0
1
σχόλια
351
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Οι άνδρες εκλαμβάνουν συχνότερα την γυναικεία φιλικότητα ως σεξουαλικό ενδιαφέρον
 
ΠΕΡΣΑ ΝΚΗΦΟΡΟΥ
10 Απριλίου 2018
Γιατί πολλές φορές οι άνδρες παρεξηγούν τη φιλικότητα μιας γυναίκας και την αντιλαμβάνονται ως σεξουαλικό ενδιαφέρον; Το ζήτημα είναι μέρος την εξελικτικής ψυχολογίας λένε οι ερευνητές.

Σε σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο τμήμα Ψυχολογίας του Norwegian University of Science and Technology (NTNU), πάνω από 300 ετεροφυλόφιλοι συμμετέχοντες μεταξύ των ηλικιών 18 και 30 ερωτήθηκαν για τις εμπειρίες τους με ανθρώπους του αντίθετου φύλου. Μερικές από τις ερωτήσεις ήταν οι εξής: «Έχετε ποτέ γίνει φιλικός με ένα άτομο του αντίθετου φύλου αλλά εκείνο παρερμήνευσε τις ενέργειές σας ως σεξουαλικό ενδιαφέρον;» και «Έχετε ποτέ προσελκύσει σεξουαλικά κάποιον αλλά το άλλο πρόσωπο έχει παρερμηνεύσει εσφαλμένα τα μηνύματά σας ως φιλικότητα;».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες είχαν παρερμηνεύσει πολλές περισσότερες φορές τη γυναικεία συμπεριφορά (σε ποσοστό 12%) από ότι οι γυναίκες την ανδρική (8.7%).

Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνουν μια παρόμοια αμερικανική μελέτη που έγινε το 2003, υποδηλώνοντας ότι αυτό είναι κάτι πραγματικά διαδεδομένο στην κοινωνία, και όχι απλώς ένα στερεότυπο.

«Τα αποτελέσματα δεν μας εκπλήσσουν, αν το δει κανείς από μία εξελικτική οπτική», λέει ο ερευνητής Mons Bendixen. Η εξελικτική ψυχολογία μελετά τον τρόπο που ο ανθρώπινος νους  εξελίσσεται με το πέρασμα των χρόνων.

Η σεξουαλική ψυχολογία ανάμεσα σε διαφορετικές κουλτούρες και κοινωνικές ομάδες, μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε γιατί πολλές φορές οι άντρες λανθασμένα υποθέτουν πως επειδή μία γυναίκα γελά κατά τη διάρκεια της κουβέντας τους, θέλει και να κοιμηθεί μαζί τους.

«To συναρπαστικό της υπόθεσης είναι πως τα ίδια αποτελέσματα υπήρξαν και σε μία παρόμοια μελέτη που έλαβε χώρα στην Αμερική, αν και η Νορβηγία είναι μία από τις χώρες όπου τα δύο φύλα είναι ισότιμα και σεξουαλικά απελευθερωμένα».

Στην πραγματικότητα, οι άντρες δεν είναι επιλεκτικοί. Διότι η ικανότητά τους να αναπαραχθούν έγκειται στο να αρπάζουν κάθε δυνατή ευκαιρία. «Η αναπαραγωγή για έναν άντρα σημαίνει πως μπορεί να δημιουργήσει απογόνους» εξηγεί ο Bendixen «και αυτό εξαρτάται από το πόσες γυναίκες μπορεί να γονιμοποιήσει. Αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τις γυναίκες».

Οπότε, τώρα ξέρουμε πως την επόμενη φορά που ένα αγόρι μπερδέψει το φιλικό μας χαμόγελο, είναι γιατί κάπου μέσα  στο υποσυνείδητό του, ακόμα ζει ένας άνθρωπος των σπηλαίων...
εμφάνιση σχολίων