0
1
σχόλια
446
λέξεις
ΖΗΝ

Η ιαπωνική λιχουδιά σε μια εύκολη παραλλαγή για να τη φτιάξουμε μόνοι ή με φίλους στο σπίτι

ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
27 Οκτωβρίου 2014
Αντίθετα με ό,τι πιστεύεται από πολύ κόσμο, το ελαφρύ και υγιεινό ιαπωνικό παραδοσιακό φαγητό δεν είναι καθόλου δύσκολο να φτιαχτεί. Το σούσι maki είναι αυτά τα νόστιμα ρολάκια με βάση το ρύζι, τυλιγμένα με φύλλα φυκιού nori και γεμισμένο με λαχανικά, αβοκάντο, θαλασσινά ή ψάρια. Είναι τρέλεια τόσο για τον ουρανίσκο όσο και για την υγεία μας και μπορούμε να το διασκεδάσουμε κιόλας, βάζοντας τους φίλους μας να τυλίξει ο καθένας το ρολάκι του. Το ωμό ψάρι είναι προαιρετικό, καθώς γίνεται επίσης με καπνιστό σολομό, σουρίμι, καβουρόψιχα ή τόνο. Τα υλικά δεν είναι ιδιαίτερα ακριβά και τα βρίσκουμε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ ή σε καταστήματα με ασιατικά τρόφιμα. Καλή όρεξη και καλή διασκέδαση.

ΥΛΙΚΑ: Φύλλα φυκιού nori, ρύζι για σούσι (βρασμένο) στο οποίο ρίχνουμε ελάχιστο λευκό ξίδι, καπνιστός σολομός ή τόνος σε νερό στραγγισμένος, ή καβουρόψιχα στραγγισμένη, ή σουρίμι, λωρίδες 1 εκατοστού από αβοκάντο, αγγούρι ή καρότο, σάλτσα σόγιας, τζίντζερ σε βαζάκι, wasabi, αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ή ένα σουπλά από μπαμπού μέσα σε διάφανη μεμβράνη, για να τυλίξουμε τα ρολάκια μας.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Απλώνουμε ένα φύλλο φυκιού nori πάνω στην επιφάνεια εργασίας και το ραντίζουμε ελαφρά με νερό. Φροντίζουμε η γυαλιστερή πλευρά του να βρίσκεται προς τα κάτω και η τραχιά προς τα πάνω για να κολλήσει καλά το ρύζι. Παίρνουμε το ρύζι, το οποίο πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, και το απλώνουμε στην επιφάνεια του φυκιού, αφήνοντας ένα κενό 2 πόντων στο τέλος του κάθε φύλλου. Φροντίζουμε το ρύζι να έχει πάχος μισό πόντο. Μόλις απλώσουμε σωστά το ρύζι, βάζουμε στη μέση του, σε μια λωρίδα απ’ άκρη σ’ άκρη, παράλληλα με το κενό που αφήσαμε στο φύκι, όποια από τα υλικά της γέμισης επιθυμούμε. Ενδεικτικά μπορούμε να βάλουμε σολομό, αβοκάντο και αγγούρι, ενώ αν θέλουμε κάτι πιο πικάντικο προσθέτουμε πάνω στο ρύζι ελάχιστο wasabi (προσοχή στην ποσότητα διότι καίει πολύ).

Τυλίγουμε ως εξής: Αν χρησιμοποιούμε λαδόκολλα ή μπαμπού, τοποθετούμε πάνω το φύκι. Πιάνουμε τη μεριά που βρίσκεται παράλληλα με το κενό μέρος του φυκιού και τη φέρνουμε στο χείλος της λαδόκολλας. Τυλίγουμε προσεκτικά, μέχρι η άκρη του να ακουμπήσει πάνω στο υπόλοιπο. Πιέζουμε με προσοχή ώστε να κολλήσουν καλά μεταξύ τους τα υλικά και κυλάμε για λίγο ακόμα μέχρι να σιγουρευτούμε ότι το ρολό μας ολοκληρώθηκε και το φύκι έχει τυλιχτεί ως την άκρη του.

Κόβουμε τα ρολά μας σε συμμετρικές φέτες, χρησιμοποιώντας μεγάλο μαχαίρι χωρίς δόντια. Το βρέχουμε κάθε 1-2 φέτες για να μην κολλήσει. Για συμμετρία κόβουμε το κάθε ρολό στη μέση και ύστερα το κάθε μισό σε 4 κομμάτια.

Σερβίρουμε: Μαζί με τη σάλτσα σόγιας σε μπολάκι. Αν θέλουμε, προσθέτουμε και λίγο wasabi μέσα στη σάλτσα ή ξεχωριστά. Για τον φετιχισμό του πράγματος, τρώμε με ξυλάκια.

εμφάνιση σχολίων