0
7
σχόλια
244
λέξεις
VISUALISM

Ακόμα και στο πιο παγωμένο μέρος του πλανήτη υπάρχουν τόποι προσευχής -ναι, και ορθόδοξη εκκλησία
 

ΛΕΝΑ ΛΥΔΑΚΗ
17 Απριλίου 2018
Η Ανταρκτική επίσημα θεωρείται ένα έρημο μέρος. Ακόμα όμως και σ' αυτόν τον παγωμένο, άγονο τόπο, οι εξερευνητές και οι επιστήμονες που βρίσκονται εκεί και υπομένουν τις πιο σκληρές κλιματικές συνθήκες, βρίσκουν χρόνο για να τον αφιερώσουν στη θρησκεία. Υπάρχουν τουλάχιστον εφτά εκκλησάκια στην Ανταρκτική, τα οποία αποτελούν τα νοτιότερα σημεία λατρείας στον κόσμο.

1. Το παρεκκλήσι του χιονιού. Βρίσκεται σε έναν αμερικανικό επιστημονικό σταθμό στο νησί Ρος. Αν και περιτριγυρίζεται από χιόνια, έχει πιάσει δύο φορές φωτιά.

2. Το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας. Βρίσκεται στο νησί King George στον Νότιο Πόλο και χτίστηκε το 1990 εξ ολοκλήρου από ξύλο πεύκου της Σιβηρίας.

3. Το καθολικό παρεκκλήσι από πάγο. Αυτό είναι το νοτιότερο σημείο λατρείας στον κόσμο. Οι τοίχοι του είναι από πάγο και δημουργήθηκε το 1955.

4. Το παρεκκλήσι του αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης. Βρίσκεται στον αργεντίνικο ερευνητικό σταθμό της Ανταρκτικής. Αυτός ο σταθμός έχει επίσης σχολείο, μουσείο, μπαρ και νοσοκομείο.

5. Το παρεκκλήσι του αγίου Ιβάν Ρίλσκι. Βρίσκεται στο νησί Λίβινγκστον και είναι το εκκλησάκι της βουλγαρικής ερευνητικής βάσης. Ιδρύθηκε το 1988.

6. Το παρεκκλήσι της Santa Maria de la Reina Paz. Βρίσκεται στη χιλιανή στρατιωτική βάση, στο νησί King George. Οι θρησκευτικές τελετές γίνονται από έναν διάκονο ο οποίος ζει στη βάση και η πόλη διαθέτει επίσης σχολείο, ξενώνα, ταχυδρομείο και τράπεζα.

7. Το καθολικό παρεκκλήσι της αγιοτάτης Παρθένου του Lujan. Βρίσκεται στη βάση Marambio, η οποία θεωρείται η πιο σημαντική αργεντίνικη βάση στην Ανταρκτική.