0
2
σχόλια
291
λέξεις
ΖΗΝ

Μια έξυπνη ιδέα για συμμετοχικό επαναπροσδιορισμό του αστικού χώρου στις μεγαλουπόλεις προτείνει μια λονδρέζικη ομάδα και ανοίγει crowdfunding

ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
27 Ιανουαρίου 2015
Πατήστε στις φωτό για να τις δείτε σε μεγάλη διάσταση 

Μια εκστρατεία crowdfunding για τη χρηματοδότηση της κατασκευής υπαίθριας πισίνας στη μέση του ποταμού Τάμεση, στο κεντρικό Λονδίνο, πρόκειται να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα. Τα σχέδια για τα Λουτρά Τάμεση υπολογίζουν ότι η πισίνα θα ανοίξει μέσα στο επόμενο έτος, αν χορηγηθεί η πολεοδομική άδεια. Η πισίνα θα έχει μήκος 25 μέτρα, πλάτος 10 μέτρα, φίλτρα καθαρισμού νερού και καταστρώματα. Ο Chris Romer-Lee, αρχιτέκτονας του Studio Octopi, λέει πως η ομάδα που τη σχεδίασε και έψαχνε για τη χορηγία θέλει τους Λονδρέζους να είναι μέρος του project.


«Το Λονδίνο έχει μείνει πίσω. Κολυμπούσα κάποτε σε μια δημόσια λίμνη στη Ζυρίχη και ήταν εκπληκτικά. Τότε ξαφνικά συνειδητοποίησα ότι το Βερολίνο έχει επίσης μια τέτοια πισίνα και το Παρίσι μια ανάλογη παραλλαγή. Το ίδιο και η Βιέννη και η Νέα Υόρκη», λέει ο αρχιτέκτονας. Οι αρχιτέκτονες πίσω από το σχέδιο λένε ότι η κατασκευή της πισίνας θα αξιοποιήσει και την αυξημένη πεζοδρόμηση της περιοχής.

Από το 2012 είναι παράνομο να πάει κάποιος για μια βουτιά μεταξύ της γέφυρας Putney Bridge και του Φράγματος του Τάμεση, χωρίς την άδεια του λιμενάρχη. Το σχέδιο της πισίνας προβλέπει ένα φράγμα γύρω από την κατασκευή, ώστε να προστατεύσει τους κολυμβητές από τα κύματα και να αποφευχθεί η μόλυνση του νερού, καθώς τα τελευταία χρόνια ο ποταμός έχει καθαριστεί σημαντικά, προσελκύοντας και άλλα είδη να ζήσουν εκεί όπως ιππόκαμπους, ψάρια και γαρίδες.

Το σχέδιο των Λουτρών του Τάμεση είναι μια θαυμάσια ιδέα για το πώς μπορούν να αξιοποιηθούν μέρη των πολυσύχναστων πόλεων, ώστε να γίνουν οάσεις για τους κατοίκους τους, μέσα από μια συλλογική προσπάθεια που δεν αποκλείει κανέναν. Ευχόμαστε και στα δικά μας -και λαχανόκηπους σε κάθε ταράτσα.

εμφάνιση σχολίων