0
8
σχόλια
226
λέξεις
VISUALISM

«Είναι λανθασμένη η ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι η ομορφιά πηγάζει από τη συμμετρία»

ΛΕΝΑ ΛΥΔΑΚΗ
4 Σεπτεμβρίου 2015
Πατήστε στις φωτό για να τις δείτε σε μεγάλη διάσταση


Ο φωτογράφος Alex John Beck αποφάσισε να κάνει ένα ψηφιακό πείραμα. Σκοπός του ήταν να διαπιστώσει πώς θα φαίνονταν οι άνθρωποι, αν τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους ήταν απολύτως συμμετρικά. Φωτογράφισε λοιπόν κάποια πορτρέτα και δημιούργησε δύο εικόνες του καθενός από αυτά. Η μία δείχνει την αριστερή πλευρά του προσώπου σε έναν τέλειο αντικατοπτρισμό και η άλλη, τη δεξιά πλευρά.


Μιλώντας στην εφημερίδα The Independent, ο Beck είπε ότι ανακάλυψε κάτι σημαντικό από το project του: όλες οι εικόνες δείχνουν μια «συναισθηματική διαφορά» μεταξύ της αριστερής και της δεξιάς πλευράς του προσώπου. «Οι άνθρωποι που φωτογραφήθηκαν νόμιζαν ότι έχουν μια ενιαία έκφραση. Η δεύτερη φωτογραφία τους όμως αποκάλυψε ότι η κάθε πλευρά του προσώπου είχε τις δικές της σκέψεις: η μία φαινόταν ήρεμη, η άλλη πιο ζωντανή».

Όταν οι άνθρωποι που φωτογραφήθηκαν είδαν αυτές τις εικόνες, τις περιέγραψαν ως «ενοχλητικές». «Είναι λανθασμένη η ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι η ομορφιά πηγάζει από τη συμμετρία», είπε ο φωτογράφος. «Φυσικά υπάρχουν πρότυπα ομορφιάς αλλά δεν ισχύουν αναγκαστικά και στο τι κάνει ένα πρόσωπο ελκυστικό. Εξάλλου η έλξη έχει να κάνει και με χημικές και ορμονικές αντιδράσεις που συντελούνται στον οργανισμό μας. Γι' αυτό ας εφαρμόζουμε καλύτερα τα πρότυπα ομορφιάς σε άλλους τομείς, όπως στην αρχιτεκτονική και την κηπουρική».

εμφάνιση σχολίων