0
1
σχόλια
854
λέξεις
ΣΙΝΕΦΙΛ

Ύπνος Project: Πολυδιάστατο και αναπάντεχο project που θα διαρκέσει 56 μέρες. Ανακαλύψτε το πρόγραμμα και τις εκδηλώσεις με ελεύθ. είσοδο

DOCTV.GR
19 Απριλίου 2016
Από κλινική ύπνου και μουσικές ολονυχτίες μέχρι διαλέξεις και πιτζάμα-party. Το δελτίο τύπου λέει ότι πρόκειται για ένα φεστιβάλ «που μας ανοίγει τα μάτια για όλες εκείνες ώρες της ζωής μας που δεν ξέρουμε ποιοι είμαστε». To πρωτότυπο φεστιβάλ της Στέγης, Hypnos Project, ξεκινάει το ταξίδι του, μέχρι και τον Ιούνιο, στον κόσμο των ονείρων, του ασυνείδητου και του REM.

Όλες οι πτυχές του ύπνου μελετούνται και παρουσιάζονται  εντός και εκτός Στέγης. Πόσα τραγούδια έχουν γραφτεί για αυτόν και πως μπορούν τελικά να μας νανουρίσουν; Τι κοινό έχει ο θάνατος με έναν βαθύ ύπνο; Πως επηρεάζει ο ύπνος, ή η έλλειψή του; Τι προσφέρει μια κλινική ύπνου; Ο Φρόιντ θα απαντούσε με μία πρόταση: «Οι κινητήριες δυνάμεις στην ονειρική ζωή μας είναι οι πιο παράλογες επιθυμίες μας». Ξυπνήστε! Ώρα να δούμε όλο το πρόγραμμα του Ύπνος Project:

- Κεντρική έκθεση με 65 έργα τέχνης στον εκθεσιακό χώρο της Στέγης και στο κτίριο που στεγάζεται η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη. Η έκθεση συγκεντρώνει ιστορικά αριστουργήματα της ελληνικής τέχνης, νέα έργα σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών και αρχειακό υλικό που προέρχεται από εγγραφές και μεταγραφές της εγχώριας λαϊκής κουλτούρας. Info: Κεντρική έκθεση, από τις 18 Απριλίου, Στέγη & Ωνάσειος Βιβλιοθήκη (Λ. Αμαλίας 56).

- Για 10 ημέρες λειτουργεί κλινική ύπνου εντός της Στέγης, όπου θα καταγράφονται οι σωματικές αντιδράσεις των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου. Η κλινική ύπνου στη Στέγη λειτουργεί σε συνεργασία με την γιατρό/πνευμονολόγο Μάρθα Ανδρίτσου, επιστημονικό συνεργάτη του Κέντρου Μελέτης Ύπνου του νοσοκομείου Ευαγγελισμός. Info: Κλινική Ύπνου, 19-23 Απριλίου και 6-10 Μαΐου, Δωρεάν συμμετοχή.

- Το σπουδαίο γαλλικό κουαρτέτο Diotima επιστρέφει με ένα πρόγραμμα νυχτερινό. Θα ακούσουμε το Ainsi la nuit του μεγάλου συμφωνιστή του 20ού αιώνα Henri Dutilleux και το Métamorphoses nocturnes από το πρώιμο έργο του σημαντικού Ούγγρου συνθέτη György Ligeti και στο τέλος της συναυλίας αλλά στην αυγή του μουσικού 20ού αιώνα, το εξαίσιο Verklärte Nacht op.4, του Arnold Schönberg. Ένα έργο αφηρημένης προγραμματικής μουσικής χωρίς λόγια, βασισμένο όμως σε ποίημα του R. Dehmel. Info: Diotima, 20 Απριλίου, Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός.

- Dying on Stage: Μια περφόρμανς-διάλεξη του Χριστόδουλου Παναγιώτου, σε συνεργασία με τον χορευτή Jean Capeille και του συνθέτη και πιανίστα Κυριάκου Σπύρου, με τίτλο Dying on Stage, ένας στοχασμός για την αδυναμία σκηνικής αναπαράστασης του θανάτου. Info: Dying on Stage, 23-24 Απριλίου, Ωνάσειος Βιβλιοθήκη (Λ. Αμαλίας 56), Ελεύθερη είσοδος.

- Ο νεκρός του Georges Bataille: Μία πρωτότυπη περφόρμανς, βασισμένη στο αφήγημα του Bataille, από τη σύγχρονη ομάδα θεάτρου και περφόμανς Nova Melancholia. Info: Περφόρμανς από την ομάδα Nova Melancholia, 7-8, 14-15, 21-22 & 28-29 Μαΐου, Γαλαξία & Σφιγγός (πίσω από το κτίριο της Στέγης), Κατάλληλο άνω των 18 ετών.

- «Αποχαιρετισμοί»: Ακολουθώντας τις Κοιμώμενες κόρες στα μυστικά μονοπάτια του ύπνου τους, η ιστορικός τέχνης Χριστιάνα Γαλανοπούλου μάς προσκαλεί σε ένα ταξίδι σε έργα τέχνης διαφορετικών εποχών, σε κείμενα, τόπους, αρχαιολογικούς χώρους, στιγμές της σύγχρονης πραγματικότητας και ιστορίες ανθρώπων, υφαίνοντας μια αφήγηση για τη ζωή, το επέκεινα και το εσαεί. Info: «Αποχαιρετισμοί»: Διάλεξη-περφόρμανς με τη Χριστιάνα Γαλανοπούλου (), Ωνάσειος Βιβλιοθήκη (Λ. Αμαλίας 56), 7 & 8 Μαΐου, Ελεύθερη είσοδος.

- Μία συζήτηση για το σώμα με τίτλο Σώμα: Ύπνος, θάνατος και ανάσταση. Το σώμα δεν έφυγε ποτέ από τα μάτια μας: πάντα στο κέντρο της ανθρώπινης ύπαρξης, της επικοινωνίας, της καλλιτεχνικής έκφρασης, της φιλοσοφικής σκέψης, της επιστημονικής αναζήτησης, της παιδαγωγικής πρακτικής. Πεδίο ελέγχου αλλά και στόχος αυτοδιάθεσης, πλέγμα ορίων αλλά και μέσο για την υπέρβασή τους, υπό τον διαρκή κίνδυνο της φθοράς αλλά και πάντα ικανό να αναπτύξει νέες δυνατότητες. Info: Σώμα: Ύπνος, θάνατος και ανάσταση, 9 Μαΐου, Μικρή Σκηνή, Ελεύθερη είσοδος.

- Polysomnogarden: Τα ιατρικά δεδομένα από την κλινική ύπνου θα αποτελέσουν πρώτη ύλη για τη δημιουργία εικαστικής εγκατάστασης της Μαρίνας Γιώτη, όπου τα στάδια του ύπνου θα μετουσιωθούν σε ένα μεταβαλλόμενο εικαστικό περιβάλλον με ήχους, φώτα, προβολές και κινητικά γλυπτά. Info: Polysomnogarden, 19 Μαΐου – 2 Ιουνίου, Ευρυδάμαντος & Γαλαξία (πίσω από το κτίριο της Στέγης).

- Κινηματογραφικός μαραθώνιος. Για 24 ώρες θα παρουσιαστούν ταινίες και ντοκιμαντέρ που σχετίζονται με το θέμα του ύπνου. Info: Κινηματογραφικός μαραθώνιος Let's (not) go to sleep, 13-14 Μαΐου, Mικρή Σκηνή.

- Six d.o.g.s pyjama party! Σε όλους τους ορόφους της Στέγης, από τα μεσάνυχτα έως το ξημέρωμα, περισσότεροι από 20 djs συμμετέχουν σε ένα αξέχαστο μεταμεσονύχτιο pyjama πάρτι. Info: Six d.o.g.s pyjama party, 14 Μαΐου, Σε διάφορους χώρους της Στέγης, Δωρεάν είσοδος.

- Όνειρα: Μία συζήτηση με τον Dany Nobus, ψυχαναλυτή και διευθυντή του Μουσείου Φρόυντ στο Λονδίνο. Info: Όνειρα, 16 Μαΐου, Μικρή Σκηνή, Ελεύθερη είσοδος.

- The Theta Series – Ολονυχτία στη Στέγη. Για μία νύχτα, θα πραγματοποιηθεί ολονύχτιο βιωματικό δρώμενο στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, από τη χορογράφο και υπότροφο του Ιδρύματος Ωνάση, Αποστολία Παπαδαμάκη, σε συνεργασία με τον συνθέτη Τρύφωνα Κουτσουρέλη. Info: The Theta Series – Ολονυχτία στη Στέγη, 29 Μαΐου, Κεντρική Σκηνή.

- Φωτογραφικές προβολές σε κτίρια της Αθήνας. Καλλιτέχνες, χορευτές, ηθοποιοί θα φωτογραφηθούν από τον Παύλο Φυσάκη την ώρα που κοιμούνται και οι φωτογραφίες τους θα προβάλλονται σε όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ σε κτίρια στην πλατεία Καυθμώνος, στη Λ. Συγγρού κ.α. Info: Φωτογραφικές προβολές, 18 Απριλίου – 19 Ιουνίου, Σε όλη την πόλη.


Info: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Λεωφ. Συγγρού 107-109. Μετρό στάση Συγγρού.
 
εμφάνιση σχολίων