0
1
σχόλια
658
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ

4 δημοσιεύματα διαπιστώνουν τον παραλογισμό των «δανειστών» της Ε.Έ. απέναντι στην Ελλάδα

DOC TV
27 Ιουνίου 2015
NEIL UNMACK, REUTERS: Η Ε.Ε. πρέπει να μειώσει το ελληνικό χρέος.

«Είναι πλέον καιρός να παραβεί η Ευρώπη τον όρκο της σιωπής που έχει δώσει σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους... Η ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους αποτελεί αναγκαιότητα. Δεν είναι απλώς κάτι που θα ήταν ευχάριστο να το έχουμε... Έπειτα από 5 χρόνια ύφεσης και τη συνεχιζόμενη απειλή για επιβολή ελέγχων στις κινήσεις κεφαλαίων (capital controls), οι Έλληνες είναι τόσο οργισμένοι ώστε τελικά θα μπορούσαν να του δώσουν ακριβώς αυτή τη λαϊκή εντολή... Οι δανειστές της Ελλάδας αρνούνται και να συζητήσουν μια ελάφρυνση του χρέους της χώρας, το οποίο έχει ήδη εκτιναχθεί στο 180% του ελληνικού ΑΕΠ. Αντιθέτως, οι πιστωτές της Ελλάδας επιμένουν να αφήνουν το θέμα να αιωρείται ως μια ασαφής υπόσχεση για το μέλλον. Και βέβαια κάθε άλλο παρά βοηθά την κατάσταση το γεγονός ότι η Ευρώπη έχει διαγράψει την υπόσχεση που είχε δώσει στην Ελλάδα το 2012, ότι θα προχωρήσει σε "κούρεμα" του χρέους της. Η Ευρώπη χρησιμοποιεί το χρέος της Ελλάδας ως μέσο για να την εξαναγκάσει να αποδεχθεί τις μεταρρυθμίσεις. Ύστερα από χρόνια ύφεσης και πακέτων διάσωσης, το σύστημά της αυτό δεν αποδίδει. Ο κάλλιστος δυνατός συμβιβασμός θα ήταν μια ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων αξίας 20 δισ. ευρώ που βρίσκονται στα χέρια της ΕΚΤ με άλλα, πιο μακροπρόθεσμα δάνεια. Στην περίπτωση αυτή θα μειώνονταν οι ενδεχόμενες ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας κατά τουλάχιστον 40 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα χρόνια και θα διευκολυνόταν η χώρα να αποφύγει το τρίτο πακέτο διάσωσης από το 2010».


ΠΟΛ ΚΡΟΥΓΚΜΑΝ, NEW YORK TIMES: Πλάκα μάς κάνετε;

«Έχω κάτσει αρκετά ήσυχος στο θέμα της Ελλάδας. Δεν ήθελα, βλέπετε, να ουρλιάξω Grexit μπροστά σε τόσο κόσμο. Όμως όταν ακούει κανείς τις πληροφορίες από τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, πρέπει να πει κάτι, κι αυτό είναι: τι νομίζουν ότι κάνουν οι πιστωτές και ειδικά το ΔΝΤ; Οι διαπραγματεύσεις αυτές υποτίθεται ότι αφορούσαν τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα και στη συνέχεια μια ελάφρυνση του χρέους η οποία θα προλαμβάνει τις ατελείωτες μελλοντικές κρίσεις. Και η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε σε αρκετά υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, αν σκεφτεί κανείς ότι ο προϋπολογισμός θα παρουσίαζε τεράστιο πρωτογενές πλεόνασμα, αν η οικονομία δεν ήταν σε τόσο μεγάλη ύφεση. Αλλά οι δανειστές συνεχίζουν να απορρίπτουν τις ελληνικές προτάσεις, για τον λόγο ότι βασίζονται υπερβολικά στους φόρους και όχι αρκετά στις περικοπές δαπανών. Άρα, λοιπόν, συνεχίζουμε το παιχνίδι της υπαγόρευσης εσωτερικής πολιτικής... Δεν είμαστε στο λύκειο εδώ πέρα. Κι αυτή τη στιγμή είναι οι πιστωτές, πολύ περισσότερο από τους Έλληνες, οι οποίοι συνεχίζουν να αλλάζουν τους κανόνες. Τι συμβαίνει λοιπόν; Μήπως ο στόχος είναι να κατατροπώσουν τον ΣΥΡΙΖΑ; Μήπως είναι να εξωθήσουν την Ελλάδα σε μια καταστροφική, όπως πιστεύουν, χρεοκοπία, για να παραδειγματίσουν τους υπόλοιπους; Σε αυτό το σημείο ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να μιλάμε για ένα Graccident. Εάν συμβεί τελικά το Grexit, θα είναι επειδή οι δανειστές, ή τουλάχιστον το ΔΝΤ, ήθελαν να συμβεί».


STEFAN KAISER, SPIEGEL: Παράλογη η εμμονή των διαπραγματευτών.

«Αλήθεια, πιστεύει κανείς ότι η τύχη της ελληνικής οικονομίας εξαρτάται από το αν τα εστιατόρια στην Αθήνα θα αποδίδουν 13% ή 23% ΦΠΑ; Ή εάν η σύνταξη στα 67 θα ισχύσει από το 2022 ή από το 2025; Μπροστά στα πραγματικά προβλήματα της χώρας αυτή η εμμονή στις λεπτομέρειες είναι τελείως παράλογη. Δεν πρέπει να το παρακάνει κανείς με τη λιτότητα, όταν θέλει να αναρρώσει μια χώρα».


ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Suddeutsche Zeitung: Η γερμανική κυβέρνηση δεν είναι πειστική.

«Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι η σκληρή στάση της γερμανικής κυβέρνησης δεν είναι πλέον πειστική: ούτε για τις επανορθώσεις, ούτε για το κούρεμα του χρέους. Αντίθετα, η Μέρκελ και ο Σόιμπλε θα πρέπει αυτές τις ημέρες να θυμηθούν τη στάση των πιστωτών της Γερμανίας πριν από 62 χρόνια. Ο Γερμανός τραπεζίτης Χέρμαν Γιόζεφ Αμπς που εκπροσωπούσε τη γερμανική κυβέρνηση είχε δηλώσει μετά τη Συμφωνία του Λονδίνου: "Με τη διευθέτηση του χρέους της η γερμανική κυβέρνηση κέρδισε όχι μόνο την οικονομική της αξιοπιστία, αλλά ο κόσμος άρχισε να εμπιστεύεται ξανά τη χώρα αυτή"».
 
εμφάνιση σχολίων