0
1
σχόλια
385
λέξεις
TECH
Το ελληνικό νησί προσελκύει την επιστημονική κοινότητα για την κατανόηση και την αναστολή της αλλαγής του κλίματος
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
8 Οκτωβρίου 2020
«Το νησί των Αντικυθήρων βρίσκεται εκεί που τρεις θάλασσες συναντώνται και είναι ένα «μετεωρολογικό χωνευτήρι» στο οποίο μπορεί κανείς να συναντήσει σκόνη από τη Σαχάρα, τέφρα από το όρος της Αίτνας και σωματίδια από τις καναδικές πυρκαγιές». Το βρετανικό δίκτυο BBC γράφει για τα Αντικύθηρα και αποκαλύπτει γιατί το ελληνικό νησί αποτελεί πόλο έλξης για τους επιστήμονες: διότι μπορούν να αντλήσουν σημαντικές πληροφορίες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Τα Αντικύθηρα βρίσκονται ανάμεσα στην Κρήτη και τα Κύθηρα, σημείο όπου συγκλίνει το Αιγαίο, το Ιόνιο και το Κρητικό πέλαγος. Δεν υπάρχουν μαγαζιά, φούρνοι ή πρατήρια καυσίμων, ενώ το νησί διαθέτει μόνο δύο ταβέρνες. Εδώ μένουν μόλις 22 μόνιμοι κάτοικοι, ενώ ελάχιστοι είναι κάτω των 65.

«Το μέρος αυτό αποτελεί ιδανικό φυσικό εργαστήριο για να μελετήσει κανείς τον τρόπο που τα αερολύματα δημιουργούν σύννεφα ή ομίχλες, βασικό φαινόμενο για την κατανόηση και την αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής», εξηγεί στο άρθρο του BBC ο Βασίλης Αμοιρίδης, διευθυντής ερευνών του παρατηρητηρίου «Παγγαία» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και επικεφαλής της ομάδας.
 

Μάζες αέρα από όλες τις ηπείρους, συναντώνται ακριβώς πάνω από τα Αντικύθηρα, διατηρώντας όλες τις ιδιότητες (θερμοκρασία, υγρασία) του τόπου καταγωγής τους  

Εδώ ο αέρας δεν είναι καθόλου μολυσμένος. Αυτό κάνει την παρατήρηση του ουρανού ευκολότερη. Μάζες αέρα από όλες τις ηπείρους, συναντώνται ακριβώς πάνω από τα Αντικύθηρα, διατηρώντας όλες τις ιδιότητες (θερμοκρασία, υγρασία) του τόπου καταγωγής τους. Οι επιστήμονες, ακολουθώντας τη διαδικασία μεταφοράς σκόνης και τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα, μπορούν να δημιουργήσουν συστήματα που να προειδοποιούν γι′ αυτά. Πρόσφατα, ειδικά συστήματα κατέγραψαν μια μεγάλη ποσότητα σωματιδίων που είχαν μεταφερθεί από τις πυρκαγιές του Καναδά μέσω των ανώτερων στρωμάτων της ατμόσφαιρας για 15 μέρες πριν προσγειωθούν στα Αντικύθηρα. «Η επικρατούσα επιστημονική άποψη θέλει τα σωματίδια να κινούνται στην ατμόσφαιρα τυχαία» λέει ο Βασίλης Αμοιρίδης. «Εμείς υποθέτουμε ότι αυτά μπορεί να κινούνται ευθυγραμμισμένα καθέτως, κάτι που επιτρέπει 10% με 20% περισσότερη ακτινοβολία να διαπεράσει την ατμόσφαιρα, φτάνοντας ως το έδαφος».

Τα Αντικύθηρα έχουν ένα παρελθόν για το οποίο οι ντόπιοι είναι περήφανοι. Οι σύγχρονοι Αντικυθήριοι εντοπίζουν την καταγωγή τους στους Κρητικούς που εξεγέρθηκαν εναντίον των Τούρκων κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας της Ελλάδας, άφησαν την Κρήτη και εγκαταστάθηκαν σε αυτό το νησί.

Διαβάστε επίσης: DOC TV STORY: Ο πρώτος υπολογιστής του κόσμου
εμφάνιση σχολίων