0
1
σχόλια
929
λέξεις
CULTURE

Το διεθνές φεστιβάλ της Στέγης κάνει κατάληψη στην Αθήνα και ανοίγει τα σύνορα. Ανακαλύψτε όλες τις εκδηλώσεις κι εκείνες με ελεύθερη είσοδο σε όλη την Αθήνα

DOCTV.GR
17 Μαΐου 2016

Για τρίτη χρονιά το μεγάλο φεστιβάλ της Στέγης συγκεντρώνει καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο σε μία συνάντηση που φέτος πραγματεύεται το θέμα των συνόρων και των ορίων. Φαντάζεστε μια πόλη με σπίτια στρογγυλά από πέτρα και ξύλο και ανοιχτά παράθυρα, σχολεία για όλους και έναν τεράστιο φούρνο να μοιράζει ζεστό ψωμί κάθε μέρα; Αυτές είναι οι εικόνες που οραματίζονται οι καλλιτέχνες από το Άμστερνταμ και τη Βηρυτό μέχρι  το Κέηπ Τάουν και τη Ραμάλα και έρχονται στην Αθήνα, παίζοντας με τον δημόσιο χώρο και προσφέροντας εξωστρέφεια και βήμα στους ανθρώπους που δεν έχουν φωνή αλλά είναι γεμάτοι όνειρα και ελπίδα. Θέατρο, χορός, περφόρμανς και σύγχρονη εικαστική δημιουργία σε όλη την πόλη.

Η ΑΦΙΣΟΚΟΛΛΗΣΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ #ΑΣΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ #ΟΝΕΙΡΑ: Το φεστιβάλ ξεκινάει με τις ασπρόμαυρες αφίσες του Tim Etchells στους δρόμους της Αθήνας. «Τι θα άλλαζες στον κόσμο, στη ζωή σου, στον εαυτό σου, στη χώρα, στην πόλη, στη γειτονιά σου ή, έστω, στη θέα από το παράθυρό σου;» Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης και ιδρυτής της μακροβιότερης πειραματικής ομάδας της Αγγλίας, Forced Entertainment, τυπώνει σε πόστερ, αποσπάσματα από συνεντεύξεις  παιδιών, μεταναστών και προσφύγων, που ρωτήθηκαν για τις επιθυμίες, τις ανάγκες και τις ελπίδες τους για το μέλλον. Info: FFF | And For The Rest (Athens), Tim Etchells, 16-29 Μαΐου, Εκτός Στέγης.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ, OVER #ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ #ΘΕΑΤΡΟ:
 Απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος, καθόμαστε στις εξέδρες, φοράμε τα ακουστικά μας, παρατηρούμε τους περαστικούς και οι περαστικοί μας παρατηρούν. Τα μικρά μεταλλικά αντικείμενα, τα κέρματα δηλαδή, βρίσκονται στο επίκεντρο της αστικής παράστασης του Back to Back Theatre που απαρτίζεται από ηθοποιούς με νοητική υστέρηση. Οι θεατές γίνονται μέρος της θεατρικής διαδικασίας που διερευνά τις κοινωνικές επιπτώσεις της "οικονομικοποίησης" του πολιτισμού μας και αφορά ειδικότερα στα άτομα που παραδοσιακά θεωρούνται λιγότερο παραγωγικά: άνθρωποι με αναπηρίες, άνεργοι, περιθωριακοί, ο τρίτος κόσμος. Info: FFF | small metal objects, Back to Back Theatre, 20-22 Μαΐου, Πλατεία Συντάγματος, Ελεύθερη είσοδος με δελτία εισόδου.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ #INSTALLATION #EΚΤΟΣ ΣΤΕΓΗΣ: Το κτίριο του πρώην Υπουργείου Εργασίας μετατρέπεται σε ένα μουσείο εγκαταστάσεων που μελετάει την έναρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πολύ φαντασία και καυστικό χιούμορ. Καταπιάνεται με την εποχή που ευλογήθηκε από τη Μακρά Ειρήνη, επισκιάστηκε από τη Μεγάλη Ύφεση,  τότε που τα εθνικά σύνορα ήταν πολύ χαλαρά και οι άνθρωποι παντού χρησιμοποιούσαν αφειδώς ένα ενιαίο νόμισμα, που ονομαζόταν ευρώ. Ο Βέλγος καλλιτέχνης Τόμας Μπέλλινκ πέρασε τους τελευταίους μήνες ζώντας και ερευνώντας στην Ελλάδα και  συνέλαβε μια νέα εκδοχή της έκθεσης ειδικά για την Αθήνα και την ελληνική ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Info: FFF | Domo de Eŭropa Historio en ekzilo, Thomas Bellinck, 16-31 Μαΐου, πρώην Υπουργείο Εργασίας, Πειραιώς 40, Εισιτ: 5-10 ευρώ.

EXHIBIT B #ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ #ΠΕΡΦΟΡΜΑΝΣ: Η πολυσυζητημένη «ανθρώπινη εγκατάσταση», που έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, στήνεται στο κτίριο της πρώην Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στην οδό Ακαδημίας. Ο Brett Bailey καυτηριάζει τις θηριωδίες που διαπράχθηκαν από τις ευρωπαϊκές Μεγάλες Δυνάμεις στην Αφρική, αλλά και τις σύγχρονες πρακτικές της Δύσης στο θέμα των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. Το πρότζεκτ είναι ένας φόρος τιμής στους ανθρώπους που στο όνομα του πολιτισμού έχασαν κάθε ίχνος αξιοπρέπειας. Οι θεατές μετακινούνται σιωπηλά από τη μία εγκατάσταση στην άλλη, παρατηρούμενοι από τους ακίνητους ερμηνευτές. Info: FFF | Exhibit B, Brett Bailey, 24-29 Μαΐου, πρώην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, Ακαδημίας 23, Εισιτ: 5-10 ευρώ.

ΟΜΙΛΟΥΝΤΕΣ ΚΗΠΟΙ #ΘΕΑΤΡΟ #ΣΥΡΙΑ: Οι ιστορίες δέκα ανδρών και γυναικών που σκοτώθηκαν στη Συρία το 2011-13, κατά τη διάρκεια, δηλαδή, των πρώτων ετών της εξέγερσης μας μιλούν για τα όνειρα, τους φόβους και τους αγώνες τους. Οι νεκροί των αντικυβερνητικών συγκεντρώσεων θάβονταν από τις οικογένειές τους στους κήπους των σπιτιών τους αφού το καθεστώς στοχοποιούσε ακόμα και τις κηδείες των αποστατών. Γι’ αυτό και οι κήποι έχουν φωνή. Info: FFF | Gardens Speak, Tania El Khoury, 25-29 Μαΐου, 5ος όροφος στη Στέγη, Εισιτ: 5-10 ευρώ.

ΙΣΤΟΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ #SOCIAL MEDIA #ΘΕΑΤΡΟ: Όλος ο κυβερνοχώρος γίνεται μια σκηνή από τη διεθνούς κύρους, πρωτοπόρο σκηνοθέτρια, Edit Kaldor. Πόσα κλικ, tweets και likes χρειάζεται μια εξέγερση; Το Ίντερνετ, τα κοινωνικά δίκτυα και τα ψηφιακά μέσα είναι πια ο τρόπος για να αφουγκραστούμε τον θυμό, τη δυσφορία και το άγχος ολόκληρου του πλανήτη. Τo Web of Trust καταφτάνει στη Στέγη λίγες μόνο μέρες μετά την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Kunstenfestivaldesarts, στις Βρυξέλλες. Info: FFF | Web of Trust (Ιστός εμπιστοσύνης), Edit Kaldor, 29-30 Μαΐου, Μικρή Σκηνή, Εισιτ: 5-10 ευρώ.

ARCHIVE #ΧΟΡΟΣ #ΒΙΑ: Ο Αρκάντι Ζαΐντες, μια εντελώς ξεχωριστή φωνή στο τοπίο του ισραηλινού χορού, κατασκευάζει μία παράσταση βασισμένη σε μαγνητοσκοπημένα ντοκουμέντα βίαιης και καταχρηστικής συμπεριφοράς των  Ισραηλινών στρατιωτών κατά των Παλαιστινίων. Ένα αριστουργηματικό σόλο πάνω στη δύναμη της βίας, το πονεμένο σώμα και την απανθρωπιά. Info: FFF | Archive, Arkadi Zaides, 25-26 Μαΐου, Μικρή Σκηνή, Εισιτ: 5-10 ευρώ.

ΟΜΙΛΙΕΣ, ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ & ΕΝΑ ΣΥΜΠΟΣΙΟ #ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ #ΤΕΧΝΗ #ΚΟΙΝΩΝΙΑ: Πως η Τέχνη «διαβάζει» όσα συμβαίνουν γύρω μας και πως τελικά μπορεί να συμβάλει στην ομαλοποίηση της σκληρής πραγματικότητας;

– Ο καλλιτέχνης Tim Etchells μιλάει για τη δουλειά του με τη γλώσσα, την τέχνη και την περφόρμανς εστιάζοντας στο πρότζεκτ με αφίσες, And For The Rest (Athens).

Συζήτηση με τον Thomas Bellinck και τον φιλόσοφο Srećko Horvat για τα αδιέξοδα της Ευρώπης.

Διάλεξη από τη Maayan Amir και τη Ruti Sela. Πώς τα έργα τέχνης μπορούν να θίξουν ζητήματα λογοκρισίας, ακτιβισμού και διαφάνειας;

Συμπόσιο: «Η τέχνη στα σύνορα: χωρικές πολιτικές και μετα-αποικιακές στρατηγικές στη Μέση Ανατολή». Συζητήσεις καλλιτεχνών, προβολές, κεντρικές ομιλίες που εστιάζουν στις καλλιτεχνικές, ακτιβιστικές, επιμελητικές και ακαδημαϊκές πρακτικές που αντανακλούν τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και διερευνούν εναλλακτικά μοντέλα κοινωνικής και πολιτικής γεωγραφίας.

 
 


Info: Fast Forward Festival 3, 16-31 Μαΐου, Εντός και εκτός Στέγης
εμφάνιση σχολίων