0
5
σχόλια
284
λέξεις
VISUALISM
Το νέο αρχιτεκτόνημα της Νορβηγίας χτίζεται στον Αρκτικό Κύκλο και μοιάζει με ουρά φάλαινας που ξεπροβάλλει από το νερό
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
22 Νοεμβρίου 2019
Μοιάζει με την ουρά μιας φάλαινας που αναδύεται μέσα από τον παγωμένο βόρειο ωκεανό. Στην πραγματικότητα όμως είναι κτίριο, τοποθετημένο στην άκρη της νορβηγικής θάλασσας.

Το “The Whale” προορίζεται για παρατηρητήριο φαλαινών. Πρόκειται για αρχιτεκτόνημα του γραφείου Dorte Mandrup, το οποίο θα αναγερθεί στην Ardenes, 300 χιλιόμετρα από τον πυρήνα του αρκτικού κύκλου. Οι φάλαινες περνούν από εδώ όταν μεταναστεύουν, πράγμα που καθιστά την περιοχή ιδανική τοποθεσία για να τις παρατηρήσει κανείς στο φυσικό τους περιβάλλον.


Η τοποθεσία έχει ήδη 50.000 επισκέπτες ετησίως, μα το αρχιτεκτόνημα θεωρείται ότι θα καταστήσει την περιοχή τον νούμερο ένα τουριστικό προορισμό στη Νορβηγία. Το κτίριο θα αναδύεται μέσα από το συγκλονιστικό φυσικό τοπίο της περιοχής, όπως ακριβώς αναδύεται και η φάλαινα από τον βυθό της θάλασσας. Όμως θα «δένει» με το περιβάλλον και με άλλους τρόπους: η κυρτή οροφή του θα καλυφθεί με πέτρες, οι οποίες με τον καιρό θα γίνουν ένα με τη φύση. Οι επισκέπτες θα μπορούν να περπατούν στην οροφή του και να θαυμάζουν το φυσικό περιβάλλον, τον ήλιο του μεσονυκτίου και το Βόρειο Σέλας. Εσωτερικά, το κτήριο θα φιλοξενεί εκθεσιακούς χώρους, γραφεία, ένα καφέ και ένα κατάστημα. Τα παράθυρά του θα ανοίγονται προς το αρχιπέλαγος, δημιουργώντας άμεση σύνδεση με το άγριο φυσικό περιβάλλον.

Την Άνοιξη του 2019, η The Whale AS προσκάλεσε αρχιτεκτονικά γραφεία να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το project. Το δανέζικο Dorte Mandrup επιλέχθηκε για τη δημιουργία του “The Whale” διότι οι υπεύθυνοι βρήκαν το σχέδιο «ποιητικό και διακριτικό, μα ταυτόχρονα εντυπωσιακό και ασυνήθιστο».


Διαβάστε επίσης:
VIDEO: Ο πιανίστας της Αρκτικής
ΓΚΑΛΕΡΙ: Τα 7 εκκλησάκια της Ανταρκτικής
ΓΚΑΛΕΡΙ: Μικροσκοπικές νιφάδες χιονιού
ΓΚΑΛΕΡΙ: Θερίζοντας τη θάλασσα
Under: Δείπνο κάτω από το νερό
εμφάνιση σχολίων