1
1
σχόλια
238
λέξεις
ΣΙΝΕΦΙΛ

Ο «Σοσιαλισμός», η γραφειοκρατία, η Ελλάδα, το Όσκαρ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΛΙΑΤΗΣ
4 Απριλίου 2011
Ένα κρουαζιερόπλοιο διασχίζει τη Μεσόγειο επισκεπτόμενο τοποθεσίες πασίγνωστων μύθων (Αίγυπτος, Παλαιστίνη, Ελλάδα, Νάπολη, Βαρκελώνη, Οδησσός). Ένας εγκληματίας πολέμου με την εγγονή του, δυο αστυνομικοί (ένας Γάλλος και ένας Ρώσος), ένας Παλαιστίνιος πρέσβης, ο φιλόσοφος Αλέν Μπαντιού και η ροκ ποιήτρια Πάτι Σμιθ είναι μερικοί από τους επιβάτες που δίνουν την αφορμή για διαλόγους σε διαφορετικές γλώσσες και για διαφορετικά θέματα.

Αυτή είναι η νέα ταινία του Γκοντάρ «Σοσιαλισμός» που προβλήθηκε στο τελευταίο φεστιβάλ των Καννών. Πολιτικό σχόλιο η ταινία του, πολιτική και η στάση του να απέχει τόσο από το φεστιβάλ των Καννών, όσο και από την απονομή του τιμητικού Όσκαρ που του δόθηκε τον περασμένο Νοέμβριο. Τελικά η ακαδημία τον τίμησε με ατάκες τύπου «Δεν έσπασε απλώς τους κανόνες, πέρασε από πάνω τους με ένα κλεμμένο αυτοκίνητο» (ε, γι αυτό δεν πήγε) ενώ το βραβείο, του το παρέδωσε ο πρόεδρος της ακαδημίας στο σπίτι του στην Ελβετία.

Η ταινία στάθηκε αφορμή για τις περυσινές δηλώσεις στήριξης υπέρ της Ελλάδας σε καιρούς οικονομικής κρίσης. Παρά το γεγονός ότι η γραφειοκρατία του ελληνικού υπουργείου πολιτισμού (υπό τον Μιχάλη Λιάπη) στέρησε από την ταινία την άδεια για γυρίσματα στην Επίδαυρο. Ο λόγος ήταν ότι το υπουργείο ήθελε να δει το σενάριο της ταινίας, ενώ είναι γνωστό ότι ο Γκοντάρ δεν δουλεύει με σενάριο. Ο Γκοντάρ τράβηξε τελικά κάποια πλάνα του Πειραιά, μέσα από το κρουαζιερόπλοιο.

Η ταινία αναμένεται να κυκλοφορήσει στην Ελλάδα την άνοιξη από την Nutopia.



εμφάνιση σχολίων