0
1
σχόλια
806
λέξεις
CULTURE
Διεθνείς καλλιτέχνες για πρώτη φορά στην Ελλάδα, «Δράκοι» και «Ωδές». Νέα μέσα και παραδοσιακή τέχνη της ανατολής. Εκθέσεις κάθε είδους και με ελεύθ. είσοδο
 
DOCTV.GR
28 Νοεμβρίου 2019
Lynda Benglis, μια διεθνής ελληνίδα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Ο οργανισμός ΝΕΟΝ παρουσιάζει την πρώτη μονογραφική έκθεση της Lynda Benglis στην Ελλάδα. Υπό την επιμέλεια του συγγραφέα, κριτικού και ιστορικού τέχνης Δρ. David Anfam, η έκθεση In the Realm of the Senses είναι αφιερωμένη στην αυθεντική και πολύπλευρη παραγωγή της ελληνικής καταγωγής Benglis και αφορά ένα μεγάλο χρονικό διάστημα 50 χρόνων. Η Ελλάδα έχει υπάρξει μια μόνιμη μούσα στην πλούσια φαντασία της Benglis. Το έργο της διαποτίζεται από το μεσογειακό σκηνικό, την ελαφρότητα και έναν επιβλητικό αισθησιασμό που συχνά φέρνει στο προσκήνιο έμμεσες αναφορές στην Ελλάδα. Info: In the Realm of the Senses – Lynda Benglis, 22 Νοεμβρίου 2019 – 15 Μαρτίου 2010, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Georgia Fambris – All I miss. Since forever, στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη: Η Georgia Fambris παρουσιάζει μια σειρά έργων, καμβάδες, σχέδια, επιζωγραφισμένα διαφημιστικά φυλλάδια, κολλάζ με μεικτές τεχνικές και ζωγραφισμένα χαρτιά με μαρκαδόρους. Η ζωγραφική της είναι ταυτόχρονα δράση-performance και αφήγηση. Αφηρημένη αλλά και περιγραφική, μας αφηγείται τετριμμένες ιστορίες, βγαλμένες μέσα από μια ανυπόφορη, υπαρξιακή, οικιακή βαρεμάρα. Την ίδια στιγμή κάτω από την επιφανειακή νωχελικότητα τα πάντα βράζουν. Η Georgia Fambris γεννήθηκε στην Γένοβα της Ιταλίας το 1973 και από το 1993 ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική και βυζαντινή εικονογραφία στην σχολή της ιεράς Μητρόπολης Πειραιώς και έχει εργαστεί ως βυζαντινός τοιχογράφος σε Ελλάδα, Κύπρο και Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στην Ιταλία. Έχει λάβει μέρος σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και στην τελευταία Μπιενάλε της Αθήνας (ANTI, 2018). Η έκθεση που παρουσιάζεται στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη είναι η τρίτη ατομική της έκθεση. Info: Georgia Fambris – All I miss. Since forever. Γκαλερί Ζουμπουλάκη. 14 Νοεμβρίου – 7 Δεκεμβρίου. Είσοδος: Δωρεάν.

«Άλλες Ωδές;» στο Κέντρο Τεχνών δήμου Αθηναίων: Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα TransEurope φέρνει κοντά τους δημιουργούς που χρησιμοποιούν το φωτογραφικό μέσο σε όλη την Ευρώπη. Φέτος επιλέγει τρεις χώρες που βρίσκονται στα άκρα της Ευρώπης για να παρουσιάσει τις δράσεις του: την Ισπανία, τη Φιλανδία και την Ελλάδα. Η έκθεση «Άλλες Ωδές;» έρχεται στην Αθήνα και μαζί της φέρνει 150 έργα από δέκα δημιουργούς, που αποτυπώνουν μέσα από το φακό τις τάσεις στην Ευρωπαϊκή φωτογραφία, καθώς και τους προβληματισμούς τους, προσκαλώντας μας να ερμηνεύσουμε με τον τρόπο μας τα πολιτικά, κοινωνικά και υπαρξιακά ζητήματα που αναδύονται. Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες είναι οι: Αιμιλία Μπαλάσκα, Bojan Mrđenović (HR), Δημήτρης Κοιλαλούς, Nicolas Lambouris (CY), Μαργαρίτα Yoko Νικητάκη, Emilio Pemjean (ES), Kukka-Maria Rosenlund (FI), Αριστοτέλης Ρουφάνης, Maija Annikki Savolainen (FI), Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος. Info: «Άλλες Ωδές;», έως 31 Δεκεμβρίου, Κέντρο Τεχνών δήμου Αθηναίων. Είσοδος: Δωρεάν.

ASFA Showcase στο ViZ Laboratory for Visual Culture: Το ViZ Laboratory for Visual Culture μεταμόρφωσε το παλιό Guru Bar της Πλατείας Θεάτρου σε σημείο ανάδειξης της σύγχρονης εικαστικής παραγωγής και των νέων μέσων. Πρόκειται για την πρωτοβουλία δύο πρωτοποριακών εργαστηρίων της ΑΣΚΤ, του 11 και του 12, στο πλαίσιο του προγράμματος του δήμου Αθηναίων Athens Polis και της σύμπραξης R.O.C.K., με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση. Στις 25 Νοεμβρίου, το Taking Up Space: Οι Πολιτικές του Πάχους, της Γεωργίας Αποστολίδου, μας προσκαλεί να εξερευνήσουμε τους τρόπους με τους οποίους έχει δομηθεί η ταυτότητα του πάχους - και ποιά είναι τα πιθανά εργαλεία ανατροπής της. Στις 26 Νοεμβρίου, ο Τάσος Καλατζής εξετάζει την Εθνογραφία, Εξουσία και Υλικότητα στα Σύγχρονα Σφακιά Info: i ViZ Laboratory for Visual Culture, Πλατεία Θεάτρου 10. Είσοδος: Δωρεάν.

«Εγώ και ο Δράκος» στην Πινακοθήκη Γκίκα του Μουσείου Μπενάκη: Ένα χρόνο περίπου πριν φύγει από τη ζωή, ο Άγγελος Δεληβορριάς οργάνωνε με τον Τάσο Μαντζαβίνο την «επιστροφή» του ζωγράφου στο Μουσείο Μπενάκη, τη φορά αυτή ως «Δράκου». Μέσα στην Πινακοθήκη Γκίκα, δίπλα στα αντικείμενα του Καρυωτάκη, στα έργα του Κόντογλου και του Σπαθάρη, ο Μαντζαβίνος μας ξαναγνωρίζει το μυθικό πλάσμα, όπως το έζησε στον Καραγκιόζη, σε μια μεταψυχαναλυτική και μετακαφκική ερμηνεία. Κατασκευές με τσίγκο, ξύλο και άλλα υλικά που έχει μαζέψει από το Μοναστηράκι, μεταμορφώνονται σε δράκους που, ως υπαρξιακό εργαλείο, ξεπηδούν από τα βάθη του ψυχικού κόσμου και προσπαθούν να εκφραστούν. Info: Εγώ και ο Δράκος, Πινακοθήκη Γκίκα, έως 4 Ιανουαρίου 2020. Εισιτ.: 5 ευρώ.  

Qi Baishi: Η μυστηριώδης Ανατολή στο Θεοχαράκη: Τα θέματά του αντανακλούν την αξία της ζωής και η εγκυκλοπαίδεια Μπριτάνικα, αναφέρει τον Qi Baishi, μαζί με τον Zhang Daqian, ως τους τελευταίους μεγάλους παραδοσιακούς Κινέζους ζωγράφους. Γεννημένος το 1864 από μια φτωχή αγροτική οικογένεια, εκπαιδεύτηκε ως μαραγκός και έμαθε την τέχνη της ζωγραφικής μέσα από το εγχειρίδιο. Το αποτέλεσμα ήταν ένα εκσυγχρονισμένο στιλ gongbi (από τα κλασικά της κινεζικής τεχνοτροπίας). 126 αντιπροσωπευτικοί του πίνακες, παρουσιάζονται στο Θεοχαράκη σε συνεργασία με την Ακαδημία Καλών Τεχνών του Πεκίνου (Α.Κ.Τ.Π) και τον Ελληνοκινεζικό Σύνδεσμο Οικονομικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης. Info: Qi Baishi: Η μυστηριώδης Ανατολή, Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, έως 12 Ιανουαρίου. Εισιτ.: 4-7 ευρώ.
εμφάνιση σχολίων