0
1
σχόλια
315
λέξεις
ΖΗΝ

4 έρευνες μας εξηγούν με ποιους τρόπους χτίζεται ο γερός εγκέφαλος κάθε μέρα

ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
14 Φεβρουαρίου 2019
ΠΕΡΠΑΤΑΜΕ 3 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ: Η τακτική άσκηση, όπως το περπάτημα, όχι μόνο βοηθάει στην υγεία και τη γραμμή μας αλλά είναι και βασικός παράγοντας για τη μείωση του κινδύνου άνοιας σε ποσοστό 60%, όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα του πανεπιστημίου του Κάρντιφ. Η δύσκολη άσκηση που κάνει τη γλώσσα μας να «σφουγγαρίζει» το πεζοδρόμιο δεν είναι απαραίτητη. Μια ποδηλατάδα 15 χιλιομέτρων 5 φορές την εβδομάδα έχει αντίστοιχα ευεργετικά αποτελέσματα με το απλό περπάτημα.

ΕΞΑΣΚΟΥΜΕ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΑΣ: Αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως να λύνουμε άχαρες εξισώσεις. Μπορεί να είναι κάτι πιο διασκεδαστικό, όπως να παίζουμε παιχνίδια με γρίφους και συνδυασμούς, ακόμα και στον υπολογιστή, ή να λύνουμε σταυρόλεξα καθώς τόσο η επεξεργασία των λέξεων όσο και των εικόνων και των ήχων βοηθάνε. Έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Μελέτης Υγείας έδειξε ότι η επίδραση των ασκήσεων έχουν μακροπρόθεσμο όφελος στη συνολική λειτουργία του μυαλού, καθώς το κάνουν πιο ευέλικτο.

ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ: Το παίξιμο ενός μουσικού οργάνου είναι η μόνη δραστηριότητα που ενεργοποιεί ταυτόχρονα το δεξί, το αριστερό ημισφαίριο και τον μεσολόβιο ιστό (με λίγα λόγια, ολόκληρο τον εγκέφαλο), πράγμα που μας δυναμώνει το μυαλό. Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου βελτιώνει τις γνωστικές λειτουργίες, κάνοντας τον εγκέφαλο να εντοπίζει για παράδειγμα πιο αποτελεσματικά τα λάθη και να βελτιώνεται πιο στοχευμένα. Παρ' όλα αυτά, δραστηριότητες όπως το να μάθουμε έναν νέο χορό ή μια καινούρια γλώσσα, βοηθούν επίσης με παρόμοιο τρόπο.

ΞΕΚΟΥΡΑΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΚΟΙΜΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ: Κατά τη διάρκεια του ύπνου, μια ομάδα εγκεφαλικών κυττάρων ανοίγουν ειδικά κανάλια ώστε να αποβληθούν τοξίνες και τοξικές ουσίες από τον εγκέφαλο, όπως δείχνει νέα έρευνα του πανεπιστημίου του Ρότσεστερ. Αυτό σημαίνει πως όταν χάνουμε ύπνο και τραβάμε τον οργανισμό μας στα άκρα, μένουμε παρέα με όλες τις τοξίνες. Οπότε, ας ρίξουμε έναν καλό ύπνο και ας αφήσουμε αυτά τα καλά κι εργατικά κύτταρα «να βγάλουν έξω τα σκουπίδια».
 
εμφάνιση σχολίων