0
1
σχόλια
386
λέξεις
CULTURE

Μια ανοιχτή συζήτηση στη Στέγη για τη λογοκρισία στις τέχνες και το τι σημαίνει αυτό για τον πολιτισμό και τις κοινωνίες μας

DOCTV.GR
2 Μαρτίου 2016
Για άλλη μία φορά σε όλο τον κόσμο αλλά και στην Ευρώπη, γινόμαστε μάρτυρες μιας «σκλήρυνσης» της στάσης απέναντι στην καλλιτεχνική ελευθερία. Άλλοτε αφορμή είναι ένα «άσεμνο» ή «βλάσφημο» έργο, άλλοτε αφορά στο πολιτικό περιεχόμενο παραστάσεων, ταινιών ή άλλων έργων τέχνης. Μήπως η πολιτική ορθότητα έχει φτάσει να οδηγεί σε αυτο-λογοκρισία; Είναι επικίνδυνο να ενσωματώνονται ακραίες ιδέες ή δηλώσεις σε ταινίες, θεατρικά έργα και εικαστικές εγκαταστάσεις; Μήπως κάποιοι ταυτίζουν καταχρηστικά το έργο τέχνης με τις ιδέες ή τις εικόνες που ενσωματώνει ως υλικό; Μήπως αδυνατούν να κατανοήσουν την απόσταση που χωρίζει το έργο τέχνης από τη δήλωση ιδεολογικής τοποθέτησης; Μήπως η διαρκής επίκληση της ατομικής ευθύνης του καλλιτέχνη μπορεί να οδηγεί σε αυτο-λογοκρισία; Πώς και από ποιον τίθενται εντέλει τα όρια στην ελευθερία της έκφρασης;

Δείτε το σχετικό βίντεο: DOC TV VIDEO: Τo απαγορευμένο σώμα

Τα ζητήματα αυτά έχουν έρθει (ξανά) στο προσκήνιο πρόσφατα, τόσο στην Ελλάδα όσο και αλλού. Γι’ αυτό, μια δημόσια συζήτηση με θέμα «Τέχνη, Ελευθερία, Λογοκρισία» οργανώνεται στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, ώστε να προσεγγίσουμε αυτά τα ζητήματα σε εθνικό επίπεδο αλλά και μέσα από μια διεθνή οπτική. Τη συζήτηση συνδιοργανώνουν η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και η Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ομιλητές είναι σημαντικοί άνθρωποι των γραμμάτων, των τεχνών, ντοκιμενταρίστες και συγγραφείς, σκηνοθέτες, συνταγματολόγοι, δικηγόροι, μπλόγκερ και περφόρμερ. Από το εξωτερικό καταφτάνουν για τη συζήτηση: Η αρχισυντάκτρια του περιοδικού Index on Censorship Vicky Baker, η φεμινίστρια συγγραφέας, σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ, δημοσιογράφος, ραδιοφωνική παραγωγός στο France Culture και εκδότρια του περιοδικού ProChoix Caroline Fourest, η Lemine Ould M. Salem, συν-σκηνοθέτις του ντοκιμαντέρ Salafistes, ο John Ralston Saul, πρόεδρος της PEN International (2009-2015) και ο Kris Verdonck, ο καλλιτέχνης που δραστηριοποιείται στη μεταβατική ζώνη μεταξύ εικαστικών τεχνών και θεάτρου, μεταξύ εγκαταστάσεων και περφόρμανς, μεταξύ χορού και αρχιτεκτονικής. Παρουσίασε το έργο του, Stills, στο πλαίσιο του Fast Forward Festival της Στέγης, το 2015. Ο Daniel Wetzel των Rimini Protokoll στέλνει τη δική του μαγνητοσκοπημένη δήλωση σε βίντεο. Στη συζήτηση θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία σε ελληνικά και αγγλικά.


Info: Τέχνη, Ελευθερία, Λογοκρισία, κύκλος Λέξεις και Σκέψεις, Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Τρίτη 8 Μαρτίου, 17:00, Συγγρού 107, Κεντρική Σκηνή. Είσοδος ελεύθερη, με κράτηση θέσης εδώ.


Διαβάστε επίσης:
Ο Καμύ για τη λογοκρισία
7 Αθηναίοι μιλάνε για το κομμένο γκέι φιλί

 
εμφάνιση σχολίων