0
1
σχόλια
297
λέξεις
ΖΗΝ

Το μεγαλύτερο κοινοτικό πρότζεκτ του κόσμου που μεταμόρφωσε τα ΜΜΜ της Βραζιλίας. Οργανωθείτε!

ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
17 Σεπτεμβρίου 2014
Περιμένεις στη στάση του λεωφορείου. Το μέσο που θέλεις ξεπροβάλλει στον ορίζοντα. Κι ύστερα προσπερνάει τη στάση αφήνοντάς σε μετέωρο, σε σύγχυση και φυσικά αργοπορημένο στον προορισμό σου. Αυτή ήταν η πραγματικότητα χιλιάδων αγανακτισμένων κατοίκων που συνωστίζονταν στις στάσεις λεωφορείων της Βραζιλίας, οι οποίες μέχρι πρόσφατα δεν είχαν ενδεικτικές πινακίδες για το ποια μέσα μεταφοράς σταματούν εκεί. Η δυσκολία αυτή γέννησε ένα από τα μεγαλύτερα κοινοτικά project του κόσμου.

Η πρωτοβουλία («Ποια λεωφορεία σταματούν εδώ;», Que Onibus Passa Aqui ) ξεκίνησε από τους κατοίκους και εξαπλώθηκε σε όλη τη Βραζιλία. Το πρόβλημα δεν ήταν άγνωστο στις αρμόδιες αρχές, οι οποίες όμως επικαλούνταν οικονομικά και οργανωτικά ζητήματα και σήκωναν τα χέρια ψηλά. Έτσι μια παρέα κατοίκων της Πόρτο Αλέγκρε ανέλαβε δράση.

Το σχέδιο της κολεκτίβας τους Shoot that shit -«Ρίξε την ιδέα»- ήταν απλό: όποιος γνωρίζει ποια γραμμή σταματά σε μια στάση, τη γράφει επάνω της. Το σχέδιο εξαπλώθηκε μέσω του διαδικτύου και των κατοίκων από στόμα σε στόμα. Η κοινότητα ανταποκρίθηκε στο έπακρο και επωφελήθηκαν τόσο οι ίδιοι όσο και οι τουρίστες που περιφέρονταν στο χάος.

Λίγο αργότερα, μια εταιρεία γραφικών αποφάσισε να συνδράμει παρέχοντας πολύχρωμα αυτοκόλλητα για τις στάσεις, όπου θα αναγράφονται τα δρομολόγια. Η δημόσια εταιρεία μεταφορών του Πόρτο Αλέγκρε ακολούθησε την πρωτοβουλία και εντάχθηκε κι αυτή στο έργο, δημιουργώντας ένα πακέτο αυτοκόλλητων με πολύχρωμες πληροφορίες σχετικά με όλες τις γραμμές λεωφορείων.

Η ιδέα έγινε Viral και εξαπλώθηκε σε πάνω από 20 πόλεις της Βραζιλίας, με πάνω από 6.000 αυτοκόλλητα να επιτελούν τον σκοπό τους κολλημένα στις στάσεις. Η δύναμη αυτού του project οφείλεται στους κατοίκους των πόλεων. Πράγμα που επιβεβαιώνει πως με μια έξυπνη ιδέα, συνεργασία και απλά υλικά, μπορούμε να αλλάξουμε προς το καλύτερο την καθημερινότητά μας, με ή χωρίς τη βοήθεια του κράτους.

εμφάνιση σχολίων