0
1
σχόλια
561
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ

Το ΔΝΤ, ο Πάπας και οι μεγαλύτερες εφημερίδες του κόσμου σχολιάζουν τη Γερμανία και την αναποτελεσματικότητα της συμφωνίας

DOC TV
15 Ιουλίου 2015
Βόμβα από το ΔΝΤ, σύμφωνα με το Reuters ζητάει περίοδο χάριτος 30 ετών για όλα τα δάνεια της Ελλάδας: Η επικαιροποιημένη ανάλυση βιωσιμότητας χρέους εστάλη αργά χθες, στους 19. «Η δραματική επιδείνωση στη βιωσιμότητα του χρέους υποδεικνύει την ανάγκη για ελάφρυνση του χρέους σε κλίμακα που θα χρειαστεί να υπερβαίνει κατά πολύ αυτό που εξετάζεται μέχρι σήμερα –και αυτό που έχει προταθεί από τον ESM».

Financial Times, επιστροφή στον εθνικισμό: «Κάποια πράγματα που πολλοί από εμάς θεωρούσαμε δεδομένα αναιρέθηκαν σε ένα Σαββατοκύριακο. Έχουν καταστρέψει την Ευρωζώνη όπως τουλάχιστον την γνωρίζαμε και κατεδάφισαν την ιδέα της νομισματικής ένωσης ως ένα βήμα προς τη δημοκρατία. Με αυτό τον τρόπο επανήλθαν στις εθνικιστικές Ευρωπαϊκές διαμάχες για την εξουσία του 19ου και του 20ου αιώνα. Υποβάθμισαν την ευρωζώνη σε ένα τοξικό σύστημα που λειτουργεί κυρίως προς το συμφέρον της Γερμανίας και συντηρείται από κοινού υπό την απειλή της απόλυτης εξαθλίωσης για όσους αμφισβητούν την κυρίαρχη τάξη. Είναι σαφές ότι η ωμή ειλικρίνεια που επιδεικνύουν όσοι διαπράττουν αυτή την αλλαγή καθεστώτος...»

Γκι Φερχόφστατ, o επικεφαλής των Ευρω-Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο: «Πρέπει να πάρουμε ένα μάθημα από αυτό το ελληνικό θρίλερ. Μια νομισματική ένωση δεν μπορεί να σταθεί χωρίς μια πολιτική ένωση. Ας αλλάξουμε την Ευρώπη τώρα».

Ο Πάπας για τον Σύριζα: «Οι Έλληνες κυβερνώντες που οδήγησαν στη δημιουργία της κατάστασης διεθνούς χρέους έχουν ευθύνη. Με τη νέα κυβέρνηση ξεκίνησε μια αναθεώρηση κάπως δίκαιη. Ελπίζω να βρεθεί ο δρόμος για να λυθεί το πρόβλημα της Ελλάδας. Ο δρόμος αυτός των χρεών δεν τελειώνει ποτέ» είπε περιοδεύοντας στην Λατινική Αμερική.

O ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν για τον Σόιμπλε: «Δυστυχώς υπήρχαν προβοκάτσιες και έλλειψη σεβασμού και αυτό παρέτεινε τις διαπραγματεύσεις. Η πρόταση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε για μια προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ήταν μία προβοκάτσια. Το μόνο που κατάφερε η προβοκάτσια ήταν να καθυστερήσει την απάντηση της Ελλάδας -και προφανώς όχι να αυξήσει τις πιέσεις απέναντί της».

Wall Street Journal: Ο κίνδυνος είναι τώρα να βρεθούν οι Έλληνες με τις φορολογικές αυξήσεις που θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ και τις μειώσεις συντάξεων που είναι ευκολότερο να παρακολουθήσουν οι πιστωτές, ενώ άλλες πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις να μαζεύουν σκόνη. Αυτή είναι μια συνταγή για περισσότερα χρόνια στασιμότητας και μια συνεχή πολιτική απειλή για τη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη».

Η γερμανική εφημερίδα Ζuddeutsche Zeitung για το πλήγμα που δέχθηκε η Γερμανία το προηγούμενο σαβ/κο: «Η Μέρκελ κατάφερε να αναβιώσει την εικόνα μίας δυσάρεστης, τσιγγούνας και μικρόψυχης Γερμανίας. Κάθε σεντ βοήθειας προς την Ελλάδα που εξοικονόμησες η Γερμανία θα δαπανηθεί πολλαπλάσια στα επόμενα χρόνια για την επιδιόρθωση της εικόνας της».

Guardian, επικίνδυνη και αναποτελεσματική η συμφωνία: «Είναι ένας σκληρός συμβιβασμός, και η ιστορία των σκληρών συμβιβασμών λέει ότι πυροδοτούν πίκρα και θυμό που μπορούν να κρατήσουν για πολλά χρόνια. Αν υπήρχε λόγος να πιστεύει κανείς ότι η οικονομική και πολιτική παράδοση της Ελλάδας θα οδηγούσε στην ταχύτατη οικονομική ανάκαμψή της, ίσως θα ήταν πιο αποδεκτό. Αλλά το μάθημα από τη Βρετανία και την Ισπανία είναι ότι η επιβράδυνση της λιτότητας έστω και με καθυστέρηση οδηγεί σε πιο γρήγορη ανάπτυξη. Αυτό το μάθημα δεν έχει εφαρμοστεί στην Ελλάδα, που έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη βελτίωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού της και την μεγαλύτερη μείωση ΑΕΠ. Αντί να μειώνει τη λιτότητα, η συμφωνία τον ενισχύει. Όλες οι οικονομίες ανακάμπτουν από την ύφεση στο τέλος. Το ερώτημα είναι με ποιο κόστος».
 
εμφάνιση σχολίων