0
1
σχόλια
650
λέξεις
ΖΗΝ

Μετά την εμπρηστική επίθεση, το μικρό παντοπωλείο στο Ηράκλειο της Κρήτης έγινε διάσημο. Ξανάνοιξε και το γιόρτασε με ένα ethnic street party. Το Cretazine κάνει την ανταπόκριση

PRESS
19 Φεβρουαρίου 2015
Mια εμπρηστική -και πιθανότατα ρατσιστική- επίθεση τον Νοέμβρη του 2014 στο μικρό παντοπωλείο μιας οικογένειας μεταναστών από το Μπαγκλαντές έληξε με τον πιο αναπάντεχα αισιόδοξο τρόπο: η τοπική κοινωνία οργανώθηκε για να ξαναστηθεί το μαγαζάκι, οι ιδιοκτήτες οργάνωσαν ένα street party για να ευχαριστήσουν όσους βοήθησαν και η γειτονιά γέμισε με μουσικές, γέλια και εξωτικές μυρωδιές!

Η ιστορία του Αλί από το Μπαγκλαντές, που επένδυσε 13 χρόνια σκληρής δουλειάς στα McDonalds για να ανοίξει τη δική του επιχείρηση και να τη δει να φλέγεται λίγους μήνες μετά, συγκίνησε την τοπική κοινωνία και πυροδότησε ένα κύμα αλληλεγγύης. Με πρωτοστάτη τον Αυστραλό ζωγράφο Mathew Halpin και τη συνδρομή του Δήμου Ηρακλείου, συλλόγων, επιχειρήσεων και αρκετούς ευαισθητοποιημένους πολίτες, το μαγαζάκι σήμερα είναι πάλι ανοιχτό και φρεσκοβαμμένο! Κάποιοι προσφέρθηκαν να βοηθήσουν με προσωπική εργασία, κάποιοι δώρισαν εξοπλισμό και κάποιοι βοήθησαν να συγκεντρωθούν κάποια απαραίτητα έσοδα μέσα από τη σελίδα που φτιάχτηκε στο facebook για τη στήριξη αυτής της συλλογικής προσπάθειας.

Η οικογένεια του Αλί με τη σειρά της συγκινήθηκε από την ανταπόκριση του κόσμου, και οργάνωσε το πιο αυθεντικό ethnic street party που έχουμε βιώσει στο Ηράκλειο! Κάπως έτσι, την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015 η αφανής οδός Γιαμπουδή έζησε μεγάλες στιγμές: τραπεζάκια, καρέκλες και σημαιάκια στήθηκαν από νωρίς, η γειτονιά μοσχομύρισε από τα εξωτικά μπαχάρια, και σύντομα ένα ετερόκλητο πλήθος λικνιζόταν ξέφρενα σε ρυθμούς... Μπόλιγουντ!

Το μενού του πάρτι, εξωτικό και άγνωστο στα κρητικά στομάχια: χορτοφαγικές σαμόσα, μοσχάρι και λαχανικά biryani (με ρύζι και μπαχαρικά), κοτόπουλο με κάρι, σαλάτα με ρεβίθια, πίτες και σος με γλυκό τσίλι και δυόσμο. Και αφού φάγαμε, ήπιαμε και χορέψαμε, φύγαμε με μια όμορφη αίσθηση… αυτή που σε κατακλύζει όταν βιώνεις τη ζεστασιά του κόσμου, όταν γνωρίζεις τον «ξένο» γείτονά σου και δοκιμάζεις κάτι νέο και ευχάριστο, κάτι που σου θυμίζει ότι ο πολυπολιτισμός ήταν και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας αυτής της πόλης.

Τι έχει όμως μέσα αυτό το μικρό μαγαζάκι; Εκτός από τα συνηθισμένα, που θα βρεις σε κάθε μικρό παντοπωλείο, το μαγαζάκι του Αλί φέρνει και κάποια προϊόντα που αναζητούν οι ομοεθνείς του -και όχι μόνο. Ενδεικτικά: ρύζι μπασμάτι, μιξ μπαχαρικών για κάρι, noodles, φρέσκα τσίλι, κόκκινες φακές και άλλα “άγνωστα” σε εμάς όσπρια, σάλτσα αντζούγιας και κέτσαπ με….μπανάνα! Ζητήσαμε από τον Αλί και τον αδελφό του Μόλα να μας πουν πώς να μαγειρέψουμε μερικά από τα εξωτικά προϊόντα που μπορούμε να βρούμε στο μαγαζάκι τους. Ιδού οι συνταγές που μας έδωσαν:

Κάρι με μαύρα ρεβίθια
ΥΛΙΚΑ: (θα τα βρείτε όλα στο «μαγαζάκι»): Μαύρα ρεβίθια (περίπου 2 φλ.), ginger (φρέσκο ψιλοκομμένο, ή σε σκόνη), πιπερίτσες τσίλι, ψιλοκομμένη ντομάτα, ψιλοκομμένο κρεμμύδι, σκόρδο, curry mix, κύμινο, κουρκουμά (ή ό,τι άλλο μπαχαρικό μας αρέσει), φρέσκο κόλιανδρο.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Αφήνουμε τα ρεβίθια σε νερό να μουλιάσουν για τουλάχιστον 12 ώρες. Τα βράζουμε σε μια κατσαρόλα (ή, ακόμα καλύτερα, σε χύτρα ταχύτητος) με νερό με αλάτι μέχρι να μαλακώσουν λίγο και μετά αλλάζουμε το νερό. Σε μια κούπα ζεστό νερό διαλύουμε το curry mix και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τα υπόλοιπα υλικά. Σιγοβράζουμε λίγο ακόμα, μέχρι να «δέσουν» τα υλικά. Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια σε ζεστό λάδι, πολτοποιούμε το τζίντζερ και το σκόρδο και τα προσθέτουμε, ρίχνουμε και τα ψιλοκομμένα τσίλι (αν μας αρέσουν τα καυτερά!) καθώς και τις ψιλοκομμένες ντομάτες και φυσικά τα ρεβίθια, μέχρι όλα αυτά να δέσουν. Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο. Εναλλακτικά, βράζουμε τα ρεβίθια με τα μπαχαρικά μόνο μέχρι να μαλακώσουν, τα στραγγίζουμε και τα τρώμε σαν σαλάτα, με φρέσκια ψιλοκομμένη ντομάτα, κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο τσίλι, λεμόνι, ελαιόλαδο και ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο.

Σαλάτα «μολότοφ»: Ο Μολά, αδελφός του Αλί, μας έδειξε και πώς να φτιάξουμε ένα σνακ δικής του έμπνευσης για «πικάντικα» πάρτι: Παίρνουμε ένα πακετάκι με πικάντικα ξηροκάρπια Ruchi Chanachur που θα βρούμε στο μαγαζάκι και τα τοποθετούμε σε ένα πιατάκι. Ψιλοκόβουμε αγγούρι, ντομάτα, κρεμμύδι, τσίλι (αν και εμείς θεωρούμε ότι είναι ήδη αρκετά καυτερό!) και φρέσκο κόλιανδρο. Το σερβίρουμε στους καλεσμένους μας, χωρίς να τους προειδοποιήσουμε για το πόσο καυτερό είναι, για να διασκεδάσουμε και λίγο!

Πηγή: Cretazine

εμφάνιση σχολίων