0
10
σχόλια
188
λέξεις
VISUALISM

Το περίφημο Nu Couche πουλήθηκε σε τιμή-ρεκόρ. Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα γυμνά του μεγάλου ζωγράφου;

ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
12 Ιουλίου 2018
Ο γυμνός πίνακας του Αμεντέο Μοντιλιάνι Nu Couche (Ξαπλωμένο Γυμνό) πουλήθηκε από τον οίκο Christie's για 170 εκατ. δολάρια, σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ του ζωγράφου καθώς αρχικές εκτιμήσεις ήθελαν το γυμνό να πωλείται για 100 εκατ. δολάρια. Το προηγούμενο ρεκόρ για έργο του Μοντιλιάνι ήταν μόλις 70,7 εκατ. δολάρια σε δημοπρασία του Sotheby’s.

Ο σκανδαλώδης για την εποχή του ερωτισμός που εκπέμπουν οι πρωταγωνιστές των έργων του δεν πέρασε ποτέ στα ψιλά γράμματα. Όταν ο ζωγράφος πρωτοπαρουσίασε το έργο Nu Couche το 1918, οι περαστικοί είχαν κολλήσει έκθαμβοι τα πρόσωπά τους στο τζάμι της γκαλερί και στο τέλος η αστυνομία έκλεισε την έκθεση.

Αν και τα γυμνά του Μοντιλιάνι είναι διάσημα, δεν αποτελούν παρά ένα μικρό κομμάτι του συνολικού του έργου. Από τους 350 πίνακες, μόλις οι 30 απεικονίζουν γυμνά. Ο πίνακας Nu Couche έχει αναπαραχθεί άπειρες φορές, αποτελώντας σημαντικό σκαλοπάτι για τη μοντέρνα τέχνη αλλά και σχολείο για ολόκληρες γενιές ζωγράφων. Το απαύγασμα της τέχνης του, βρίσκεται στις γραμμές και στα χρώματα αυτού του πίνακα. Και αυτό είναι που τον κάνει τόσο σημαντικό.