0
10
σχόλια
198
λέξεις
VISUALISM

Η φυλή των Βουσμάνων στη Νότια Αφρική απειλείται με εξαφάνιση

DOC TV
22 Ιουλίου 2016
Πατήστε στις φωτό για να τις δείτε σε μεγάλη διάσταση


Κάπου στη μέση του πουθενά της αχανούς ερήμου Καλαχάρι, όπου δεν υπάρχει καν οδική πρόσβαση, o ντοκιμαντερίστας φωτογράφος Daniel Cuthbert συνάντησε τους σύγχρονους Βουσμάνους. Γνωστοί επίσης και ως φυλή των Σαν, ζουν στην Αφρική εδώ και 20.000 χρόνια. Ωστόσο εδώ και αρκετό καιρό η κυβέρνηση της Ν. Αφρικής έχει προχωρήσει στη μετακίνησή τους σε καταυλισμούς, προκειμένου να περιορίσει τον παραδοσιακό, νομαδικό τρόπο ζωής τους.

Το project του Cuthbert εστιάζει στη ζωή των Βουσμάνων του σήμερα και εξερευνά τη σύγκρουση ανάμεσα στον παραδοσιακό τρόπο ζωής και τις σύγχρονες συνθήκες περιορισμού τους σε καταυλισμούς, που έχουν φέρει τη φυλή στα όρια της εξαφάνισης.

Σε αυτούς τους καταυλισμούς, τα ποσοστά χρήσης αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών είναι πολύ υψηλά, ενώ πολύ συχνό φαινόμενο είναι και οι εφηβικές εγκυμοσύνες. Δεν είναι και τόσο παράξενο, αν σκεφτεί κανείς ότι δεν υπάρχει τίποτα για τους ανθρώπους εκεί:
δεν έχουν δουλειά, δεν υπάρχει καμία ουσιαστική υποδομή πρόνοιας, οι ίδιοι δεν έχουν καν υπηκοότητα και μοιάζει να μην έχουν καμία προοπτική. Μία από τις πιο αυτόνομες και αυτάρκεις φυλές στον κόσμο κάποτε, σήμερα φυτοζωεί από φιλανθρωπίες, ενώ απειλείται με εξαφάνιση.
 
εμφάνιση σχολίων