Καμεράτα στη Διπλάρειο. Το άλλο σπίτι. Μισαλλοδοξία. Lumen Drones
ΛΕΝΑ ΛΥΔΑΚΗ
9 Ιανουαρίου 2016
ΚΑΜΕΡΑΤΑ #ΚΑΦΚΑ #PHILIP GLASS #ΔΙΠΛΑΡΕΙΟΣ: Η Σωφρονιστική Αποικία, ένα προοίμιο του έργου του Franz Kafka, «ντύνεται» με τους ήχους του μεγάλου μινιμαλιστή Philip Glass σε μια site-specific παραγωγή της Στέγης, που θα παρουσιαστεί στη Διπλάρειο Σχολή. Ο Γιώργος Πέτρου και η Καμεράτα, έχοντας συχνά αναμετρηθεί με το μουσικό ιδίωμα του Γκλας, αυτή τη φορά αφηγούνται μια ιστορία που σκιαγραφεί όλα τα καφκικά sos: σχέση ατόμου με εξουσία, δικαιοσύνη-αδικία, τιμωρία, καταδίκη, κάθαρση. Info: Η σωφρονιστική αποικία του Philip Glass και του Franz Kafka, 28-31 Ιανουαρίου, Διπλάρειος Σχολή.
ΤΟ «ΑΛΛΟ» ΣΠΙΤΙ #ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Μια παράσταση από άτομα με και χωρίς αναπηρίες, βασισμένη σε προσωπικές ιστορίες ανθρώπων, ανεβαίνει στη Στέγη. Πώς διαμορφώνουμε το περιβάλλον όπου ζούμε; Αλλάζουν οι δυνατότητες αυτές, όταν υπάρχουν αναπηρίες; Και τελικά έχουμε τελικά όλοι την ελευθερία να κάνουμε κάτι τέτοιο; Η ομάδα Εν δυνάμει, μετά από πολύμηνη έρευνα, απαντά στα παραπάνω ερωτήματα με μια παράσταση που βρίσκεται στα όρια μεταξύ θεάτρου-ντοκουμέντου και θεάτρου επινόησης, για τους ανθρώπους που βρίσκονται εκτός οικογενειακού περιβάλλοντος, προστασίας και φροντίδας, που συνδέεται ταυτόχρονα με την έλλειψη προσωπικού χώρου και ελευθερίας επιλογής. Info: Το «άλλο» σπίτι, 9-24 Ιανουαρίου.
ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΙΑ #ΘΕΑΤΡΟ: Η συνύπαρξη των ανθρώπων σαν ένας εμφύλιος διαρκείας. Η Ιώ Βουλγαράκη μεταφέρει στη σκηνή την τελευταία μόνο ιστορία από το τρίωρο, σπονδυλωτό, βωβό αριστούργημα του D.W. Griffith. Ένας αθώος καταδικάζεται για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε ποτέ. Στο background, ο συντηρητισμός και ο πουριτανισμός της Αμερικής του 1915-16. Στο επίκεντρο, το δίπολο «αδιαλλαξία vs αλληλεγγύη», «ανθρωπιά vs μισαλλοδοξία». Η γνωστή για τις ατμοσφαιρικές της δημιουργίες Ιώ Βουλγαράκη μάς δίνει μια σύγχρονη μουσικοθεατρική, επίσης βωβή παράσταση, στην οποία συμμετέχει ένας 10μελής θίασος πρωταγωνιστών. Ο μουσικός και συνθέτης Θοδωρής Αμπαζής υπογράφει την πρωτότυπη μουσική. Info: Μισαλλοδοξία, 20-31 Ιανουαρίου.
LUMEN DRONES #ΨΥΧΕΔΕΛΕΙΑ #ΜΟΥΣΙΚΗ: H ανεξάρτητη μουσική σκηνή της Νορβηγίας επιτέλους στο προσκήνιο. Οι Lumen Drones έπαιξαν μαζί για πρώτη φορά σε μια φιλανθρωπική συναυλία στη χώρα τους, για τα θύματα του σεισμού στην Αϊτή. Με ήχο έντονα λυρικό και νοσταλγικό αλλά και με πολλά στοιχεία εμπνευσμένα από τη βρετανική post punk των '80s και τη μουσική των Doors και Sonic Youth, οι Lumen Drones δίνουν εξίσου μελωδίες και ατμόσφαιρα. Οι ίδιοι χαρακτηρίζουν τη μουσική τους ψυχεδελική drone. Εμείς ακούγοντάς τους ταξιδεύουμε σε αστικά κι όμως απόμακρα και δυστοπικά σκηνικά του David Lynch και της Χαμένης Λεωφόρου και μεταφερόμαστε από τον θόρυβο, στον μινιμαλισμό, τη multi folk και πάλι πίσω. Info: Lumen Drones, 28 Ιανουαρίου.
Info: Στέγη, Συγγρού 107, Στάση Μετρό Συγγρού-Φιξ. Facebook.
εμφάνιση σχολίων