0
1
σχόλια
369
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ

Μια ιστορία για την εξουσία και τον φόβο των ανθρώπων

DOC TV
16 Δεκεμβρίου 2014

ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΤΕ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΟΪΝΕΡ, ΠΟΥ ΟΛΟ ΣΤΟΧΑΖΟΤΑΝΕ, μίλαγε κατά της Εξουσίας σε μια αίθουσα μπροστά σε πολλούς, πρόσεξε πως οι άνθρωποι έκαναν προς τα πίσω και έφευγαν. Έριξε μια ματιά τριγύρω και είδε πίσω του να στέκεται η Εξουσία.

- «ΤΙ ΕΛΕΓΕΣ;» τον ρώτησε η Εξουσία.

- «ΜΙΛΑΓΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ», απάντησε ο κύριος Κόινερ.

ΟΤΑΝ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΟΪΝΕΡ ΕΙΧΕ ΦΥΓΕΙ ΠΙΑ, τον ρώτησαν οι μαθητές του γι' αυτή του την επίκυψη. Ο κύριος Κόινερ απάντησε: «Δεν έχω μέση για τσάκισμα. Ίσα ίσα εγώ πρέπει να ζήσω πιο πολύ από την Εξουσία».

ΚΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΟΪΝΕΡ ΔΙΗΓΗΘΗΚΕ την παρακάτω ιστορία: Στην κατοικία του κυρίου Έγκε, που είχε μάθει να λέει όχι, ήρθε μια μέρα τον καιρό της Εκτροπής ένας πράκτορας, κραδαίνοντας ένα επίσημο χαρτί, το οποίο είχε εκδοθεί εν ονόματι αυτών που διαφέντευαν την πόλη, και εκεί έγραφε ότι του ανήκει κάθε κατοικία στην οποία πατάει το πόδι του· έτσι ακριβώς θα έπρεπε να του ανήκει και κάθε τι που θα ζητούσε να φάει· έτσι ακριβώς θα έπρεπε να τον υπηρετεί και κάθε άντρας που θα έβλεπε.

Ο ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ ΚΑΘΙΣΕ ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΡΕΚΛΑ, ζήτησε να φάει, πλύθηκε, έγειρε να πλαγιάσει, και με το κεφάλι γυρισμένο στον τοίχο ρώτησε πριν αποκοιμηθεί:«Θα με υπηρετήσεις;»

Ο ΚΥΡΙΟΣ ΕΓΚΕ ΤΟΝ ΣΚΕΠΑΣΕ ΜΕ ΜΙΑ ΚΟΥΒΕΡΤΑ, έδιωξε τις μύγες, φύλαξε τον ύπνο του, και όπως εκείνη την ημέρα, τον υπάκουε επτά ολόκληρα χρόνια. Ό,τι κι αν έκανε όμως γι' αυτόν, από ένα πράγμα να κάνει φυλαγόταν: από το να πει μια λέξη. Σαν πέρασαν τα επτά χρόνια και ο πράκτορας είχε χοντρύνει από το πολύ φαΐ, τον ύπνο και τις διαταγές, πέθανε ο πράκτορας. Τότε ο κύριος Έγκε τον τύλιξε στην πολυκαιρισμένη κουβέρτα, τον έσυρε και τον έβγαλε από το σπίτι, έπλυνε το στρώμα, ασβέστωσε τους τοίχους, πήρε μια ανάσα και απάντησε: «Όχι».


Μέτρα κατά της Εξουσίας, του Μπέρτολτ Μπρεχτ, που περιλαμβάνεται στις Ιστορίες του κυρίου Κόυνερ, εκδόσεις Πατάκη.

O Μπέρτολτ Μπρεχτ (10 Φεβρουαρίου 1898-14 Αυγούστου 1956) ήταν Γερμανός δραματουργός, σκηνοθέτης και ποιητής του 20ού αιώνα. Γεννήθηκε ως Eugen Berthold Friedrich Brecht. Θεωρείται ο πατέρας του «επικού θεάτρου» (Episches Theater) στη Γερμανία. Κάποια από τα έργα του είναι η Όπερα της Πεντάρας, Ο καυκασιανός κύκλος με την κιμωλία και Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν.

Πηγή: Logotexnia 21 

εμφάνιση σχολίων