0
1
σχόλια
389
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Βαριές ποινές για στελέχη και διευθυντές, με την κατηγορία σκανδάλου. Η Ιταλία καταδικάζει τους τραπεζίτες
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
13 Νοεμβρίου 2019
13 τραπεζίτες της γερμανικής Deutsche Bank, της ιαπωνικής Nomura και της ιταλικής Monte dei Paschi di Siena, καταδικάστηκαν στο Μιλάνο μαζί με τους πρώην διευθυντές τους, για τη συμμετοχή τους σε ένα από τα σημαντικότερα τραπεζικά σκάνδαλα των τελευταίων ετών. Οι ποινές –μεταξύ των πιο σκληρών που έχουν επιβληθεί σε τραπεζίτες– περιλαμβάνουν φυλάκιση για τους πρωταγωνιστές του σκανδάλου και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων συνολικού ύψους 68 εκατ. ευρώ από την Deutsche Bank και 91,5 εκατ. ευρώ από τη Nomura Holdings. H Monte dei Paschi είχε προχωρήσει σε συμφωνία διευθέτησης το 2016, καταβάλλοντας 10,6 εκατ. ευρώ.

Οι άνδρες κρίθηκαν ένοχοι διότι βοήθησαν την Monte dei Paschi να κρύψει απώλειες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ μεταξύ του 2008 και του 2012, χρησιμοποιώντας δύο ύποπτες συναλλαγές με σύνθετα παράγωγα –γνωστά με τα ονόματα «Αλεξάνδρεια» και «Σαντορίνη»–, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν το 2009 από τη Nomura και την Deutsche Bank για λογαριασμό της Monte dei Paschi. Έτσι, βοήθησαν την Monte dei Paschi να αποκρύψει ζημιές μεγαλύτερες των 2 δισ. ευρώ που είχε συσσωρεύσει το 2008, μετά την εξαγορά της ανταγωνίστριάς της, Banca Antonveneta.
 

Οι Financial Times αναφέρουν πως οι ποινές είναι μεγαλύτερες από ό,τι για τα περισσότερα τραπεζικά εγκλήματα υψηλού προφίλ  

Στη δίκη (που ξεκίνησε το 2016 και χρειάστηκαν 100 συνεδριάσεις έως ότου να ολοκληρωθεί) οι τρεις τράπεζες και οι 13 κατηγορούμενοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις κατηγορίες ψευδών λογιστικών καταστάσεων και χειραγώγησης της αγοράς μεταξύ 2008 και 2012.

Οι δικαστές εξέδωσαν επταετή φυλάκιση στους πρώην διευθυντές της Monte dei Paschi και πέντε χρόνια στους πρώην διευθυντές της Deutsche Michele Faissola. Οι πρώην τραπεζίτες της Nomura, καταδικάστηκαν σε ποινές 3-5 ετών. Οι Financial Times αναφέρουν πως οι ποινές είναι μεγαλύτερες από ό, τι για τα περισσότερα τραπεζικά εγκλήματα υψηλού προφίλ. Ωστόσο, σύμφωνα με το ιταλικό δίκαιο, η ετυμηγορία είναι η πρώτη απόφαση και οι πρώην τραπεζίτες θα παραμείνουν ελεύθεροι εν αναμονή της προσφυγής.

Στην Ελλάδα πάλι, οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα ορίζουν ευνοϊκότερες μεταχειρίσεις για αδικήματα του «λευκού κολάρου» (όπως απάτες, απιστία και καταχρήσεις) καθώς η νέα διάταξη προβλέπει ότι για τον καταλογισμό του αδικήματος της απιστίας σε τραπεζικά στελέχη, απαιτείται η τράπεζα να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά του τραπεζικού στελέχους (δηλαδή ουσιαστικά να μηνύσει τον εαυτό της, καθώς το στέλεχος παίρνει άδεια από την τράπεζα για να εκτελέσει οποιαδήποτε ενέργεια).


Διαβάστε επίσης: «Τρομοκράτες» οι διαδηλωτές, «στα μαλακά» οι τράπεζες
εμφάνιση σχολίων