0
1
σχόλια
281
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
[ΕΡΕΥΝΑ] Το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών της Χάλε δημοσιεύει: πως η κρίση της Ελλάδας βοήθησε την Γερμανία, αλλά και ποιες άλλες χώρες επωφελήθηκαν
 
PRESS
11 Ιουλίου 2017

Έρευνα του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών της Χάλε (IWI) αναλύει και εξηγεί πως η κρίση χρέους βοήθησε την οικονομική μηχανή της Γερμανίας και ειδικότερα πως «βοήθησε» σε αυτό η Ελλάδα. Σε 100 δις ευρώ ανέρχεται το ποσό που κέρδισε η Γερμανία χάρη στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης αλλά κυρίως της Ελλάδας. Το ποσό είναι δε μεγαλύτερο του κόστους της «κρίσης».

Η κρίση χρέους έχει οδηγήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού της Γερμανίας, γεγονός που βοηθά στον ισοσκελισμό του γερμανικού προϋπολογισμού. Εξαιτίας της ανησυχίας που διέδωσε στους επενδυτές η κρίση χρέους, οι αποδόσεις των ομολόγων του γερμανικού Δημοσίου υποχώρησαν κατά περίπου 300 μονάδες βάσης. Εξοικονόμησε πάνω από 100 δισ. ευρώ, δηλαδή 3% του γερμανικού ΑΕΠ (2010-2015).

Υπογραμμίζεται ότι η μείωση των αποδόσεων των γερμανικών ομολόγων οφείλεται αποκλειστικά στην κρίση της Ελλάδας. Η έρευνα τονίζει ότι οι Γερμανοί πολιτικοί δεν πρέπει να αποσιωπούν το θέμα όταν γίνεται συζήτηση για το πόσο έχει στοιχίσει η διάσωση της Ελλάδας στον Γερμανό φορολογούμενο, καθώς τα κέρδη στα οποία αναφέρεται η έκθεσή του υπερβαίνουν τις όποιες δαπάνες για την Ελλάδα.

Τα κέρδη θα υπερβαίνουν τις δαπάνες ακόμη και στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν αποπληρώσει καθόλου τα χρέη της. Κι αυτό γιατί η συνεισφορά της Γερμανίας στη διάσωση της Ελλάδας δεν υπερβαίνει τα 90 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου και του τελευταίου πακέτου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ινστιτούτου οικονομικών ερευνών, πολλές άλλες χώρες επωφελήθηκαν από την κρίση στην Ελλάδα και είδαν να μειώνεται το κόστος του δανεισμού τους. Ανάμεσά τους η Γαλλία, οι ΗΠΑ και η Ολλανδία. Επιμένει, ωστόσο, πως καμία χώρα δεν ωφελήθηκε σε τέτοιο βαθμό όσο η Γερμανία.
 
εμφάνιση σχολίων