0
1
σχόλια
333
λέξεις
ΜΟΥΣΙΚΗ

Με αφορμή το πολυαναμενόμενο άλμπουμ Vulnicura, το οποίο μόλις κυκλοφόρησε εκτάκτως, διαβάζουμε trivia για το ξωτικό της Ισλανδίας

DOC TV
16 Ιανουαρίου 2015
1. Ασχολείται με τη μουσική από 6 ετών. Τo πρώτο της άλμπουμ κυκλοφόρησε όταν ήταν μόλις 12 ετών. Σε ένα σχολικό ρεσιτάλ οι δάσκαλοί της την ηχογράφησαν και έστειλαν το demo στον μοναδικό -τότε- ραδιοφωνικό σταθμό της Ισλανδίας. Έτσι η Fálkinn record label τής πρόσφερε συμβόλαιο.

2. Η μητέρα της, Hildur Rúna Hauksdóttir, είναι ακτιβίστρια, γνωστή για την απεργία πείνας που έκανε ως ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια σε μια εταιρεία επεξεργασίας αλουμινίου στην ισλανδική ακτή Reyðarfjörður.

3. Κατά την εφηβεία της, η Björk είχε επηρεαστεί ιδιαίτερα από την punk. Στην ηλικία των 14 ετών, δημιούργησε το γυναικείο punk συγκρότημα Spit and Snot. Το 1979 έφτιαξε το jazz fusion συγκρότημα Exodus.

4. Προτού γίνει διάσημη, έκανε διάφορες «δουλειές του ποδαριού»: από εργαζόμενη σε αντικερί και σε βιβλιοπωλείο, μέχρι σε εργοστάσιο ψαριών αλλά και σε εργοστάσιο εμφιάλωσης της Coca-Cola.

5. Το έργο Story of the Eye του συγγραφέα Georges Bataille αποτέλεσε όχι μόνο τη βασική πηγή έμπνευσης του κομματιού Venus as a Boy αλλά και τον λόγο ύπαρξης των σπασμένων αβγών στο βιντεοκλίπ.

6. Το τραγούδι Bedtime Story για το album Bedtime Stories της Madonna το έγραψε η Björk. Όμως όταν η Madonna τής ζήτησε να το τραγουδήσουν μαζί, εκείνη αρνήθηκε.

7. «Οι άνθρωποι πάντα με ρωτούν για τους Εσκιμώους, αλλά δεν υπάρχουν Εσκιμώοι στην Ισλανδία», λέει η ίδια όταν τη ρωτάνε αν υπάρχει κάποιο στερεότυπο που να αντιπαθεί.

8. Ο σκηνοθέτης Michel Gondry τής ζήτησε να πρωταγωνιστήσει στην ταινία του The Science of Sleep, αλλά εκείνη αρνήθηκε. Τελικά ο ρόλος ανατέθηκε στην Charlotte Gainsbourg.

9. Ως επιβράβευση για τη συνεισφορά της στην προώθηση της χωρας της στο εξωτερικό, η κυβέρνηση της Ισλανδίας τής παραχώρησε το νησί Ellidaey, το οποίο βρίσκεται κοντά στην ισλανδική ακτή.

10. Η κυκλοφορία του άλμπουμ Vulnicura αναμενόταν τον Μάρτιο αλλά κυκλοφόρησε εκτάκτως λόγω της διαρροής του στο ίντερνετ. Προσεχώς και μια έκθεση αφιερωμένη στην Björk από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης. Θα περιλαμβάνει μια οπτική αφήγηση της καριέρας της τραγουδίστριας καθώς και μια 3D ταινία από τον σκηνοθέτη Andrew Huang.

εμφάνιση σχολίων