0
1
σχόλια
384
λέξεις
CULTURE

Μια ελληνική βιβλιοθήκη παγκόσμιο πρότυπο

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΥΝΔΕΛΑΣ
20 Ιανουαρίου 2016

Η Δημοτική Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας είναι ένα θαύμα από το αύριο που συμβαίνει σήμερα, σε μια ορεινή περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, 500 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα. Το 2010 βραβεύτηκε, ανάμεσα σε 350 βιβλιοθήκες παγκοσμίως, με το βραβείο «Πρόσβαση στη Γνώση» του Ιδρύματος Bill and Melinda Gates και αξιοποίησε το χρηματικό έπαθλο για να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο.

Ξεχνάμε όλα όσα γνωρίζουμε για τις κλασικές ελληνικές βιβλιοθήκες και ξεναγούμαστε σε έναν πολυχώρο επιμόρφωσης, εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας και νεωτερισμού, ανοιχτό σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, με ελεύθερη είσοδο και δωρεάν παροχή των υπηρεσιών της. Η συλλογή της περιλαμβάνει πάνω από 100.000 τόμους βιβλίων (70.000 από αυτούς είναι καταχωρισμένοι σε ηλεκτρονική μορφή) και μπορούν να αναζητηθούν μέσω του διαδικτύου. Εκτός από το έντυπο υλικό, η συλλογή περιλαμβάνει και οπτικοακουστικό υλικό, βιβλία Braille, e-books reader, εκπαιδευτικά πακέτα και επιτραπέζια παιχνίδια.

Στο κτίριό της μπορεί κανείς να βρει 22 ηλεκτρονικούς υπολογιστές, με λογισμικό σάρωσης και ηχητικής μετατροπής των βιβλίων καθώς και έναν ειδικό εκτυπωτή για Braille εκτυπώσεις. Σε αυτό το τμήμα έχουμε δωρεάν πρόσβαση στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη eLibraryUSA, σημαντικό εργαλείο για σπουδαστές και ερευνητές.

Οι γνώσεις σε αυτή τη βιβλιοθήκη δεν είναι μόνο στα βιβλία και δεν αφορούν μόνο στη βιβλιογραφία, αλλά εισχωρούν στην πραγματικότητα και στους σύγχρονους προβληματισμούς μας. Τι κι αν κανείς ποτέ δεν σου έδειξε πώς να χρησιμοποιείς το internet για να συμπληρώσεις αιτήσεις για το δημόσιο, ή απέκτησες ένα κινητό που δεν ξέρεις καν από πού να το πιάσεις. Τα εργαστήρια της βιβλιοθήκης δημιουργούνται για να καλύψουν τα κενά στη γνώση που μας δυσκολεύουν τη ζωή, αλλά δεν σταματούν στα απλά και καθημερινά αφού καλύπτουν και ένα ευρύ φάσμα πιο επιστημονικών θεμάτων. Τα παιδιά δεν μένουν έξω από το παιχνίδι της γνώσης, με εργαστήρια όπου τα Lego διδάσκουν ρομποτική.

Οι παροχές δεν σταματούν εδώ. Ένα στούντιο ηχογράφησης για να ηχογραφήσεις τη μουσική που έγραψες, μία αίθουσα τηλεδιασκέψεων για νέους επιχειρηματίες, ένα αρχείο με πατρόν που μπορείς να τα δανειστείς και να δημιουργήσεις τα δικά σου ρούχα και επαγγελματικές κάμερες για να κάνεις εξάσκηση ή να φωτογραφήσεις τα αγαπημένα σου θέματα.

Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω; 31.375 εγγεγραμμένα μέλη (60% του πληθυσμού της Βέροιας), 800 επισκέπτες ημερησίως κάθε ηλικίας και ειδικά μαθητές, ενώ από τον Νοέμβριο του 1999 έως τον Νοέμβριο του 2015 ο δανεισμός βιβλίων, περιοδικών, επιτραπέζιων παιχνιδιών κ.λπ. ανήλθε στα 2.943.633 τεκμήρια.

εμφάνιση σχολίων