0
1
σχόλια
283
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Οι αφροαμερικανοί είναι 3 φορές πιο πιθανό να δολοφονηθούν από τους λευκούς, και πιο πιθανό να είναι άοπλοι. Τι αποκαλύπτει ανεξάρτητος διαδραστικός χάρτης της αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
29 Μαΐου 2020
Κατά μέσο όρο, η αστυνομία στις ΗΠΑ σκοτώνει πάνω από 1.000 ανθρώπους το χρόνο. Αυτό αναφέρει η διαδραστική βάση δεδομένων «Χαρτογράφηση Αστυνομικής Βίας» (Mapping Police Violence) που καταγράφει την αστυνομική βία στις Ηνωμένες Πολιτείες, από το 2013.

Οι αστυνομικές αρχές της χώρας συχνά αρνούνται να λογοδοτήσουν για αυτούς τους θανάτους, αρνούνται να δώσουν στοιχεία ενώ αποκρύπτουν και διάφορες περιπτώσεις. Ενδεικτικό της ευνοϊκής τους μεταχείρισης είναι το γεγονός πως το 99% των δολοφονιών από αστυνομικούς μεταξύ 2013-2019 δεν οδήγησε σε δίωξη των αστυνομικών.
 

Τα στοιχεία της βάσης δεδομένων συλλέγονται από ακτιβιστές και ανεξάρτητους δημοσιογράφους, ενώ επιβεβαιώνονται από την αστυνομία  

- Τα δεδομένα αποκαλύπτουν πως η αστυνομία σκότωσε 1.099 ανθρώπους μέσα στο 2019. Από αυτούς, το 24% ήταν αφροαμερικανοί, ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με την αναλογία τους επί του γενικού πληθυσμού (13%).

- Οι αφροαμερικανοί είναι τρεις φορές πιο πιθανό να δολοφονηθούν από τους λευκούς, και πιο πιθανό να είναι άοπλοι

- Τα επίπεδα εγκλήματος στις αμερικανικές πόλεις δεν καθορίζουν τα επίπεδα αστυνομικής βίας

- Υπήρξαν μόλις 29 μέρες το 2019 κατά τις οποίες η αστυνομία δεν σκότωσε κανέναν

- Το 99% των δολοφονιών από αστυνομικούς μεταξύ 2013-2019 δεν οδήγησε σε δίωξη των αστυνομικών

Λύσεις για να μειωθούν τέτοια κρούσματα βίας υπάρχουν, όμως λίγοι τις ακολουθούν. Τα ελάχιστα αστυνομικά τμήματα που υιοθετούν τακτικές οι οποίες ίσως μοιάζουν αυτονόητες μα δεν είναι (όπως την προειδοποίηση πριν τον πυροβολισμό, ή το να εξαντληθούν όλα τα άλλα μέσα πριν να φτάσει κανείς στο να τραβήξει τη σκανδάλη), έχουν λιγότερες δολοφονίες πολιτών.


Διαβάστε επίσης:
Στη Βραζιλία η αστυνομία δολοφονεί «μαύρους» πολίτες
Τι επιτρέπεται και τι όχι βάσει νόμου να κάνει η Αστυνομία
εμφάνιση σχολίων