0
1
σχόλια
281
λέξεις
CULTURE

Μια παράσταση από άτομα με και χωρίς αναπηρίες, βασισμένη σε προσωπικές ιστορίες ανθρώπων, για ένα από τα πιο αυτονόητα (αλλά όχι δεδομένα) του πολιτισμού μας

DOC TV
12 Ιανουαρίου 2016
Σε μια εποχή που οι άνθρωποι χωρίς στέγη και σπίτι στην Ελλάδα και την Ευρώπη του πολιτισμού πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόοδο, το θέμα αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά και αμφιλεγόμενα σύγχρονα ζητήματα. Μετά από πολύμηνη έρευνα και συνεντεύξεις με ανθρώπους που ζουν εκτός οικογενειακής δομής και στέγης (γηροκομεία, άσυλα, ορφανοτροφεία και οικοτροφεία), η ομάδα «Εν δυνάμει» δημιούργησε μία παράσταση-ντοκουμέντο για την σύγχρονη έννοια του σπιτιού και της προοπτικής του.

Η καθημερινότητα των φιλοξενούμενων στα ιδρύματα και στα κέντρα προστασίας αποδείχτηκε πολύ σκληρή. Οι ελλείψεις είναι πολλές, η κρατική μέριμνα μηδαμινή έως μηδενική και όπου το σύστημα καταφέρνει να καλύψει βασικές βιοτικές ανάγκες, σταματάει εκεί. Συντηρεί και δεν εκπαιδεύει, δεν ψυχαγωγεί, δεν ενδιαφέρεται. Οι συντελεστές τις παράστασης –άνθρωποι με και χωρίς αναπηρία- δεν θα γκρινιάξουν. Θα μας περιγράψουν τη ζωή τους, αυτή που έχουν και αυτή που θέλουν να έχουν. Θα μας περιγράψουν το σπίτι που ονειρεύονται και θα προσπαθήσουν να το χτίσουν με τη φαντασία τους. Θα μας περιγράψουν έναν κόσμο που μπορεί να αλλάξει όταν ο καθένας μας μετατοπίσει λίγο τις ανάγκες του, βγει από τον μικρόκοσμό του, βελτιώσει το γύρω κόσμο του και αρχίσει να τον μοιράζεται.

Η παράσταση το «Άλλο» Σπίτι προσπαθεί μέσα από μια σειρά ιστοριών να απαντήσει στο ερώτημα τι σημαίνει σπίτι για τον καθένα μας και πώς θα θέλαμε να ζούμε. Η ομάδα Εν δυνάμει ιδρύθηκε το 2008 με μότο; «Η ζωή είναι καλύτερη όταν τη μοιράζεσαι δημιουργικά».


Info: Oμάδα Εν Δυνάμει, Το «άλλο» σπίτι, 9-24 Ιανουαρίου, Μικρή Σκηνή, Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Συγγρού 107, Μετρό στάση Συγγρού-Φιξ. Facebook. Εισιτ.: 5-12 ευρώ.
 
εμφάνιση σχολίων