1
3
σχόλια
282
λέξεις
VIDEO
Ο Dior αντιγράφει παραδοσιακές Ρουμάνικες φορεσιές και η Ρουμανία παίρνει το αίμα της πίσω
 
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
3 Νοεμβρίου 2018
Οι οίκοι μόδας πρέπει και αυτοί να αντλήσουν έμπνευση από κάπου. Έτσι οι αρμόδιοι βγαίνουν στον «έξω κόσμο» για να φέρουν πίσω ιδέες. Τι γίνεται όμως όταν η συγχώνευση ιδεών ακροβατεί ανάμεσα στη μίξη και την οικειοποίηση πολιτιστικής κληρονομιάς; Για την Ρουμανία, αυτό σημαίνει πόλεμος. Και συγκεκριμένα με τον οίκο Dior.

Ο Dior παρουσίασε τη νέα συλλογή του λίγο πριν το φθινόπωρο του 2018  και οι Ρουμάνοι παρατήρησαν μια τρανταχτή ομοιότητα μεταξύ των ρούχων του οίκου και των τοπικών φορεσιών μιας μικρής ρουμάνικης περιοχής που ονομάζεται Bihor. Το ρουμανικό περιοδικό μόδας, Beau Monde, αποφάσισε να πάρει το αίμα της Ρουμανίας πίσω. «Ο Dior πουλάει ένα παλτό για 30.000 ευρώ. Φυσικά κανένα μέρος των εσόδων δεν καταλήγει στην κοινότητα του Bihor. Βέβαια αυτό έχει μετατραπεί σε παγκόσμιο φαινόμενο, με ονόματα όπως οι Tory Burch, Valentino και Louis Vuitton να παρουσιάζουν παραδοσιακά σχέδια από όλο τον κόσμο ως νέα στοιχεία στις συλλογές τους. Κι ενώ η έμπνευση είναι κατανοητή, πιστεύουμε ότι είναι λίγο άδικο να μην επιστρέφει τίποτα (χρήματα ή δημοσιότητα) σε μια κοινότητα όπως αυτή, που αγωνίζεται να κρατήσει ζωντανές τις παραδόσεις. Ως αποτέλεσμα, αυτές οι παραδόσεις πεθαίνουν».


Τώρα το Beau Monde ξεκινά μια εκστρατεία για να δημιουργήσει μια νέα μάρκα μόδας με τη βοήθεια των εγγενών βιοτεχνών του Bihor. Η ιδέα είναι να επιτρέψει στους fashionistas να αγοράσουν αυθεντικά παραδοσιακά ενδύματα σε πολύ φθηνότερη τιμή, φροντίζοντας όμως τα χρήματα αυτά να πηγαίνουν στους τοπικούς τεχνίτες που τα κατασκεύασαν. Η ιστοσελίδα διαθέτει ρούχα και αξεσουάρ (όλα με άρωμα Ρουμανίας), συστήνει τους τοπικούς  σχεδιαστές και επισημαίνει πως πολλά από τα κομμάτια φτιάχνονται κατά παραγγελία, οπότε υπάρχει χρόνος αναμονής. Τι Dior, τι Bihor.

εμφάνιση σχολίων