1
1
σχόλια
1669
λέξεις
ΣΙΝΕΦΙΛ

To 9o Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών στον θερινό δημοτικό κινηματογράφο Έναστρον, στην Νάουσα

ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΑΚΗΣ ΛΑΚΤΑΡΙΔΗΣ [email protected]
18 Ιουλίου 2015
8 ημέρες, με διαφορετική θεματική η κάθε μία, θα ξεκινά με ομιλία πάνω στο αντικείμενο της κάθε ημέρας από κάποιον ειδικό επιστήμονα και θα συνεχίζεται με την προβολή ταινιών, επιλεγμένων από την αφρόκρεμα της επιστημονικού ενδιαφέροντος, παγκόσμιας κινηματογραφικής παραγωγής ντοκιμαντέρ.

Βιολογία, Επιστήμη και Τέχνη, Εικόνα και Εκπαίδευση, Νέες Τεχνολογίες, Περιβάλλον, Αστρονομία (η οποία θα περιλαμβάνει και μια  βραδιά αστροπαρατήρησης παρέα με τους αστρονόμους της Σπάρτης), Επιστήμη και Κοινωνία, οι θεματικές. Η Μπολέτη Χαραλαμπία από το Ίδρυμα Paster, η Μαριάνα Στραπατσάκη, η Melanie Wallace, ο Alessandro Griffini, ο Ευάγγελος Κυρίτσης, ο Αντώνης Φαρμακόπουλος και ο Πάνος Πάτσης, αντίστοιχα, θα μιλήσουν για το κατά πόσο τα μικρόβια είναι τελικά εχθροί οι φίλοι μας (Μπολέτη), για την σύνδεση επιστήμης και τέχνης (Στραπατσάκη), για τον συνδυασμό εικόνας και εκπαίδευσης, (Wallace στα Αγγλικά), για το πως μπορεί κάποιος να φτιάξει τη δική του web TV (Griffini στα Αγγλικά), για την Πάρο στο σταυροδρόμι της ημι-ανάπτυξης (Κυρίτσης), για τους Αστρονόμους της Σπάρτης (Φαρμακόπουλος) και για τη δομή και την εξέλιξη των γαλαξιών (Πάτσης).

Όπως και κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στο διαγωνιστικό μέρος του φεστιβάλ, οι ταινίες θα έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν έξι βραβεία τα οποία θα δοθούν από την κριτική επιτροπή αλλά και από το κοινό. Δημοσιογράφοι και καλεσμένοι από διάφορους επιστημονικούς χώρους και ποικίλα κέντρα ερευνών, από πολλές χώρες του κόσμου, θα τιμήσουν το φεστιβάλ, την Πάρο και την χώρα μας, με την παρουσία τους. Ακολουθεί μια επιλογή από τα εξαιρετικά ντοκιμαντέρ του φεστιβάλ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί και στην Αθήνα, από τις 19 έως τις 25 Οκτωβρίου στο Ινστιτούτο Θερβάντες στην Αθήνα.

INVISIBLE UNIVERSE REVEALED/ΤΟ ΑΟΡΑΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ: Είκοσι πέντε χρόνια πριν, η NASA ξεκίνησε ένα από τα πιο φιλόδοξα πειράματα στην ιστορία της αστρονομίας: το διαστημικό τηλεσκόπιο «Hubble»,.προς τιμήν της επετείου ορόσημο Hubble. Η NOVA αφηγείται την αξιοσημείωτη ιστορία του τηλεσκοπίου που άλλαξε για πάντα την κατανόησή μας για το σύμπαν. Αλλά οι πρώτες ημέρες του Hubble το καταδίκασαν σε αποτυχία: ένα-χιλιοστό μηχανικής γκάφας είχε γυρίσει το τηλεσκόπιο δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ένα αντικείμενο του γελιοποίησης. Έμελλε σε πέντε ηρωικούς αστροναύτες, σε μια τολμηρή αποστολή, να επαναφέρουν το Hubble στην αιχμή της επιστήμης. Αυτό το μοναδικό τηλεσκόπιο βοήθησε τους αστρονόμους να εντοπίσουν την ηλικία του σύμπαντος, αποκάλυψε την γενέτειρα των άστρων και των πλανητών, προώθησε την κατανόηση της σκοτεινής ενέργειας και της κοσμικής διαστολής, και αποκάλυψε μαύρες τρύπες που κρύβονται στην καρδιά των γαλαξιών.LIFE ON US/Η ΖΩΗ ΠΑΝΩ ΜΑΣ: Ακριβώς όπως και στον πλανήτη Γη, το σώμα μας αποτελείται από συναρπαστικά τοπία, στα οποία όπως  και σε εκείνη, υπάρχει μια αλληλουχία από εκπληκτικά δείγματα άγριας ζωής. «Η ζωή πάνω μας" προσφέρει μια μοναδική επιστημονική μικροπαρατήρηση σαφάρι, στα πλάσματα που ζουν, αναπτύσσονται, ανταγωνίζονται, γεννιούνται και πεθαίνουν στην επιφάνεια ή στα βάθη του σώματός μας. Ορισμένα μπορεί να φαίνονται να είναι επιβλαβή, άλλοι είναι χρήσιμα έως και απαραίτητα για την επιβίωσή μας, αλλά όλα συμμετέχουν σε μια λεπτή βιολογική ισορροπία, κατασκευάστηκαν κατά τη διάρκεια της εξέλιξής μας.

THE GREAT MATH MYSTERY/ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ: "Η NOVA οδηγεί τους θεατές σε μια περιήγηση μαθηματικού μυστηρίου – σε μια τολμηρή εξερεύνηση της εκπληκτικής δύναμης των μαθηματικών ανά τους αιώνες. Ανακαλύπτουμε την υπογραφή των μαθηματικών στην δίνη ενός κοχυλιού –Ναυτίλος, στην δίνη ενός γαλαξία, και στην σπείρα στο κέντρο ενός ηλίανθου. Τα μαθηματικά ήταν απαραίτητα για το οτιδήποτε, από τις πρώτες ασύρματες ραδιοφωνικές μεταδόσεις, μέχρι την πρόβλεψη και ανακάλυψη του σωματιδίου Higgs, και την επιτυχημένη προσγείωση του Rover Mars. Αλλά από πού αντλούν τα μαθηματικά την δύναμη τους; Ο αστροφυσικός και συγγραφέας Mario Livio, μαζί με ένα επιτελείο από μαθηματικούς, φυσικούς και μηχανικούς, παρακολουθούν τα μαθηματικά από τον Πυθαγόρα στον Einstein και ακόμη ποιο πέρα, όπου όλα οδηγούν στον απόλυτο γρίφο: Είναι τα μαθηματικά μια εφεύρεση ή μια ανακάλυψη; Ένα έξυπνο κόλπο της ανθρωπότητας ή η γλώσσα του σύμπαντος;"

THE GUT,OUR SECOND BRAIN/TΤΟ ΕΝΤΕΡΟ, Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ: Ποιος αποφασίζει για τη διάθεσή μας; Ποιος καθορίζει την συμπεριφορά μας; Η συνείδησή μας ή τα δισεκατομμύρια των βακτηρίων που ζουν κρυμμένα μέσα στο εντερικό μας σύστημα; Τι ακριβώς γνωρίζουμε για την κοιλιά μας και για τους νευρώνες της, μια άγνωστη χώρα του σώματός μας την οποίαν οι επιστήμονες, έχουν μόλις αρχίσει να εξερευνούν; Πρόκειται για έναν δεύτερο εγκέφαλο; Τι σημαίνουν άλλωστε τα 200 εκατομμύρια νευρώνων της; Οι ερευνητές μόλις πρόσφατα άρχισαν να αποκρυπτογραφούν τον μυστικό διάλογο ανάμεσα στα δύο όργανα του σώματός μας.

HOW WE GOT TO NOW: LIGHT/ ΠΩΣ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ: ΦΩΣ: Η σειρά How We Got To Now του Στίβεν Τζόνσον, μας αποκαλύπτει τις ιστορίες που κρύβονται πίσω από τις εκπληκτικές ιδέες που μας οδήγησαν στην πραγματικότητα του σύγχρονου τρόπου ζωής. Τους άγνωστους ήρωες που τις γέννησαν και τις περίεργες και τις απρόσμενες συνέπειες που όλες αυτές οι νέες ανακαλύψεις πυροδότησαν στο πέρασμα του χρόνου.

Τους ανθρώπους που μας έφεραν από το σκοτάδι στο φως, από την κοινότητα των πλοιοκτητών του 18ου αιώνα και τις περίεργες πρακτικές φωτισμού της, μέχρι την ανακάλυψη των σύγχρονων λαμπτήρων φωτισμού.

BUILDING WONDERS: HAGIA SOPHIA/ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ ΘΑΥΜΑΤΑ, ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ: H εκπληκτική Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης έχει επιβιώσει σε ένα από τα πιο ενεργά σεισμικά ρήγματα του κόσμου, το οποίο έχει προκαλέσει μια ντουζίνα καταστροφικών σεισμών, από τότε που χτίστηκε η Αγία Σοφία το 537 μ.Χ.. Καθώς η Κωνσταντινούπολη προετοιμάζεται για το επόμενο μεγάλο σεισμό, μια ομάδα αρχιτεκτόνων και μηχανικών ερευνά τα σεισμικά μυστικά της Αγίας Σοφίας. Η NOVA ακολουθεί τις ανακαλύψεις της ομάδας που εξετάζει την μοναδική δομή του κτιρίου και άλλες έξυπνες στρατηγικές σχεδιασμού που έχουν ασφαλίσει την επιβίωση του τρούλου. Οι μηχανικοί χτίζουν ένα τεράστιο μοντέλο του πυρήνα της κατασκευής, οκτώ τόνων το τοποθετούν σε ένα μηχανοκίνητο τραπέζι και το χτυπούν με μια σειρά προσομοίωσης σεισμών.

LIVING IN SPACE/ ΖΩΝΤΑΣ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ: Με την άνοδο του παγκόσμιου πληθυσμού να αυξάνει όλο και περισσότερο, πόσο προετοιμασμένοι είμαστε να μετακομίσουμε στο διάστημα; Ποια οικονομικά, ψυχολογικά, βιολογικά και τεχνολογικά εμπόδια θα πρέπει να ξεπεράσουμε για να γίνει κάτι τέτοιο πραγματικότητα; Πόσο κοντά είμαστε σε μια τέτοια πιθανότητα και ποια εργαστηριακή πρόοδος έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα; Πόσο ρεαλιστική φαντάζει η δημιουργία μιας ατμόσφαιρας, παρόμοιας με αυτήν της γης, σε κάποιον άλλον πλανήτη που θα μπορούσε να μας φιλοξενήσει;

THE SCIENCE OF SUPER-HEROES/ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΩΝ ΥΠΕΡΗΡΩΩΝ: Πέτα τον ιστό σου σαν τον Σπάιντερμαν. Πέταξε σαν τον Σούπερμαν. Αναφλέξου σαν τον Άνθρωπο-πυρσό. Πόσο είναι δυνατό για έναν θνητό να πραγματοποιήσει τέτοια θαύματα; Μπορεί η επιστήμη να μας βοηθήσει στην επίτευξή τους; ή μήπως πρόκειται για παιδιάστικες φαντασίες; Ετοιμαστείτε να εκπλαγείτε!

THE MONA LIZA MYSTERY/ ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΜΟΝΑ ΛΙΖΑ: Είναι ο πιο διάσημος πίνακας του κόσμου, ζωγραφισμένος από τα χέρια μιας ιδιοφυίας, και ο οποίος προσελκύει τον θαυμασμό εκατομμυρίων επισκεπτών στο μουσείο του Λούβρου κάθε χρόνο. Όμως η Μόνα Λίζα έχει μια μυστική ιστορία πίσω της. Με τη χρήση τις πιο πρόσφατης υψηλής τεχνολογίας, μπορούμε πλέον να αποκαλύψουμε, όλα όσα κρύβονται πίσω από τα άλυτα μυστήρια της τέχνης: Είναι αυτή η μοναδική εκδοχή της μορφής της Μόνα Λίζα; ή μήπως ο Ντα Βίντσι, είχε ήδη σχεδιάσει μια προγενέστερη;

THE AGE OF ROBOTS (6 EPISODES)/ Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΡΟΜΠΟΤ (6 ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ): Σειρά 6 επεισοδίων, σκηνοθετημένη από τον Μάσιμο Μπρέγκα, η οποία μας ταξιδεύει στον θαυμαστό καινούργιο κόσμο της Ευρωπαϊκής ρομποτικής έρευνας. Τι είναι ένα ρομπότ; μια μηχανική κατασκευή ικανή να αλληλεπιδρά με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται; το κέλυφος ενός μηχανισμού τεχνιτής νοημοσύνης; μια μηχανή που μπορεί αυτόνομα να εκτελέσει μια προγραμματισμένη εντολή; Στην πραγματικότητα, είναι όλα αυτά μαζί, αλλά και πολλά περισσότερα, τα οποία δεν είναι δυνατόν να αποσαφηνίσει εύκολα κανείς, πράγμα που του προσδίδει όλην αυτή την γοητεία που ασκεί πάνω στα ανθρώπινα όντα, για περισσότερο από έναν αιώνα πλέον.

EYES OF THE ATACAMA/ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΑTACAMA: Από που ερχόμαστε; Πως ξεκίνησε η Ζωή; Υπάρχει μήπως και ένας δεύτερος πλανήτης Γη; Οι αστρονόμοι, εδώ και αιώνες τώρα, προσπαθούν να απαντήσουν στις θεμελιώδεις ερωτήσεις για την προέλευση του κόσμου μας. Αυτή η παραγωγή της Terra Matter Factual Studios, παρουσιάζει την δραστηριότητα της ALMA, ενός πρωτόγνωρου, παγκόσμιου αστρονομικού πρότζεκτ στην έρημο Ατακάμα της βόρειας Χιλής. Η ALMA είναι μια σειρά από 66 ράδιο-τηλεσκόπια, στο ξηρότερο σημείο του πλανήτη, αλλά οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι είναι ένας παράδεισος. Ο αέρας είναι καθαρός, η ατμόσφαιρα στα 5,000 μέτρα των Άνδεων είναι λεπτή και η περιοχή σχεδόν ακατοίκητη. Από εκεί παρατηρούν τις μαύρες τρύπες και τους πρώτους γαλαξίες ενός νεαρού σύμπαντος, την δημιουργία και την προέλευση τους, στην αναζήτησή για άλλους πλανήτες που να παρομοιάζουν με τον δικό μας.

THE MOBILE REVOLUTION/Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ: Ο υπολογιστής και το διαδίκτυο είναι δυο από τις πιο σπουδαίες τεχνολογικές ανακαλύψεις του 20ου αιώνα. Μαζί με το τηλέφωνο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά εργαλεία της εποχής της πληροφορίας στην οποία ζούμε. Η τεχνολογία όμως με την ταχύτερη εξέλιξη των αρχων του 21ου αιώνα, δεν είναι άλλη από αυτήν της κινητής τηλεφωνίας η οποία συνδυάζει όλα τα ανωτέρω εργαλεία, μαζί. Το ντοκιμαντέρ αυτό εξετάζει, πως το κινητό τηλέφωνο μπήκε στη ζωή μας και την άλλαξε εντελώς,. Επίσης μας γνωρίζει ανθρώπους των οποίων οι ζωές και οι καριέρες, πήραν εντελώς διαφορετική τροπή, χάρη στην επανάσταση της κινητής τηλεφωνίας.

GAY OR STRAIGHT, IS IT A CHOISE?/ ΓΚΕΙ Ή ΣΤΡΕΙΤ, ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ: Καθώς μεγάλο μέρος του ανθρώπινου πληθυσμού πιστεύει πως η κατεύθυνση ενός ατόμου προς την ετεροφυλοφιλία, ή την ομοφυλοφιλία, είναι απλά θέμα επιλογής, το ντοκιμαντέρ αυτο του Thierry Berrod, έρχεται να εξετάσει αν όντως το ανθρώπινο ον, έχει το περιθώριο και τη δυνατότητα να επιλέξει πραγματικά, τη φύση της σεξουαλικότητάς του. Ρίχνοντας περισσότερο φως στο θέμα της πολυπλοκότητας και της ποικιλίας των σεξουαλικών συμπεριφορών, καθώς έχουν ανακαλυφθεί περίπου 450 άλλα είδη πλασμάτων, τα οποία παρουσιάζουν έστω και περιστασιακά αμφισεξουαλική συμπεριφορά, το ντοκιμαντέρ, εκτός από το θέμα της επιλογής ή της απουσίας της, καταγράφει και τις διαφορές  στα θέματα της αντίληψης της διαφορετικής σεξουαλικής ταυτότητας ανάμεσα στα φύλα, αλλά και στις διάφορες εθνικές ομάδες.


Ιnfo: 9o Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών, Πάρος 31/08 - 07/09, Στο Περιβαλλοντικό Πάρκο της Πάρου, στον Άι Γιάννη τον Δέτη, Νάουσα. Αθήνα από 19 - 25/10 2015, στο Ινστιτούτο Θερβάντες (Μητροπόλεως 23, Σύνταγμα). Διωργάνωση: Caid Center. Ελεύθερη Είσοδος. Την αφίσα του φεστιβάλ είναι της Γαλλίδας εικαστικού Catherine Folâtre. Το φεστιβάλ πραγματοποιείται και με την αιγίδα του Δήμου Πάρου.
 
εμφάνιση σχολίων