0
1
σχόλια
287
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Πώς θα καταλάβουμε αν υπάρχει πιθανότητα να νοσήσουμε και πότε πρέπει να πάμε στον γιατρό
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
28 Φεβρουαρίου 2020
Οι κοροναϊοί είναι μία μεγάλη οικογένεια ιών που μπορεί να προκαλέσουν νόσο στα ζώα και στον άνθρωπο. Εκτιμάται ότι περίπου το ένα τρίτο των λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού στον άνθρωπο μπορεί να προκαλείται από κοροναϊούς. Ο νέος κοροναϊός ονομάζεται 2019–nCoV. Δεν είχε ανιχνευθεί πριν από την πρόσφατη επιδημία στην περιοχή Γουχάν στην Κίνα και ανήκει στην ίδια οικογένεια ιών όπως ο ιός που προκαλεί Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS-nCoV). Σύμφωνα με οδηγίες από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο:

ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Μοιάζουν με αυτά του κοινού κρυολογήματος, όμως ποικίλλουν από ήπια, έως και πολύ σοβαρά. Τα συμπτώματα αυτά είναι: Καταρροή, πονόλαιμος, βήχας, πυρετός, δυσκολία στην αναπνοή.

ΠΟΤΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ:
- Αν εμφανίζουμε πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή αναζητούμε ιατρική βοήθεια άμεσα, καθώς μπορεί να πάσχουμε από αναπνευστική λοίμωξη ή πιο σοβαρή νόσο. Η εμφάνιση αναπνευστικών συμπτωμάτων μαζί με πυρετό μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες αλλά ο κοροναϊός μπορεί να είναι μία από αυτές.

- Δεν πηγαίνουμε στο νοσοκομείο, ούτε παίρνουμε αντιβιοτικά και αντιικά φάρμακα χωρίς συνταγή γιατρού. Επικοινωνούμε με το γιατρό μας και παραμένουμε στο σπίτι.

- Εάν έχουμε ήπια συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης και δεν έχουμε ταξιδέψει στην Κίνα, μένουμε στο σπίτι μέχρι την πλήρη μας ανάρρωση, τηρώντας όλους τους κανόνες προσωπικής υγιεινής και φορώντας ιατρική μάσκα.

ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΕΤΡΑ: Αφορούν στη διαχείριση ασθενών με πιθανή ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη με τον ιό COVID-19.
- Οι γιατροί πρέπει να λαμβάνουν το ιστορικό των ασθενών με σχολαστικό τρόπο και σύμφωνα με το παραπεμπτικό που έχουν λάβει.

- Σε περιπτώσεις ύποπτων περιστατικών, οι γιατροί θα πρέπει αμέσως να επικοινωνούν με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για περαιτέρω οδηγίες στο τηλέφωνο 210- 5212000.


Διαβάστε επίσης:
Υπ. Υγείας: Τι να κάνουμε για να προστατευτούμε από τον κοροναϊο
εμφάνιση σχολίων