϊσερλή: Τρανς γυναίκα, σεξεργάτρια
Νατάσα Κεφαλληνού: Υπεύθυνη Επικοινωνίας, Κέντρο Διοτίμα
Γιάννα Κουκά: Δημόσιος υπάλληλος
Ευτυχία Λεοντίδου: Μαιευτήρ- Γυναικολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Μαρία Λούκα: Δημοσιογράφος-Σεναριογράφος
Κλειώ Παπαπαντολέων: Δικηγόρος
Βάλια Τσιριγώτη: Κοινωνιολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
Συντονισμός συζήτησης: Στεύη Κίτσου - Δικηγόρος, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Συντελεστές:
Επιμέλεια: Πάσκουα Βοργιά, Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, Νατάσα Κεφαλληνού, Στεύη Κίτσου, Μαρία Λούκα, Μαριτίνα Παπαμήτρου
Οργάνωση παραγωγής: Πάσκουα Βοργιά, Σμαράγδα Δογάνη
Επίβλεψη κινηματογράφησης και οπτικοακουστικού υλικού: Χρήστος Σαρρής
Συνεργείο βιντεοσκόπησης και μοντάζ: ALASKA
Εκτέλεση παραγωγής: Νικήτας Βασιλάκης
Μια παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση


Info: 8 γυναίκες συζητούν: πατριαρχία, σεξισμός και έμφυλη βία στην ελληνική κοινωνία, από 25 Νοεμβρίου 2020, 12:00, στο κανάλι της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση


Διαβάστε επίσης: Τι σημαίνει «δεν μπορώ να αναπνεύσω» στην Ελλάδα;
εμφάνιση σχολίων