1
5
σχόλια
360
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ

Μπήκε από υπόγειες στοές και άφησε μηνύματα με σπρέι στους κατεστραμμένους τοίχους της εμπόλεμης Γάζας

ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
28 Φεβρουαρίου 2015
Πατήστε στις φωτό για να τις δείτε σε μεγάλη διάσταση

Ο Banksy κατάφερε να μπει στην πολύπαθη Λωρίδα της Γάζας, να μιλήσει με τους Παλαιστίνιους λίγους μήνες μετά τους βομβαρδισμούς που κόστισαν τη ζωή 2.200 ατόμων, να βιντεοσκοπήσει πλάνα της περιοχής και φυσικά να αφήσει τα σχόλιά του μέσα από τα γκραφίτι του πάνω στους μισογκρεμισμένους τοίχους.

Πάνω σε ένα κομμάτι από μπετόν που στέκεται μόνο του πάνω στα χαλάσματα, ζωγράφισε το έργο Bomb Damage, Gaza City, που απεικονίζει μια σκυφτή φιγούρα να θρηνεί. Η μορφή της μοιάζει με τη μυθολογική Νιόβη, από την ιστορία της οποίας φαίνεται πως εμπνεύστηκε. Στην ελληνική μυθολογία, η Νιόβη, βασίλισσα της Θήβας, είχε 14 παιδιά και τυραννούσε τη Λητώ που είχε μόνο δύο, τον Απόλλωνα και την Άρτεμη. Και έτσι η Λητώ έστειλε τα παιδιά της να σκοτώσουν τα παιδιά της Νιόβης.

Άλλα γκραφίτι του περιλαμβάνουν απλά μηνύματα με σπρέι αλλά με δυνατό νόημα όπως: «Όταν νίπτει κανείς τας χείρας του στη μάχη μεταξύ ισχυρού και αδυνάμου, παίρνει το μέρος του δυνατού. Δεν παραμένει ουδέτερος» και «Η Γάζα περιγράφεται σαν η μεγαλύτερη ανοιχτή φυλακή του κόσμου. Κανείς δεν επιτρέπεται να μπει ή να φύγει. Αυτό είναι κάπως άδικο για τις φυλακές, διότι εκεί δεν κόβουν το ρεύμα και το νερό κάθε μέρα».

Σχετικά με το γκραφίτι που απεικονίζει μια τεράστια λευκή γάτα με φιόγκο, ο Banksy εξηγεί το νόημά της: «Κανείς δεν ασχολείται πια με την πολιτική και τη Γάζα, όλοι κάνουμε like σε φωτογραφίες με γατάκια».


Ο καλλιτέχνης ανέβασε και ένα καυστικό δίλεπτο βίντεο: «Aυτή τη χρονιά ανακαλύψτε έναν νέο προορισμό». Στο βίντεο, η Γάζα παρουσιάζεται ως τουριστικός προορισμός με τις «ευκαιρίες ανάπτυξης» να βρίσκονται παντού και τους ντόπιους τόσο ευχαριστημένους που δεν θέλουν να φύγουν -«επειδή δεν επιτρέπεται να φύγουν», όπως θα σχολιάσει τελικά ο Banksy. Στο ίδιο βίντεο ένας κύριος που ζει στην περιοχή σχολιάζει τη γάτα λέγοντας: «Αυτή βρήκε κάτι για να παίξει. Τα παιδιά μας όμως;»

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Bansky ζωγραφίζει στην Παλαιστίνη. To 2005 είχε ζωγραφίσει πάνω στο παλαιστινιακό τείχος τη μορφή ενός κοριτσιού που δραπευτεύει, πετώντας χάρη σε μια αρμαθιά μπαλόνια γεμάτα με ήλιον.


 
εμφάνιση σχολίων