0
1
σχόλια
288
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

Οι ακτιβιστές του Occupy αγοράζουν φοιτητικά δάνεια ύψους 106.000 δολαρίων

ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
20 Σεπτεμβρίου 2014
Πάνω από 2.700 φοιτητές του Everest College ξύπνησαν πρόσφατα ένα πρωί και συνειδητοποίησαν ότι κάποιος είχε εξοφλήσει το φοιτητικό τους δάνειο.

Αυτό δεν ήταν μια πράξη καλής θέλησης από την κυβέρνηση, η οποία αυτή τη στιγμή μηνύει κάποια κολέγια για τις ληστρικές πρακτικές δανεισμού τους. Ούτε ένα δώρο από το ίδιο το κολέγιο προς τους σπουδαστές, το οποίο αναμένεται να κλείσει τις πόρτες του και ενδεχομένως να αφήσει 72.000 ανθρώπους απέξω.

Η εξαφάνιση του χρέους των δανείων οφείλεται σε μια ομάδα ακτιβιστών του Occupy Wall Street. Το Rolling Jubilee έχει δημιουργηθεί από την ομάδα του Occupy, Strike Debt, η οποία συστάθηκε μετά τις διαδηλώσεις ενάντια στην κρίση που σάρωσαν τον κόσμο το 2011 και ουσιαστικά είναι ένα παγκόσμιο ταμείο κατά της οικονομικής αδικίας, το οποίο λειτουργεί με χρηματοδότηση έστω και μερικών σεντς από οποιονδήποτε θέλει να βοηθήσει. Για να εμπνεύσει τους χρεωμένους Αμερικανούς φοιτητές να συνδικαλιστούν, εξόφλησε τα δάνεια των φοιτητών του Everest College. «Χρειαζόμαστε ένα κοινωνικό κίνημα. Χρειαζόμαστε οι οφειλέτες να ενωθούν για να αποκτήσουν συλλογική δύναμη. Οι λύσεις δεν θα βρεθούν από το Κονγκρέσο», λέει ο Thomas Gokey, ένας από τους διοργανωτές, στον Guardian. Η κίνηση αυτή ωστόσο ήταν συμβολική. Το Rolling Jubilee αγόρασε φοιτητικά δάνεια  ύψους $ 106,709.48 σε μετρητά. Το συνολικό χρέος των φοιτητών της Αμερικής φτάνει το 1 τρις δολάρια.

«Το Rolling Jubilee δεν λύνει πραγματικά το πρόβλημα. Είναι όμως μια πολύτιμη αποκάλυψη κυρίως για την ηθική πλευρά του ζητήματος. Χρωστάμε αυτό που το 1% του πλανήτη λέει πως χρωστάμε. Στην πραγματικότητα όμως, οι εταιρείες του 1% πωλούν το χρέος μεταξύ τους και οι τιμές ανεβαίνουν».

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Occupy αποπληρώνει χρέη. Το περασμένο έτος αγόρασε χρέη Αμερικανών πολιτών, ύψους 15 εκατ. δολαρίων.

εμφάνιση σχολίων