0
1
σχόλια
305
λέξεις
ΖΗΝ

Γιατί είναι τόσο σημαντική αυτή η βιταμίνη; Πού τη βρίσκουμε και τι πρέπει να προσέχουμε;

ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
14 Νοεμβρίου 2018
Η βιταμίνη Κ είναι στην πραγματικότητα ένα σύμπλεγμα βιταμινών με πολλαπλά οφέλη για την υγεία και την καλή λειτουργία του οργανισμού. Τι ακριβώς κάνει όμως, πού τη βρίσκουμε και τι πρέπει να προσέχουμε; Ο σύντομος οδηγός της καλής αυτής βιταμίνης είναι εδώ.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ Κ: Η βιταμίνη Κ είναι στην πραγματικότητα 5 λιποδιαλυτές βιταμίνες που αποθηκεύονται στους λιπώδεις ιστούς και στο συκώτι. Κάποιος που δεν καταναλώνει καθόλου λιπαρές τροφές ή καταναλώνει ελάχιστη ποσότητα, είναι πιθανόν να έχει έλλειψη βιταμίνης Κ (καθώς και άλλων λιποδιαλυτών βιταμινών όπως είναι η βιταμίνη Ε). Οι πιο σημαντικές από τις πέντε βιταμίνες Κ φαίνεται να είναι η βιταμίνη Κ1 και η βιταμίνη Κ2. Η Κ1 λαμβάνεται κυρίως από τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ενώ η βιταμίνη Κ2 από το κρέας, το τυρί και τα αυγά.

ΤΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΕΧΕΙ: Η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για την πήξη του αίματος και τη μεταφορά ασβεστίου στον οργανισμό. Έτσι προλαμβάνει την οστεοπόρωση και δυναμώνει τα οστά και τα δόντια, ενώ οι άνθρωποι που έχουν υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης K έχουν και μεγαλύτερη πυκνότητα οστών και λιγότερη οστεοπόρωση. Υψηλότερα επίπεδα της βιταμίνης Κ στο αίμα σχετίζονται και με αυξημένα επίπεδα της οστεοκαλσίνης. Η οστεοκαλσίνη είναι μια πρωτεΐνη που συμβάλλει στη βελτίωση της οστικής μάζας, μειώνοντας έτσι τον κινδύνου καταγμάτων. Επίσης η οστεοκαλσίνη παίζει ρόλο στη ρύθμιση της ινσουλίνης. Η βιταμίνη Κ μεταφέρει το ασβέστιο στον οργανισμό, γι' αυτό και παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή των πρωτεϊνών που κρατούν τα δόντια μας υγιή. Επίσης βοηθά στην ελαστικότητα του δέρματος, την αρθρίτιδα και τη μείωση των ρυτίδων.

ΠΟΥ ΤΗ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ: Σε φρούτα και λαχανικά όπως μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο, μαρούλι, σπανάκι, ντομάτα, φράουλες, σπαράγγια. Σε όσπρια και δημητριακά: φλοιός σιταριού, ρεβύθια, φασόλια, βρώμη. Σε ζωικές πρωτεΐνες: συκώτι βοδινού, νεφρά βοδινού, κρόκος αυγού. Σε έλαια: ελαιόλαδο, σογιέλαιο.
εμφάνιση σχολίων