0
15
σχόλια
236
λέξεις
VISUALISM

Ωκεανία. Στην Παπούα Νέα Γουινέα μια φυλή κινδυνεύει να εξαφανιστεί

DOC TV
11 Σεπτεμβρίου 2015
Πατήστε στις φωτό για να τις δείτε σε μεγάλη διάσταση


Υπάρχουν πολλές ιστορίες που ανακατεύουν την αλήθεια με το θρύλο για τους ιθαγενείς Κομπάι της Παπούα Νέα Γουινέα, και ίσως δεν είναι τυχαίο, αφού η φυλή έχει επιβιώσει εδώ και χιλιετίες διατηρώντας το κυνηγετικό, τροφοσυλλεκτικό τρόπο ζωής της, βάσει των ιδιαίτερων νόμων, τελετουργιών και εθίμων της. Οι Κομπάι πιστεύουν σε πνεύματα του καλού και του κακού, ενώ η ηθική της ανταπόδοσης, της ευγένειας και της καλής γειτονίας αποτελούν θεμελιώδεις αξίες της κοινωνίας τους.

Οι συνθήκες ζωής στο δάσος είναι πολύ δύσκολες, με υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία. Οι άντρες κυνηγούν και ασχολούνται με το ιδιαίτερο είδος φοινίκων της περιοχής, ενώ οι γυναίκες επεξεργάζονται το χυλό από τα δέντρα, ο οποίος και αποτελεί το βασικό είδος διατροφής τους.

Η συνάντηση του Frédéric Lagrange με τη φυλή δεν ήταν μια απλή διαδικασία, όχι μόνο εξαιτίας της γλώσσας, αλλά και γιατί η ίδια η φωτογραφική μηχανή ήταν ένα εντελώς ξένο, προς τη φυλή, αντικείμενο, και η διαδικασία της φωτογράφισης απολύτως ανοίκεια.


Δυστυχώς, οι Κομπάι και οι πρακτικές κυνηγιού τους απειλούνται με εξαφάνιση ήδη από τις αρχές τις δεκαετίας του '60, όταν ξεκίνησε η ινδονησιακή κατοχή της Παπούα. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 100.000 ιθαγενείς έχουν σφαγιαστεί, ενώ και τα δάση τους απειλούνται από μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες και εταιρείες εξόρυξης, με αποτέλεσμα ο διωγμός τους να αποτελεί σοβαρό ενδεχόμενο.


Διαβάστε επίσης:
ΓΚΑΛΕΡΙ: Οι χαμένες φυλές
Χαμένες Φυλές 1: Νένετς


εμφάνιση σχολίων