0
1
σχόλια
642
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Συγγραφέας και ακτιβιστής. Αφροαμερικανός και ομοφυλόφιλος σε ένα κόσμο γεμάτο ρατσισμό. Ο Τζέιμς Μπόλντουιν, μιλάει
 
DOCTV.GR
5 Ιουνίου 2020
Ούτε ο έρωτας ούτε ο φόβος μας τυφλώνει. Είναι η αδιαφορία που μας τυφλώνει.

Η γύμνια δεν έχει χρώμα: αυτό μπορεί να ακουστεί ως είδηση μόνο σε εκείνους που δεν έχουν καλύψει ποτέ ή δεν έχουν καλυφθεί από άλλο γυμνό ον.

Το αδιαπραγμάτευτο τίμημα της μόρφωσης είναι η συνειδητοποίηση αυτών που δεν ξέρουμε.

Οι άνθρωποι πληρώνουν για ό, τι κάνουν, και ακόμη περισσότερο για αυτό που έχουν επιτρέψει στους εαυτούς τους να γίνουν. Και το πληρώνουν με τις ζωές που ζουν.

Αν δεν είμαι αυτό που λες ότι είμαι, τότε δεν είσαι αυτός που νομίζεις ότι είσαι.

Το να είσαι μαύρος σ’ αυτήν τη χώρα και σχετικά συνειδητοποιημένος, σημαίνει να είσαι συνέχεια οργισμένος.

Το θύμα που είναι σε θέση να περιγράψει την κατάσταση του θύματος έχει πάψει να είναι θύμα. Έχει γίνει απειλή.

Όποιος πάλεψε ποτέ με τη φτώχεια, ξέρει πόσο ακριβό είναι το να είσαι φτωχός.

Δεν μπορώ να πιστέψω αυτό που λες, επειδή βλέπω αυτό που κάνεις.

Οι άνθρωποι μπορούν να κλαίνε πολύ πιο εύκολα από ό, τι μπορούν να αλλάξουν.

Φαντάζομαι ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι μισούν με τόσο πείσμα, είναι επειδή αισθάνονται πως μόλις φύγει το μίσος, θα αναγκαστούν να αντιμετωπίσουν τον πόνο.

Νομίζεις ότι ο πόνος και οι στεναχώριες σου δεν έχουν προηγούμενο σ’ αυτόν τον κόσμο, και μετά διαβάζεις.

Η αγάπη βγάζει τις μάσκες που φοβόμαστε ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτές, αλλά και που ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε μέσα τους.

Είναι βέβαιο ότι η άγνοια, η οποία συνδέεται με την εξουσία, είναι η πιο άγρια κι εχθρική δικαιοσύνη που μπορούμε να έχουμε.

Ίσως το σπίτι δεν είναι ένα μέρος, αλλά απλώς μια αμετάκλητη κατάσταση.

Το μέλλον είναι σαν τον παράδεισο. Όλοι το εξυμνούν, αλλά κανένας δεν θέλει να πάει εκεί τώρα.

Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν άλλους ανθρώπους ως λιγότερο ανθρώπους, δεν πρέπει να εκπλήσσονται όταν το ψωμί που έχουν ρίξει στο νερό επιστρέφει πίσω, δηλητηριασμένο.

Η αγάπη δεν ξεκινά και τελειώνει με τον τρόπο που φαίνεται πως πιστεύουμε. Η αγάπη είναι μια μάχη. Η αγάπη είναι ένας πόλεμος. Αγάπη είναι να μεγαλώνεις.

Το ταξίδι όλων μας, είναι ατομικό. Εάν ερωτευτείτε ένα αγόρι, θα ερωτευτείτε ένα αγόρι. Το γεγονός ότι πολλοί Αμερικανοί το θεωρούν ασθένεια λέει περισσότερα γι 'αυτούς από ό, τι για την ομοφυλοφιλία.

Πρέπει να αποφασίσεις ποιός είσαι και να αναγκάσεις τον κόσμο να σε αντιμετωπίσει ανάλογα με αυτό, όχι με την ιδέα που έχει για εσένα.

Τα παιδιά ποτέ δεν τα καταφέρνουν να ακούν τους μεγαλύτερους, αλλά πάντα καταφέρνουν να τους μιμούνται.

Δεν μπορούμε να αλλάξουμε όλα όσα αντιμετωπίζουμε, αλλά τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει αν δεν αντιμετωπιστεί.

Το πιο επικίνδυνο δημιούργημα κάθε κοινωνίας είναι ο άνθρωπος που δεν έχει τίποτα να χάσει.


Ο Τζέιμς Άρθουρ Μπόλντουιν (James Arthur Baldwin, 2 Αυγούστου 1924-1 Δεκεμβρίου 1987) ήταν Αμερικανός μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας και ακτιβιστής. Τα δοκίμια του, όπως συλλέγονται στο Notes of a Native Son, διερευνούν τις περιπλοκές των φυλετικών, σεξουαλικών και ταξικών διακρίσεων στις δυτικές κοινωνίες, κυρίως στην Αμερική στα μέσα του 20ού αιώνα. Εξέδωσε εικοσιτέσσερα βιβλία κι έγραψε συλλογές άρθρων, μυθιστορήματα, θέατρο και ποίηση. Τα πρώτα χρόνια της καριέρας του εξέδωσε την συλλογή άρθρων, Notes of a Native Son –1955 και την αυτοβιογραφία Nobody Knows My Name– 1961. Στο Fire Next Time (1963), την πιο γνωστή μη μυθοπλαστική δουλειά του, γίνεται αδυσώπητα κριτικός απέναντι στον ρατσισμό από μέρους των λευκών. Ως ενεργός ακτιβιστής και ομοφυλόφιλος ο ίδιος, έγραψε άρθρα για την ομοφυλοφιλία υπερασπιζόμενος την φυσιολογικότητα της, και αντιπαραβάλλοντας την με την ομοφυλοφοβία ως «συνέπεια ετεροκανονιστικού πανικού». Ο Μπάλντουιν, το 1951 έγραψε το “Outing,” το πρώτο μυθοπλαστικό του κείμενο με ομο-ερωτική θεματική. Είναι η ιστορία του σεξουαλικού ξυπνήματος δύο έφηβων που περνούν μια μέρα μαζί σε ένα πικνίκ της εκκλησίας. Το θέμα του εφηβικού ξυπνήματος της ομοφυλοφιλικής σεξουαλικότητας σκιαγραφεί και στο μυθιστόρημα, Go Tell It on the Mountain (1953).


Διαβάστε  επίσης:
Ο Λούθερ Κινγκ είπε
«Αν έρθουν για εμένα το πρωί, θα έρθουν για εσένα τη νύχτα»
εμφάνιση σχολίων