0
13
σχόλια
282
λέξεις
VISUALISM

Οι Wodabee είναι η πιο ματαιόδοξη φυλή βοσκών. Το ιδιότυπο ετήσιο φεστιβάλ του φλερτ γίνεται στη Σαχάρα

ΛΕΝΑ ΔΥΔΑΚΗ
5 Οκτωβρίου 2015
Πατήστε στις φωτό για να τις δείτε σε μεγάλη διάσταση


Φθινόπωρο. Η νομαδική φυλή Wodaabe του Νίγηρα, λίγο πριν μεταναστεύσει για το χειμώνα προετοιμάζεται για την μεγάλη ετήσια γιορτή που περιλαμβάνει και το έθιμο των ανδρικών καλλιστείων.

Δεν είναι ένα φεστιβάλ τραβεστισμού αλλά μια επίδειξη ρώμης και ομορφιάς με κριτές τις γυναίκες της φυλής. Οι φορεσιές των ανδρών χρειάζονται ένα χρόνο για να ραφτούν. Κεντήματα, κοσμήματα, ώχρα για το δέρμα και Κολ για το πρόσωπο χρησιμοποιούνται ώστε να ντύσουν τους αρχαίους πολεμιστές. Η παράδοση απαιτεί να παρελάσουν με χορό και τραγούδι στον ήλιο της ερήμου προκειμένου να εντυπωσιάσουν τα κορίτσια της φυλής.

Η φυλή Wodaabe λέγεται ότι εκτιμά τρία πράγματα στη ζωή: την ομορφιά, τα βοοειδή και την οικογένεια. Είναι πιστοί μέσα στις φατρίες τους. Αν και λίγο ματαιόδοξοι για βοσκοί, ταξιδεύουν πολύ ενώ κάνουν το εμπόριό τους από τις όχθες της λίμνης Τσαντ ως την ατλαντική ακτή της Σενεγάλης.

Άνδρες και γυναίκες είναι γνωστοί για την ομορφιά τους: Οι Wodaabe ή Bororo, προτιμούν ένα ψηλό και λεπτό σώμα, μακριά ίσια μύτη, λεπτά χείλη.


Κάθε χρόνο στο τέλος της περιόδου των βροχών, πριν αρχίσει η ετήσια μετανάστευσή τους, οι νομαδικές φυλές συγκεντρώνονται στην έρημο με τα κοπάδια τους για να γιορτάσουν, αλλά και να ανταγωνιστούν. Το εβδομαδιαίο φεστιβάλ γνωστό ως Gerewol, είναι μια πολιτιστική τελετή του φλερτ που περιλαμβάνει συναντήσεις, αγώνες με καμήλα, χορό, τραγούδι, προξενιά αλλά και τον διαγωνισμό για τον καλύτερο και ωραιότερο άνδρα της φυλής.

Αυτή η περίεργη φυλή των νομάδων είναι γεμάτη αντιφατικότητες. Αν και θεωρούνται πολύ θρήσκοι, είναι χαλαροί Ισλαμιστές. Αν και αμφισβητούν τα στερεότυπα το όνομά τους Wodaabe σημαίνει κατά κυριολεξία ο «άνθρωπος των ταμπού».
 
εμφάνιση σχολίων