0
1
σχόλια
211
λέξεις
TECH
Το φετινό βραβείο της Σουηδικής Ακαδημίας, κατακτήθηκε με βάση τη δουλειά του Έλληνα επιστήμονα Όθωνα Ηλιόπουλου
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
10 Οκτωβρίου 2019
Ο καθηγητής του Χάρβαρντ, Όθωνας Ηλιόπουλος, έθεσε τις βάσεις για να βραβευτεί με Νόμπελ, η επιστημονική ομάδα του καθηγητή Ουίλιαμ Καέλιν από το Χάρβαρντ. Χάρη στην πρωτοποριακή ερευνητική δουλειά του Έλληνα καθηγητή πάνω στον καρκίνο και τις γονιδιακές του μεταλλάξεις, δόθηκε το Νόμπελ Ιατρικής 2019 στην ομάδα του Καέλιν για τα ευρήματά τους σχετικά με το γονίδιο VHL.

Ο κ. Ηλιόπουλος, είναι καθηγητής στην Ιατρική σχολή του Χάρβαρντ των ΗΠΑ και ογκολόγος στο General Hospital της Μασαχουσέτης. Στα επιστημονικά επιχειρήματα της Επιτροπής της Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών, για την απονομή του Νόμπελ Ιατρικής 2019, αναγνωρίζεται η σημαντική συμβολή του. Η Ακαδημία αναφέρει πως ο Ηλιόπουλος είχε ανοίξει ερευνητικά το νέο επιστημονικό μονοπάτι από το 1995 και συνδέει τα ευρήματά του, με τα επιτεύγματα της ομάδας του Καέλιν που βραβεύτηκε.

Πολλές ομάδες μελετούσαν το γονίδιο VHL και τη σύνδεση με ένα αριθμό οικογενειών με γενετική προδιάθεση σε ορισμένους καρκίνους. Η επιστημονική δημοσίευση του Καέλιν κατέδειξε πως η δραστηριότητα του κυττάρου μπορεί να ενεργήσει περιορίζοντας την ανάπτυξη όγκων από κύτταρα ασθενών με μεταλλάξεις VHL.


Διαβάστε επίσης:
ΚΑΛΑ ΝΕΑ: Έλληνες «νικούν» την ρευμ/ειδή αρθρίτιδα
Η Ελληνίδα που νικά τον καρκίνο του μαστού
Ο Έλληνας μηχανικός της IBM που αλλάζει τον επιστημονικό κόσμο
Έλληνας δημιουργεί τεχνητούς νευρώνες
εμφάνιση σχολίων