1
1
σχόλια
226
λέξεις
CULTURE

Το μόνο υποχρεωτικό μάθημα ονομάζεται Soji No Jikan, που σημαίνει «Ώρα καθαριότητας»

ΛΕΝΑ ΛΥΔΑΚΗ
1 Δεκεμβρίου 2015
Αν και στην Ιαπωνία οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν πολλά μαθήματα επιλογής, ένα τουλάχιστον μάθημα είναι υποχρεωτικό, τόσο στο Δημοτικό όσο και στο Γυμνάσιο, και αυτό είναι το μάθημα της καθαριότητας.

Το Soji No Jikan, που σημαίνει «Ώρα καθαριότητας», έχει διάρκεια 15 λεπτών κατά τα οποία οι μαθητές, χωρισμένοι σε ομάδες-συνεργεία καθαρισμού, αναλαμβάνουν να καθαρίσουν (σκούπισμα, σφουγγάρισμα κ.λπ.) τις αίθουσες διδασκαλίας, αλλά και τα γήπεδα, τους διαδρόμους και τις τουαλέτες.

Μετά το μεσημεριανό γεύμα, υπάρχει ελεύθερος χρόνος μισής ώρας για παιχνίδι ή ελεύθερη απασχόληση. Όταν αυτός ο χρόνος τελειώσει, οι μαθητές ακούνε από τα μεγάφωνα μια συγκεκριμένη μουσική που σημαίνει την έναρξη της ώρας καθαριότητας. Ανά ομάδες και με τα σύνεργα καθαριότητας ανά χείρας, τα παιδιά ξεχύνονται σε όλο το σχολείο, με σκοπό να το αφήσουν όπως το βρήκαν το πρωί που έφτασαν για το μάθημά τους.

Στόχος του συγκεκριμένου μαθήματος είναι το να μάθουν τα παιδιά την υπευθυνότητα, την εκτίμηση, την υπερηφάνεια και τον σεβασμό προς το σχολείο τους και τις εγκαταστάσεις που έχουν το προνόμιο να χρησιμοποιούν. Μάλιστα το συγκεκριμένο μάθημα έχει την απόλυτη αποδοχή των γονέων.

Δεν είμαστε σίγουροι για το τι συμβαίνει στα σπίτια και ιδιαίτερα στα δωμάτια αυτών των παιδιών, αλλά πάντως σε ό,τι αφορά στην καθαριότητα του σχολείου τους φαίνεται να είναι συνεπή.
Διαβάστε επίσης: Η καλύτερη εκπαιδευτικός στον κόσμο
 
εμφάνιση σχολίων