0
1
σχόλια
490
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο Άλαν Πέρσι φωτίζει τα μαθήματα καθημερινής φιλοσοφίας του Νίτσε

DOC TV
25 Σεπτεμβρίου 2015
Η φιλοσοφία του Νίτσε μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικός σύμβουλος σε κάθε δύσκολη στιγμή της ζωής μας. Οι σκέψεις του αποτυπώνονται στο εγχειρίδιο του Άλαν Πέρσι, Νίτσε: 99 μαθήματα καθημερινής φιλοσοφίας, που κυκλοφορεί από τις εκδ. Πατάκη. Διαλέξαμε δύο αποσπάσματα.


«Η ΜΟΙΡΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΙΝΑΙ ΦΤΙΑΓΜΕΝΗ ΑΠΟ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ, ΟΛΩΝ Η ΖΩΗ ΤΙΣ ΕΧΕΙ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΑΠΟ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΕΣ ΕΠΟΧΕΣ: Η ευτυχία είναι εύθραυστη και φευγαλέα, επειδή μπορεί να τη ζήσει κανείς μόνο σε ορισμένες στιγμές. Αν μπορούσαμε να την απολαμβάνουμε αδιάκοπα, θα έχανε όλη την αξία της, αφού μπορούμε να την αντιληφθούμε μονάχα ως αντίθεση.

Έπειτα από μια εβδομάδα με συννεφιά, η ηλιόλουστη μέρα μάς φαίνεται σαν θαύμα της Δημιουργίας. Κατά τον ίδιο τρόπο, αισθανόμαστε τη χαρά πιο λαμπερή όταν βγαίνουμε από το πηγάδι της θλίψης. Τα δυο συναισθήματα αλληλοσυμπληρώνονται και χρειάζονται το ένα το άλλο, γιατί ούτε η μελαγχολία είναι αιώνια ούτε θα μπορούσαμε να υποφέρουμε εκατό χρόνια ευτυχία.

Ένας από τους παράγοντες του στρες της σύγχρονης κοινωνίας είναι ακριβώς αυτό: το να πιστεύουμε ότι έχουμε την υποχρέωση να είμαστε ευτυχισμένοι πάντα και παντού. Η άρνηση της θλίψης προκαλεί τη διάδοση της κατανάλωσης αντικαταθλιπτικών και των θεραπειών, όπως και τη σπατάλη σε πράγματα που δεν χρειαζόμαστε. Μοιάζει σαν να πρέπει να νιώθουμε ντροπή αν δεν έχουμε ένα μόνιμο χαμόγελο χαραγμένο στο πρόσωπό μας.

Αντίθετα προς αυτή την ψευδή και παιδαριώδη οπτική γωνία, ο Νίτσε μάς υπενθυμίζει πως η ευτυχία δίνεται μόνο σε αναλαμπές, κι όταν εμείς προσπαθούμε να τη διαιωνίσουμε, καταστρέφουμε ακόμα και τις στιγμές αυτές, που μας βοηθούν να προχωράμε στον μακρύ και βασανιστικό δρόμο της ζωής».


«ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΝΟΙΑ ΤΟΥΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ: Σε έναν από τους πιο μεγαλοφυείς αφορισμούς του, ο Νίτσε έλεγε πως "Μόνο όταν ο άνθρωπος αποκτήσει τη γνώση όλων των πραγμάτων θα μπορέσει να γνωρίσει τον εαυτό του. Γιατί τα πράγματα δεν είναι παρά τα σύνορα του ανθρώπου".

Η ιδέα αυτή μάς λέει ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο δύσκολο και κοπιαστικό από τη γνώση του εαυτού μας, ένα έργο που οδήγησε μυστικούς και ερημίτες να αποτραβηχτούν σε μακρινά μέρη μέσα στην πιο απόλυτη μοναξιά.

Πράγματι, όλη η φιλοσοφία ξεκινάει από την επιγραφή που οι επτά σοφοί έβαλαν στη μετώπη του ναού των Δελφών: ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ. Είναι μια φιλοδοξία που, όπως σχολίαζε ο Έρασμος, μας οδηγεί να παραδεχτούμε ταπεινά ότι δεν ξέρουμε τίποτα. Σαν το άδειο αγγείο που φιλοδοξεί να γεμίσει· μόνο από αυτή τη μετριοφροσύνη μπορεί να ξεκινήσει κανείς για να δομήσει την αληθινή σοφία.

Στην ίδια τη Βίβλο βλέπουμε την προειδοποίηση πως "αν δεν γνωρίζεις τον εαυτό σου, θα ακολουθήσεις τον δρόμο του κοπαδιού". Γι' αυτό, το να γνωρίσει κανείς τον εαυτό του δεν είναι αναγκαστικά μια μια πράξη εγωκεντρισμού αλλά ένας έλεγχος των προσωπικών του δυνατοτήτων να χαράξει έναν δρόμο χωρίς να αφήσει τα ίχνη του στις πεπατημένες της ζωής».


Διαβάστε επίσης:
Νίτσε: Κάντε τόπο για τις μεγάλες ψυχές
Νίτσε: Η ηθική και η αλήθεια
Νίτσε: Να γίνουμε πιο τρυφεροί
Νίτσε: Αγαπάω όποιον

 
εμφάνιση σχολίων