0
5
σχόλια
203
λέξεις
VISUALISM

Μια θρυλική φιγούρα της γενιάς των beat και η συλλογή του από τους δρόμους της Νέας Υόρκης

ΛΕΝΑ ΛΥΔΑΚΗ
16 Οκτωβρίου 2015
Πατήστε στις φωτό για να τις δείτε σε μεγάλη διάσταση


Ο Harry Smith (1923-1991) ήταν ένας Αμερικανός σκηνοθέτης, ζωγράφος, μουσικολόγος, αποκρυφιστής και ανθρωπολόγος. Ήταν επίσης ένας από τους πρωτεργάτες της γενιάς των beat, από τους πιο γνωστούς ένοικους του θρυλικού Τσέλσι Χοτέλ.

Οι πειραματικές ταινίες του έχουν επηρεάσει μια ολόκληρη γενιά κινηματογραφόφιλων και το βιβλίο του Ανθολογία της Αμερικανικής λαϊκής μουσικής (1952) επηρέασε την αναβίωση της φολκ μουσικής τις δεκαετίες του ‘50 και ’60, τον Bob Dylan και την Joan Baez μεταξύ άλλων.

Εκτός από τα καλλιτεχνικά του έργα, ο Smith είναι επίσης γνωστός για την τεράστια συλλογή του με περίεργα αντικείμενα. Τα περίεργα αντικείμενα περιλαμβάνουν κατασκευές από σπάγκο, ινδιάνικα υφάσματα, ουκρανικά πασχαλινά αυγά και χάρτινες σαΐτες από τους δρόμους της πόλης.


Μέσα από το βιβλίο Σαΐτες: Οι συλλογές του Χάρι Σμιθ: επιστημονικός κατάλογος, τόμος I (που δημοσιεύθηκε από την J & L Books / Anthology Film Archives), διαθέσιμο από την Amazon, βρίσκουμε 240 σελίδες για τη συλλογή του από χάρτινα αεροπλάνα.

Ο φωτογράφος Jasοn Fulfοrd απαθανάτισε 251 αεροπλάνα που ο καλλιτέχνης έχει διατηρήσει μέχρι το θάνατό του και που ο ίδιος συνέλεγε για 20 χρόνια, στους δρόμους της Νέας Υόρκης.
 
εμφάνιση σχολίων