0
1
σχόλια
427
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Το 81% των Ελλήνων θέλει να ληφθούν μέτρα για την κλιματική κρίση, σύμφωνα με έρευνα της WWF
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
9 Οκτωβρίου 2019
Η κλιματική αλλαγή συντελείται ήδη, εκδηλώνεται ποικιλοτρόπως (ακραίοι καύσωνες, τυφώνες, πλημμύρες) και αποτελεί όλο και συχνότερα βασικό θέμα στις καθημερινές συζητήσεις. Αν και πολλές διεθνείς μελέτες αποδεικνύουν επίσης ότι η κλιματική κρίση υφίσταται, υπάρχουν ακόμα αρνητές της σε όλο τον κόσμο. Τι πιστεύουν όμως οι Έλληνες;

Το ερώτημα εξετάζει η σχετική δημοσκόπηση της Metron Analysis για το WWF Ελλάς και οι Έλληνες μοιάζουν αρκετά εξοικειωμένοι τόσο με τον όρο, όσο και με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η έρευνα αναφέρει τα εξής:
- Ένας στους δύο Έλληνες αναγνωρίζει την κλιματική κρίση ως πρόβλημα άμεσης προτεραιότητας που απαιτεί επείγουσες λύσεις.

- 93% του κοινού δηλώνει πως η ανθρώπινη δραστηριότητα αποτελεί την αιτία της κλιματικής αλλαγής. Ποσοστό 5% αποδίδει το πρόβλημα σε φυσικές αιτίες.

- 51% του κοινού θεωρεί την κλιματική αλλαγή σημαντικό πρόβλημα που απαιτεί άμεσες λύσεις. Σε λίγο πιο ήπιο τόνο, το 30% το αντιμετωπίζει ως υπαρκτό πρόβλημα που απαιτεί τη λήψη μέτρων, ενώ μόλις ένα ποσοστό της τάξεως του 3% δηλώνει πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την κλιματική αλλαγή.

- 60% του κοινού δηλώνει ότι τα μέτρα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής θα ωφελήσουν την οικονομική ανάπτυξη, 18% ότι δεν θα επηρεάσουν καθόλου και 17% ότι θα επιβαρύνουν.

- Στο επίπεδο των κυριότερων λύσεων, 62% του κοινού θεωρεί απαραίτητο να υπάρξει ισχυρή πολιτική βούληση σε διεθνές επίπεδο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, 61% να αλλάξει σημαντικά ο τρόπος ζωής μας, 35% να ψηφιστούν νέοι νόμοι, ενώ 22% θεωρούν ως λύση τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

Σε σχέση με την προοπτική ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας:
- 90% του κοινού δηλώνει υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ μόνο 3% τάσσεται κατά.

- 89% του κοινού δηλώνει υπέρ της ηλεκτροπαραγωγής κατά 100% από ΑΠΕ μέσα στην επόμενη δεκαετία, ενώ μόλις το 5% τάσσεται κατά. Ταυτόχρονα όμως, το 30% θεωρούν ότι η ολική απελευθέρωση από τα ορυκτά καύσιμα είναι εφικτή μέσα στην επόμενη δεκαετία.

- 66% του κοινού δηλώνει προσωπικό ενδιαφέρον για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ή τη συμμετοχή σε ενεργειακή κοινότητα για ηλεκτροπαραγωγή από καθαρές πηγές ενέργειας με παράλληλη μείωση του λογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας.

- 80% του κοινού δηλώνει προσωπικά υπέρ της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε περιοχές κατοικίας ή διακοπών. Το αντίστοιχο ποσοστό για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών είναι 69%.

- 86% του κοινού δηλώνει σαφώς κατά της εγκατάστασης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από ορυκτά καύσιμα (π.χ. λιγνίτη ή πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου) σε περιοχές κατοικίας ή διακοπών. Στην ίδια ερώτηση, μόνο 9% των Ελλήνων δηλώνει υπέρ.


Διαβάστε επίσης:
Η κλιματική αλλαγή απειλεί την Ακρόπολη
ΕΡΕΥΝΑ: Η κλιματική αλλαγή σαρώνει τα μνημεία της Μεσογείου

Παγκόσμιες μηνύσεις σε επιχειρήσεις ενάντια στην κλιματική αλλαγή

Φωτο: Pedro Sandrini / Pexels
εμφάνιση σχολίων