0
10
σχόλια
319
λέξεις
VISUALISM

Υπάρχουν Ινδιάνοι στη Γερμανία;  Ένα φωτογραφικό αφιέρωμα για τους εκτός τόπου και χρόνου ανά τον πλανήτη

ΑΝΝΑ ΣΑΛΒΑΝΟΥ
13 Οκτωβρίου 2015
Πατήστε στις φωτό για να τις δείτε σε μεγάλη διάσταση


Μια φωτογράφος από το Λος Άντζελες ταξιδεύει στο χρόνο μέσα από φεστιβάλ, γιορτές και ολόκληρες κοινότητες σε Ευρώπη και Αμερική που αναπαριστούν περασμένες -αλλά όχι χαμένες- εποχές.

Ένα ταξίδι στο χρόνο αλλά και στα έθιμα και τις παραδόσεις μακρινών πολιτισμών, που δεν υπάρχουν πια, ανακαλύπτει στο πρότζεκτ της EUSA η φωτογράφος Naomi Harris. Πάρκα ψυχαγωγίας, γιορτές, φεστιβάλ αλλά και ολόκληρες κοινότητες στην Αμερική αναπαριστούν τον πολιτισμό και την ατμόσφαιρα άλλων εποχών της Ευρώπης, όπως και το αντίστροφο: «ιθαγενείς» της Αμερικής κατοικούν σε κάποιο ορεινό χωριό της βόρειας Ευρώπης.

Η πρώτη εμπειρία της φωτογράφου με αυτή την ανταλλαγή πολιτισμών ήταν όταν επισκέφθηκε την πόλη Helen, στην Τζώρτζια των ΗΠΑ, όπου συνάντησε μια βαυαρική κοινότητα των Άλπεων. Στη συνέχεια ψάχνοντας στο ίντερνετ ανακάλυψε ένα σουηδικό θεματικό πάρκο που είναι αφιερωμένο στην αναπαράσταση της ατμόσφαιρας της Άγριας Δύσης, συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων όπλων, χειροποίητων στολών, σερίφηδων κλπ.

Όπως λέει η ίδια, οι γιορτές και οι πόλεις που δημιουργούνται στις ΗΠΑ συνήθως αποτελούν φόρο τιμής στις ρίζες των προπατόρων των σημερινών κατοίκων τους, ωστόσο στην Ευρώπη οι περισσότεροι από τους σημερινούς «καουμπόις» και ιθαγενείς δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να ταξιδέψουν στην Αμερική. Ωστόσο επισημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση  θα ήταν άδικο να τους κατηγορήσει κανείς για πολιτισμική ιδιοποίηση ή καταπάτηση.
Το κοινό στοιχείο σε όλα τα μέρη που επισκέφθηκε η Harris ήταν ο αναμφισβήτητος σεβασμός και σοβαρότητα με τον οποίο αντιμετωπίζουν το θέμα. Κανείς δεν είναι εκεί για να κοροϊδέψει τον άλλο, αλλά αντίθετα όλοι θέλουν να μάθουν και να εμπνευστούν.

Αν και η Harris μόνο μία φορά συμμετείχε σε δρώμενο φορώντας στολή αγρότη σε κάποιo φεστιβάλ στην Τσεχία, δηλώνει ότι σε έναν κόσμο στον οποίο οι άνθρωποι καλούνται να συμμορφωθούν και να ενσωματωθούν σε ένα μοναδικό πρότυπο, το να αναπαριστούν κάποιοι το παρελθόν με νοσταλγία και σεβασμό είναι κάποιες φορές αναπόφευκτο.
 
εμφάνιση σχολίων