0
1
σχόλια
621
λέξεις
ΖΗΝ

Από φαρμακευτικά βιολογικά βότανα μέχρι συμπληρώματα, από τη φύση μέχρι το φαρμακείο, ιδού οι πιο ισχυροί σύμμαχοι για όνειρα γλυκά

ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
1 Αυγούστου 2022
Ο ύπνος είναι πολύτιμος για τον οργανισμό και τεράστια απόλαυση για όσους δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα μαζί του. Αν όμως δεν τον έχουμε στο τσεπάκι μας, ιδού τα πιο πολύτιμα βοηθήματα και οι ιδιότητές τους.

AVENA SATIVA (ΒΡΩΜΗ): Avena Sativa σημαίνει Αβένα η Ήρεμη και πρόκειται για την κοινή μας βρώμη, η οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Έτσι η βρώμη ενισχύει ολόκληρο το νευρικό σύστημα και αποτελεί και ένα ισχυρό φυσικό όπλο κατά της αϋπνίας. Βοηθά στη χαλάρωση και την ενίσχυση του νευρικού συστήματος, αυξάνει την ενέργεια και καταπολεμά το άγχος. Ανακουφίζει από την κατάθλιψη, το στρες, την υπερένταση, την εξασθένηση, την αϋπνία και τη νευρική εξάντληση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με άλλα τονωτικά/χαλαρωτικά. ΘΑ ΤΟ ΒΡΟΥΜΕ: Στο φαρμακείο, σε προϊόντα φυτοθεραπείας από βιολογικά βότανα, υπό τη μορφή βάμματος όπως το Avenaforce.

ΒΑΛΕΡΙΑΝΑ: Valeriana officinalis. Η βαλεριάνα έχει αναγνωριστεί εδώ και καιρό από την ιατρική ως ένα από τα πιο χρήσιμα χαλαρωτικά και νευροτονωτικά. Το εκχύλισμα αυτής της ρίζας περιέχει valepotriates, ουσίες καταπραϋντικές για το νευρικό σύστημα. Χρησιμοποιείται για τη μείωση της έντασης, του άγχους και τη γενική υπερδιέγερση του νευρικού συστήματος ενώ είναι και πολύ αποτελεσματική σε περιπτώσεις αϋπνίας. ΘΑ ΤΟ ΒΡΟΥΜΕ: Στο φαρμακείο, σε ταμπλέτες, βάμμα ή κάψουλες. Επίσης σε καταστήματα βοτάνων, αλλά το βότανο έχει πολύ έντονη μυρωδιά για να καταναλωθεί ως ρόφημα οπότε προτείνεται η παρασκευή βάμματος.

ΛΥΚΙΣΚΟΣ: Ή αλλιώς Humulus Lupulus, ή απλώς ένα από τα βασικά συστατικά της μπίρας. Ο λυκίσκος έχει καταπραϋντικές ιδιότητες απέναντι στην ένταση, στο άγχος και στον πόνο. Η αγχολυτική του δράση ενεργεί όχι μόνο στο νευρικό σύστημα αλλά και στους μυς, ανακουφίζοντάς τους από την ένταση. Έτσι χαλαρώνει το σώμα και το ετοιμάζει για ύπνο. Λειτουργεί πολύ καλά σε συνδυασμό με τη βαλεριάνα. ΘΑ ΤΟ ΒΡΟΥΜΕ: Στο φαρμακείο, σε κάψουλες, ταμπλέτες ή βάμμα, συνδυασμένο συνήθως με άλλα βότανα όπως βαλεριάνα, βερβένη, αγριομάρουλο και πασιφλώρα.

ΠΑΣΙΦΛΩΡΑ: Passiflora Incarnata. Γνωστό και ως λουλούδι του πάθους ή ρολογιά, η πασιφλώρα είναι εξαιρετικό ηρεμιστικό βότανο το οποίο επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα, καταπραΰνει τα νεύρα και ανακουφίζει με ήπιο τρόπο τη μυική ένταση και το άγχος, χωρίς να προκαλεί εθισμό. Θεωρείται βότανο με ήπια αλλά αποτελεσματική δράση και χρησιμοποιείται ευρέως στη σύγχρονη βοτανολογία για χαλάρωση και ως βοήθημα για τον ύπνο. ΘΑ ΤΟ ΒΡΟΥΜΕ: Στο φαρμακείο, σε κάψουλες και ταμπλέτες. Σε καταστήματα βοτάνων, ολόκληρο το φυτό αποξηραμένο, τα άνθη ή τα φύλλα του.

ΜΕΛΑΤΟΝΙΝΗ, Η ΟΡΜΟΝΗ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ ΣΕ ΧΑΠΙ: Γνωστή και ως «ορμόνη του ύπνου», η μελατονίνη είναι ουσία που παράγεται φυσιολογικά στον οργανισμό και αποτελεί σημαντικό ρυθμιστή του βιολογικού μας ρολογιού. Παράγεται μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας, ξεκινώντας περίπου δύο ώρες αφότου έχει αρχίσει η ξεκούρασή μας. Η μελατονίνη έχει αντιοξειδωτική δράση αφού προστατεύει τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες. Μετά την ηλικία των 55, η παραγωγή της στον ανθρώπινο οργανισμό μειώνεται, προκαλώντας διαταραχές στον ύπνο. Ένα συμπλήρωμα μελατονίνης μετά από 2-3 εβδομάδες καταπολεμά όχι μόνο την αϋπνία αλλά βελτιώνει και την ποιότητα του ύπνου. Δεν προκαλεί εξάρτηση, ούτε αντοχή, ούτε φαινόμενα στέρησης, ούτε υπνηλία την επόμενη ημέρα. ΘΑ ΤΟ ΒΡΟΥΜΕ: Στο φαρμακείο, σε κάψουλες και ταμπλέτες.

ΒΑΛΣΑΜΟΧΟΡΤΟ, ΤΟ ΠΑΝΙΣΧΥΡΟ ΒΟΤΑΝΟ: Γνωστό και ως υπερικόν, σπαθόχορτο ή βότανο του Αγίου Ιωάννη (St. John’s Wort). Είναι ιδανικό για τις αϋπνίες που προέρχονται από άγχος καθώς δρα και ως αγχολυτικό αλλά και ως ήπιο αντικαταθλιπτικό. Η δραστική του ουσία είναι η υπερικίνη ενώ περιέχει και φλαβονοειδή, που είναι ευεργετικά για τον οργανισμό. Θέλει όμως μεγάλη προσοχή όταν το λαμβάνουμε σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα, γι' αυτό ρωτάμε πάντα τον γιατρό μας. ΘΑ ΤΟ ΒΡΟΥΜΕ: Στο φαρμακείο, σε κάψουλες, ταμπλέτες ή βάμμα. Σε καταστήματα βοτάνων, ολόκληρο το φυτό αποξηραμένο, τα άνθη ή τα φύλλα του ώστε να κάνουμε αφέψημα.
εμφάνιση σχολίων