0
1
σχόλια
504
λέξεις
ΖΗΝ

Πίτα, τάρτα και ζυμαρικά, όλα με λαχανικά της εποχής

ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
16 Μαρτίου 2018
Τις αγκινάρες και τα σπαράγγια, οι λάτρεις τους τα περιμένουν όλο το χρόνο για να είναι φρέσκα και όπως τους αξίζει. Κάθε άνοιξη λοιπόν, με το που κάνουν την εμφάνισή τους, καταλήγουν κάπως έτσι.

ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ ΚΑΙ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
ΥΛΙΚΑ:
1 φύλλο κρούστας, 200 γρ στήθος κοτόπουλου βρασμένο, 2 ασπράδια, ½ φλ. κρέμα γάλακτος, ½ κ. γλυκού μοσχοκάρυδο, 15 σπαράγγια, 100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη, 2 κουτ. σουπ. λιωμένο βούτυρο, 2 φέτες ψωμί του τοστ τριμμένες.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Ξεπαγώνουμε το φύλλο και το απλώνουμε σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα για τάρτα (περίπου 20 εκατοστά). Καθαρίζουμε τα σπαράγγια και τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 4 λεπτά. Τα βγάζουμε και να ξεπλένουμε καλά με κρύο νερό. Βάζουμε στο μούλτι το κοτόπουλο κομμένο σε κομματάκια, την κρέμα γάλακτος, τα ασπράδια, το μοσχοκάρυδο και αλατοπίπερο. Χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια λεία μους. Την απλώνουμε στην βάση τάρτας. Κόβουμε τα σπαράγγια σε κομματάκια του 1 εκατοστού και τα ρίχνουμε στην επιφάνεια. Από πάνω ρίχνουμε το τριμμένο τυρί, το τρίμα του ψωμιού και το βούτυρο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180º C για περίπου 30 λεπτά.


ΠΙΤΑ ΜΕ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΚΑΙ ΤΥΡΙΑ
ΥΛΙΚΑ:
1 πακέτο έτοιμη ζύμη κουρού, 15 αγκινάρες, καθαρισμένες και στεγνωμένες, 5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα (και το λευκό και το πράσινο μέρος), 1 φλ. λευκό κρασί, 8 κουτ. σουπ. ψιλοκομμένο άνηθο, 8 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο, 4 αυγά χτυπημένα, 100 γρ. τριμμένη παρμεζάνα, 100 γρ. μετσοβόνε κομμένο σε κομματάκια, αλάτι και πιπέρι, 1 κρόκο αυγού και 2 κουτ. σουπ. γάλα για την επικάλυψη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Ξεπαγώνουμε τη ζύμη. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και τις αγκινάρες, μέχρι να μαλακώσουν προσθέτοντας. Κάθε φορά που τελειώνουν τα υγρά, προσθέτουμε λίγο κρασί. Αποσύρουμε από την φωτιά και μόλις κρυώσει λίγο, προσθέτουμε το τυρί,  το αυγό, τον άνηθο και το αλατοπίπερο. Βουτυρώνουμε το ταψί μας και απλώνουμε το ένα φύλλο. Ρίχνουμε την γέμιση, την απλώνουμε και σκεπάζουμε με το άλλο φύλο. Χτυπάμε το αυγό μαζί με το γάλα και αλείφουμε την επιφάνεια. Ψήνουμε για 45 περίπου λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει.


ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΜΕ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ, ΕΛΙΕΣ, ΦΕΤΑ ΚΑΙ ΛΙΑΣΤΗ ΝΤΟΜΑΤΑ
ΥΛΙΚΑ:
500 γρ. πέννες ή βίδες ή φαρφάλες, 4 αγκινάρες, 2 φρ. κρεμμυδάκια, 2 σκελίδες σκόρδο, 4 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες, 1 ποτήρι λευκό κρασί, 100-150 γρ. φέτα τριμμένη, ½ φλ. παρμεζάνα , ½ φλ. ελιές χωρίς κουκούτσι ψιλοκομμένες, 1 κουτ. γλ. ξερή ρίγανη, λίγο ελαιόλαδο, λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο για το σερβίρισμα (προαιρετικά).

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Βράζουμε τα ζυμαρικά και τα σουρώνουμε. Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες. Σε μεγάλο και βαθύ σκεύος, ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το σκόρδο, τα κρεμμυδάκια και τις αγκινάρες. Μόλις πάρουν 1-2 βράσεις σβήνουμε με το κρασί,. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά ακόμα ή μέχρι οι αγκινάρες μας να μαλακώσουν. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε ελάχιστο ζεστό νεράκι. Ρίχνουμε στο σκεύος τα τυριά, τις ελιές, τις λιαστές ντομάτες, τη ρίγανη και βράζουμε για άλλα 2 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα ζυμαρικά. Ανακατεύουμε να καλυφθούν καλά με τη σάλτσα. Σερβίρουμε γαρνίροντας με τον μαϊντανό.
 
εμφάνιση σχολίων